Módní svět ignoruje ženy s větším číslem podprsenky než B - proč?

Módní svět ignoruje ženy s větším číslem podprsenky než B - proč?

Zatímco světové modelky častokrát oblékají maximálně velikost B, normální ženy mají nárok na velikost třeba o dva stupně vyšší. Ale zdá se, že módní svět k tomu není úplně vstřícný. Proč?

Svět kolem nás ovlivňuje. Je to poměrně logické a není třeba se toho zaleknout. Jenže módní svět je ve vícero ohledech na hranici mezi zdravým ovlivňováním a přetvářením okolí ku prospěchu trendu. A přesně to je efekt, který má, co se týče velikostí dámských podprsenek. Z titulních stránek časopisů, z webů, Facebooku i Instagramu na nás koukají štíhlé modelky - mají úzká stehna, malé zadečky a kolikrát žádná prsa. Díky efektu push up a super či double push up podprsenek se z nich pak stávají tváře, které nejenže mají dokonale vyretušovaný obličej grafikem daného časopisu, zdravé dlouhé vlasy, malý zadeček a úzká stehna, ale v porovnání se svou naprosto štíhlou a vysportovanou postavou také "velká" prsa. Jenže ve skutečnosti oblékají podprsenky s označením A či B. A jelikož je takových slečen hodně (a nemusí být ani modelky), stává se z velikosti B normál. Jenže to je přesně okamžik, kdy dochází k záměně pojmů. Velikost B totiž není "normální", jen je častá a běžná. Nikoli normální. 

A v momentě, kdy B je mýlně považované za normální a ideální velikost, velikost C se automaticky stává velikostí "velkou". A co potom D nebo DD? Jenže fakta hovoří úplně jinak. Odborníci přes dámské spodní prádlo se shodují, že hubená slečna může mít klidně velikost 70D a neznamená to zrovna, že musí automaticky jít ve třiceti na operaci s přetaženými zády. A tak stejně jako velikost B, i velikost C a D jsou úplně klasickými stupni dámských podprsenek. Většina obchodů je v dnešní době už běžně nabízí. Stejně tak se módní řetězce snaží pochopit skutečnost, že ne všechny ženy napříč třemi kontinenty, na kterých mají pobočky, napasují do třech velikostí 75B, 80B a 80C. Nevšimli jste si totiž náhodou, že přesně toto jsou velikosti, které na ramínkách zůstávají i v poslední vlně slev? Proč asi, že... 

 

A pak se zase řetězce příliš snaží a chtějí myslet i na ty ženy s potřebou větší velikosti. Jenže z dobrého úmyslu se rázem stane diskutovatelný problém. Kolekci větších velikostí totiž startují u C a končí u DD. Výsledek? Ženy s hezkou velikostí 75C si připadají, že patří do kategorie "velkých" a ty, které mají opravdu větší velikost, si zase nic nepořídí. Je čas najít zlatou střední cestu. Ale i tak bychom měly být vděčné, za takovou snahu, byť ne odvedenou na 100 %. Protože nebudeme si nic namlouvat, ale ještě stále je po obchodních centrech i v zapadlých krámcích v centrech českých měst spousty obchodů, kde jejich výběr podprsenek končí u symbolického 80C. No co... je prostor pro zlepšení!

A poslední klišé na závěr. Už od velikosti C panuje domněnka, že takové prádlo nosí ženy s větší tělesnou hmotností. Kdepak. Vždyť i to je jeden z důvodů, proč se začaly u bikin prodávat horní a spodní díly zvlášť. Protože každého napadne, že některá zákaznice potřebuje vršek 36 a spodek 40. Jenže je spousta žen, které naopak potřebují spodek 36 a vršek 40 či vyšší! Jenže tohle celé není jen o problému číslování podprsenek. Je to i o tom, že ženy s většími prsy si nemohou dovolit koupit řadu šatů, košil a halenek, protože, aby našly kus sedící přes prsa, v pase už by se tam zase vešly dvakrát. Nekončící koloběh, ze kterého zatím není cesty ven. 

 

pinterest.com  

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram