dnes je 19.09.2019 a svátek má Zita

Na Boží hod i na Štěpána pečená kachna s vanilkou a pekanovými ořechy

Přidat na Seznam.cz
Tento recept doporučuje uznávaný šéfkuchař, Steve McHugh ze San Antonia, který vás na Boží hod potěší obměnou oproti klasické pečené kačeně...  

Steve McHugh, který před pěti lety otevřel restauraci Cured v San Antoniu, zavzpomínal na své dětství ve Wisconsinu a New Orleansu a přírodní ingredience, které tehdy byly ještě běžnou součástí každé kuchyně... Vyzkoušejte tuto pochoutku i vy.

Množství: 6 porcí

Ingredience k naložení kačeny:

  • 2½ šálků světle hnědého cukru
  • 2½ šálků kosherské soli
  • 5 lžic černého pepře
  • 5 lžic celých semen koriandru
  • 4 lžíce vanilkového extraktu
  • 3 bobkové listy
  • 1 celá kachna zbavená drobů a přebytečného tuku (váha cca 1,8kg)

Do velkého pekáče přidejte 6 základních přísad z receptu na zhruba 5 litrů vody a přiveďte k varu. Poté dejte pekáč bokem a nechejte kompletně vychladnout. Kachnu nasolte a naložte do kombinace koření a vody, přikryjte a nechejte 8 hodin odpočívat v ledničce.

Poté předehřejte troubu na 200 stupňů. Opláchněte kachnu od soli a osušte papírovými utěrkami. Vyplňte kachnu směsí nádivky, kterou jste si připravili (viz níže), svázejte nohy k sobě a pečte prsama nahoru. Šéfkuchař radí vyplnit každou dutinku, ne však tolik, aby nádivka přetékala. Co vám zbyde, můžete upéct vedle kačeny na pekáči.

Kačenu pečeme asi dvě hodiny na mřížce, je důležité, aby neležela na dně pekáče. Záleží na troubě, někdy je potřeab péct déle. Poté vyndáme z trouby, necháme deset minut chládnout a přidáme vedle na pekáč zbytek nádivky.

 

Nádivku si připravíte:

  • 1½ šálků kukuřičné mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 1½ šálku podmáslí
  • 1 velké vejce

V misce smíchejte kukuřičnou mouku, kypřící prášek, sodu a sůl. V malé misce rozetřete podmáslí a vejce a poté smíchejte obsah obou misek dohromady. Nalijte těsto do vyhřátého pekáče a pečte, dokud není nádivka uprostřed upečená. Trvá to asi 15 minut.  

 

Na přílohu budete potřebovat:

  • 3 lžíce (ideálně nesoleného) másla
  • ½ šálku nakrájené cibule
  • 1 velké Granny Smith jablko, oloupané, bez jádra a nakrájené na malé kostky
  • 1 šálek opečených pekanových ořechů
  • 3 lžíce nakrájené petrželky
  • 2 šálky kuřecího masa
  • 3 velká vejce
  • ½ lžíce soli
  • ½ lžíce čerstvě mletého černého pepře
  • 1 kastrolek nadrobeného kukuřičného chléba

Na velké pánvi na středně velkém ohni rozpustíme máslo a smažíme cibuli asi 3 minuty jemně do zlatova. Přidáme jablka a pekanové ořechy a lehce osmažíme. Postupně přidáme i zbývající ingredience a jen chvíli necháme ohřát. Pánev vypneme a máme hotovo. Přejeme dobrou chuť!

 

Přidat na Seznam.cz
MÓDA V KUCHYNI RADY REDAKCE BOŽÍ HOD PEČENÁ KAČENA

Související články

Nečekané barvy, které budou na podzim IN

Přichází podzim a ten letošní může být úplně jiný než kterýkoliv předchozí! Představíme vám pět barev, které vás naprosto oslní. Konec nudy, v nadcházejícím ročním období budete mít barevnou paletu v malíčku.

Celý článek

10 teplých svetrů pro přicházející podzim

Noci se zkrátily, dny se ochladily... Po létě přichází další krásné období. Světříková sezóna zahájena a my se v tomto článku podíváme na ty, které budou letos TOP.

Celý článek

Kristina Nemčková - rozhovor o úspěšné kuchařce i o módě

Kristina Nemčková nám utkvěla v paměti především jako vítězka populárního pořadu MasterChef. V jejím věku šlo o nevídaný úspěch a my jsme její kariéru začali se zájmem pozorovat. A teď jsme nadšeni z její skvělé kuchařky #UPGRADE.

Celý článek

Modely české značky LEEDA si nyní můžete na pár dní zapůjčit

Česká značka LEEDA posouvá své mantinely. A možná tím inspiruje i nejednu další značku, která vnímá udržitelnost módy jako ten správný krok kupředu…

Celý článek

Back to school: Vše, co by vám na začátku školního roku nemělo chybět

A že toho je, co je potřeba na přelomu srpna a září pořídit. V tomto článku vynecháme oblečení, ale zaměříme se na ty nejlepší batohy, školní potřeby a další nezbytnosti do vaší lavice.

Celý článek

Nové stolování od značky Dior ocení zejména lidé ve znamení Panny

Letní kolekce kreativní návrhářky Dior Maison, Cordelie de Castellane představuje několik stolovacích prvků, které ocení zejména lidé ve znamení Panny.

Celý článek

Drobnosti, které vám na cestách nesmí chybět

Jestliže patříte mezi milovníky letního cestování a je jedno, jestli se vydáte po krásách České republiky, nebo za většími dálkami, vždy se vám bude hodit pár praktických vychytávek. Perfektní řešení najdete ve 100CLASS concept store.

 

Celý článek

Dokonalé obočí a jak ho dosáhnout

Dnešním trendem je přirozené a husté obočí. K jeho úpravě už tedy nepotřebujeme hlavně pinzetu, ale sérum na růst, tužku na zvýraznění a případně gel nebo řasenku na obočí. Hlavní je ale přirozenost a s tou vám teď poradíme.

Celý článek