dnes je 22.07.2019 a svátek má Magdaléna

Na Boží hod i na Štěpána pečená kachna s vanilkou a pekanovými ořechy

Přidat na Seznam.cz
Tento recept doporučuje uznávaný šéfkuchař, Steve McHugh ze San Antonia, který vás na Boží hod potěší obměnou oproti klasické pečené kačeně...  

Steve McHugh, který před pěti lety otevřel restauraci Cured v San Antoniu, zavzpomínal na své dětství ve Wisconsinu a New Orleansu a přírodní ingredience, které tehdy byly ještě běžnou součástí každé kuchyně... Vyzkoušejte tuto pochoutku i vy.

Množství: 6 porcí

Ingredience k naložení kačeny:

  • 2½ šálků světle hnědého cukru
  • 2½ šálků kosherské soli
  • 5 lžic černého pepře
  • 5 lžic celých semen koriandru
  • 4 lžíce vanilkového extraktu
  • 3 bobkové listy
  • 1 celá kachna zbavená drobů a přebytečného tuku (váha cca 1,8kg)

Do velkého pekáče přidejte 6 základních přísad z receptu na zhruba 5 litrů vody a přiveďte k varu. Poté dejte pekáč bokem a nechejte kompletně vychladnout. Kachnu nasolte a naložte do kombinace koření a vody, přikryjte a nechejte 8 hodin odpočívat v ledničce.

Poté předehřejte troubu na 200 stupňů. Opláchněte kachnu od soli a osušte papírovými utěrkami. Vyplňte kachnu směsí nádivky, kterou jste si připravili (viz níže), svázejte nohy k sobě a pečte prsama nahoru. Šéfkuchař radí vyplnit každou dutinku, ne však tolik, aby nádivka přetékala. Co vám zbyde, můžete upéct vedle kačeny na pekáči.

Kačenu pečeme asi dvě hodiny na mřížce, je důležité, aby neležela na dně pekáče. Záleží na troubě, někdy je potřeab péct déle. Poté vyndáme z trouby, necháme deset minut chládnout a přidáme vedle na pekáč zbytek nádivky.

 

Nádivku si připravíte:

  • 1½ šálků kukuřičné mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 1½ šálku podmáslí
  • 1 velké vejce

V misce smíchejte kukuřičnou mouku, kypřící prášek, sodu a sůl. V malé misce rozetřete podmáslí a vejce a poté smíchejte obsah obou misek dohromady. Nalijte těsto do vyhřátého pekáče a pečte, dokud není nádivka uprostřed upečená. Trvá to asi 15 minut.  

 

Na přílohu budete potřebovat:

  • 3 lžíce (ideálně nesoleného) másla
  • ½ šálku nakrájené cibule
  • 1 velké Granny Smith jablko, oloupané, bez jádra a nakrájené na malé kostky
  • 1 šálek opečených pekanových ořechů
  • 3 lžíce nakrájené petrželky
  • 2 šálky kuřecího masa
  • 3 velká vejce
  • ½ lžíce soli
  • ½ lžíce čerstvě mletého černého pepře
  • 1 kastrolek nadrobeného kukuřičného chléba

Na velké pánvi na středně velkém ohni rozpustíme máslo a smažíme cibuli asi 3 minuty jemně do zlatova. Přidáme jablka a pekanové ořechy a lehce osmažíme. Postupně přidáme i zbývající ingredience a jen chvíli necháme ohřát. Pánev vypneme a máme hotovo. Přejeme dobrou chuť!

 

Přidat na Seznam.cz
MÓDA V KUCHYNI RADY REDAKCE BOŽÍ HOD PEČENÁ KAČENA

Související články

Tip na výlety po České republice

Toulkami po Čechách aneb 5 tipů na výlety

Letní počasí v posledních dnech nepřeje vodním radovánkám, ale zato nižší teploty vřele uvítáte při cestovatelském dobrodružství. Nemusíte za ním ani výrazně daleko, naše země nabízí tolik krásných míst!

Celý článek
Letní drinky

Nejlepší letní drinky aneb V hlavní roli levandule

Levandule, slast pro naše tělo, duši, ale také chuťové pohárky. Must-have ingredience do letních osvěžujících drinků!

Celý článek

Červencové MUST HAVE volá po doplňcích!

Nový letní měsíc zalitý sluncem, pohodou, dovolenou, odpočinkem a zábavou jednoznačně volá po tom, abychom se zamyslely nad svými doplňky. Máme na mysli letní slamáky stejně jako pohodlnou a prodyšnou obuv!

Celý článek

Vyhrajte lístek na Colours of Ostrava s Tsampou ProTibet!!!

Pochutnat si – udržovat linii – nehladovět. A ještě tím pomáhat na druhé straně světa! Připadá Vám to nemožné? Vyzkoušejte tsampu – tradiční tibetské jídlo, které k nám přináší nezisková organizace MOST ProTibet. Vymyslete svůj vlastní recept a vyhrajte lístek na Colours of Ostrava!

Celý článek

Jak správně vybrat sluneční brýle?

Sluneční brýle se mohou jevit jako malý drobný doplněk, který se dá účelně použít v letních sestavách outfitů. Ale pokud narazíte na ten správný a dokonale padnoucí pár, hned zjistíte, jak bez nich nedokážete vyjít ani ven vynést koš.

Celý článek

Chystáte se na Slovensko? Ubytujte se i v létě v Bešeňové, nebudete litovat!

Kdo by o Bešeňové neslyšel? Pramen energie v srdci Liptovského kraje vám dobije baterky a poskytne perfektní útočiště na pár dní volna. Přesvědčili jsme se o tom na vlastní kůži!

Celý článek
Přírodní kosmetika

Bez jakého kosmetického produktu se nedokážeme obejít?

Ženy a kosmetika. Never ending story. Opravdu potřebujeme všechny ty krémy na den, na noc, pod make-up? Nestačil by jeden? Bez jakého produktu opravdu nemůžete být? V redakci už v tom máme jasno! 

Celý článek

Desatero rad, jak rozpoznat rizikový e-shop

Nebezpečných online míst, které nabízejí fiktivní zboží v České republice, jen přibývá. Desítky webových stránek a e-shopů zkoušejí nalákat důvěřivé zákazníky. Máme pro vás 10 rad, které vám pomohou odhalit nekalé úmysly obchodů na internetu. 

Celý článek