Na letní dovolené v Korutanech můžete vyrazit za turistikou, na kolo, ale také lyžovat

Na letní dovolené v Korutanech můžete vyrazit za turistikou, na kolo, ale také lyžovat

Čas letních dovolených láká na různé formy odpočinku. Ti, kteří milují aktivní odpočinek a chtějí toho zažít i na dovolené co nejvíce, najdou ideální místo letní dovolené v rakouských Korutanech.

foto: se souhlasem Max Gottfried

Letní chill na lyžích nebo snowboardu

Příjemné červencové slunce svádí k myšlenkám na koupání, ale když se probudíte v korutanském městečku Flattach, první otázka při snídani, na kterou se musíte připravit od ostatních, je "Jdete na lyže?" Blízkost ledovcového lyžařského střediska Mölltaler Gletscher připomíná, že letní lyžování je na dosah. „Zatím je to opravdu paráda. Díky brzkému letnímu startu a dobrým sněhovým podmínkám se na sjezdovkách vystřídaly reprezentace z okolních zemí, mohli jste zde potkat dokonce rakouskou legendu Marcela Hirschera testujícího lyže. Dokonce i slovenskou závodnici Petru Vlhovou. Ze snowboardové komunity trénovala v našem snowparku rakouská olympijská vítězka Anna Gasser, byl tu i Jakub Hroneš či Klaudia Medlová. Snowpark sice už uzavíráme, ale lyžaři mají u nás dveře otevřené ještě minimálně do prvního srpnového víkendu. Podle aktuálních podmínek se rozhodneme, zda i déle. Kompletní lyžařskou výstroj si je možné zapůjčit přímo ve středisku," říká Max Gottfried, ředitel horského střediska Mölltaler Gletscher, ve kterém je možné na lyžovačku využít sezónní skipas Šikovná sezónka PREMIUM 2021/22, která platí ve všech střediscích TMR v Rakousku, na Slovensku, v České republice a v Polsku. Samostatnou kapitolu tvoří možnosti turistického vyžití.

„Pro turisty budeme otevřeni celé léto. Právě terasa panoramatické restaurace Eissee je pro mnohé z nich prvním místem, ze kterého plánují výlety na okolní vrcholy jako například Scharecku nebo Feldseekopf. Úžasným turistickým zážitkem pro turisty je i návštěva rokle Raggaschlucht s nástupem hned vedle Flattachu, která je díky své dostupnosti ideálním místem pro velké i malé návštěvníky," doplňuje Gottfried.

foto: se souhlasem Max Gottfried

Kouzelný Ankogel láká na turistiku i cyklistiku

Horské středisko Ankogel se nachází v údolí Seebachtal, které patří mezi nejkrásnější v celém pohoří Hohe Tauern. Na své si tam přijdou milovníci procházek po údolí, romantických horských jezer, burácivých vodopádů i náročnějších vysokohorských túr na okolní třítisícovky. Výborným tipem, jak si přiblížit ty nejvyšší štíty a zažít okouzlující výhledy na celé údolí a nádhernou přírodu, jsou ikonické lanovky Ankogelbahn I a Ankogelbahn II. „Celkové převýšení 1348 metrů umožňuje přímo z kabin lanovek kochat se měnící vegetací od zeleného údolí až po zasněžené vrcholy nejvyšších štítů. Z horní stanice lanovky Ankogelbahn II se většina turistů odebere na příjemnou procházku na populární chatu Hannoverhaus, kde využijí zajímavý balíček lístků na lanovky spojený s občerstvením na chatě. Zkušenější turisté zamíří i na třítisícové vrcholy, mezi nimiž nechybí Ankogel (3250 m), Säuleck (3086 m) a Hochalmspitze (3360 m). Samostatnou kapitolu tvoří možnosti cyklovýletů v údolí s využitím bajky z dostupných půjčoven," popisuje možnosti zážitků Max Gottfried.

Výchozím bodem pro výlet do Ankogelu je malebná obec Mallnitz nacházející se v nadmořské výšce 1191 m. Mallnitz je obklopen skalními masivy Hohe Tauern, což dotváří výjimečnou horskou atmosféru této oblíbené horské destinace. Nabízí však i další zajímavé možnosti trávení volného času jako rafting, wakeboarding nebo například i túry za Tauernskými lamami. Kromě mnoha možností ubytování je Mallnitz i důležitým dopravním uzlem - osmikilometrový tunel Tauern vedoucí pod hlavní alpský hřeben ho spojuje se sousední dolinou Gasteinertall a díky autovlakům výrazně zkracuje a usnadňuje cestu turistů ve směru na Salzburg.

foto: se souhlasem Max Gottfried

PS: A moře?

Malá tečka na závěr. Pokud by se vám přece jen zastesklo za mořem, není problém. Z Flattachu je to na chorvatskou Istrii nebo do italských Benátek jen 3,5 hodiny autem. Není divu, že letní lyžování a turistika v Hohe Tauern je častým zpestřením pro rekreanty vracející se právě z přímořských letovisek.

foto: se souhlasem Max Gottfried

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram