Naše první dámy, 1. díl: Charlotta Garrigue Masaryková -  bojovnice za práva československých žen

Naše první dámy, 1. díl: Charlotta Garrigue Masaryková - bojovnice za práva československých žen

Přichystali jsme pro vás unikátní cyklus článků o našich prvních dámách. Zaměřili jsme se na jejich životní příběhy i vztah k módě. V prvním díle odhalíme tajemství naší první dámy Charlotty Garrigue Masarykové.

Nadějná umělkyně první dámou

Charlotta Garrigue Masaryková se narodila v newyorské čtvrti Brooklyn. Byla spíše křehká dívka, žijící ve svém vlastním světě. Milovala hudbu, především pak hru na klavír. Toužila se stát hudebnicí světového formátu. Právě proto se rozhodla odjet na studia klavírní hry do Lipska. Tam si však ruku poranila natolik, že kariéra klavíristky již nepřicházela v úvahu. Byla to pro ni veliká životní bolest. Díky častým návštěvám Lipska však nakonec potkala svůj osud. Stal se jím mladý Tomáš Masaryk, který zde také často pobýval během svých studií ve Vídni.

Dbala na rodinu i na eleganci

Po svatbě s Tomáše Masarykem, který na základě svých rovnostářských idejí přejal Charlottino jméno, se pár přestěhoval do Prahy, kterou si Charlotta zamilovala. Díky svému uměleckému nadání a smyslu pro duchovno měla v okolí velmi dobrou pověst. Oblékala se elegantně a vkusně jako žena profesora největší pražské univerzity. Spolu s Masarykem zplodila celkem 5 dětí, z nichž se pouze 4 dožily dospělosti. Charlotta dbala především na jejich dobrou výchovu a vůbec jí nevadilo působit jako žena v domácnosti. Rodina pro ni byla vším. Každý večer dbala na to, aby se všichni sešli, řádně oblečeni a upraveni, aby si mohli sdělit zážitky svého dne. Vždy stála po boku svého manžela, který už v té době vystupoval jako veřejně známá osobnost. 

Zdravotní potíže a boj za československé ženy

Během první světové války si zažila své. Neustálá šikana státních orgánů se podepsala na její psychice. Když se T. G. Masaryk stal prvním československým prezidentem, stala se Charlotte automaticky první dámou Československa. Podle odborníků se jí Charlotta nikdy stát nechtěla a zájem veřejnosti jí nedělal dobře. Přesto se jí však povedlo bojovat za emancipaci československých žen. Ona, stejně jako T. G. Masaryk, totiž byli velcí zastánci rovného postavení žen a mužů, což vlastně bylo v té době v Evropě poměrně ojedinělé. V roce 1920 se jí podařilo zakotvit do Ústavy práva žen ve všech oblastech. Kvůli zhoršujícímu se zdraví se později úplně stáhla z očí veřejnosti. V roce 1923 Charlotta Garrigue Masaryková umírá.

Reprezentativní úlohu první dámy tak převzala její dcera Alice Masaryková, která působila jako poslankyně a později stanula i v čele Červeného kříže. Alice Masaryková si s rolí první dámy poradila dokonale. Aby umocnila odkaz, který zanechala její matka československým ženám, rozhodla se emancipaci žen v Československu podpořit nejen slovy, činy, ale také svým stylem. Podle odborníků je Alice Masaryková průkopnice stylu moderních žen. Sama se na módním průmyslu podílela v podobě mecenášství textilního umění výtvarnice Boženy Rothmayerové rozené Hornekové, která se podílela nejen na Alicině stylu, ale také na textilních interiérních prvcích v Pražském hradu.

Foto: muzeumpraha.cz, Pinterest

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram