Navždy odešla legenda v rukavičkách a tmavých brýlích, Karl Lagerfeld

Navždy odešla legenda v rukavičkách a tmavých brýlích, Karl Lagerfeld

Dnes, tedy 19. února, se Paříž a celý módní svět halí do černého hávu. V nemocnici na pařížském předměstí dnes naposledy vydechla legenda nejen oděvního průmyslu, nezapomenutelný a nenahraditelný Karl Lagerfeld. Zemřel ve věku 85 let.  

Během svého života stihl vytvořit nepřeberné množství kolekcí, uměleckých děl, značek a mnoho jiného. Karl se narodil v Německu v roce 1933 ještě pod jménem Lagerfeldt. Poslední písmenko ze svého jména si nechal později odstranit prý kvůli tomu, že „Lagerfeld” zní víc obchodně. S matkou se v roce 1953 přestěhoval do Paříže, města módy, dva roky nato už vyhrál prestižní soutěž se svým návrhem kabátu. Na této soutěži se mimo jiné potkal s Yves Saint-Laurentem, který tehdy pracoval u Diora. Karl po soutěži dostal místo u Pierra Balmaina, odkud se po třech letech přesunul k Jean Patouvi. V roce 1982 již pracoval jako hlavní návrhář pro Chanel, a tomuto poslání zůstal věrný až do své smrti.

Během svého působení v Chanelu se navždy vryl do našich pamětí jako legenda, která udržela a zmodernizovala odkaz tvídových sukňových kostýmků, malých černých a prošívaných kabelek. Ač se jeho pojetí možná vymykalo představě vždy elegantní Coco, hlavní téma jeho kolekcí byla vždy nezávislost, originalita a svoboda, což jsou ideály, které k Chanelu neodmyslitelně patří.

Karl byl jako návrhář velice kontroverzní, odvážný a originální. Například Anna Wintour, šéfredaktorka Vogue, dokonce jednou odešla z přehlídky, na které vyměnil modelky za striptérky a pornoherečky. 

Jako nezávislý tvůrce pracoval pro firmy Fendi, Chloé a mnoho jiných. Vytvořil svou vlastní značku Lagerfeld specializovanou na parfémy a konfekční oblečení. Spolupracoval s hvězdami showbusinessu, jako jsou Madonna nebo Kylie Minogue, pro které tvořil kostýmy k jejich velkolepým show.

Místo, které po sobě zanechal v pařížském módním světě, je nemožné nahradit někým jiným. Drahý Karle, děkujeme za Vaši práci, nikdy nebudete zapomenut.

pinterest.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram