Nejlepší sushi restaurace v Česku

Nejlepší sushi restaurace v Česku

Japonské tradiční jídlo sushi zažívá v posledních letech obrovský boom. Kdo jí sushi, ten jde s dobou. Modelky a celebrity toto jídlo milují, nejen kvůli tomu, že se skvěle vyjímá na instagramu, ale také je téměř nemožné po něm ztloustnout.

Jde vlastně jen o rýži, malý kousek syrové ryby a mořskou řasu nori. V Čechách je samozřejmě trochu problematické najít více dobrých sushi restaurací, už kvůli tomu, že sehnat čerstvé mořské ryby je téměř nemožné, a hlavně velice drahé. V Tokiu si můžete pochutnat na skvělém sushi na každém rohu (doporučuji hlavně rohy hned vedle rybích trhů, jakými byl třeba Tsukiji, který se nyní rekonstruuje nebo Tojosu). Ale i u nás se najde pár míst, u kterých se nemusíte bát rybí salmonelózy a jiných nemocí. A když už se jednou rozhodnete investovat do kvalitního jídla, očekáváte, že ho budete moct konzumovat v krásném prostředí s příjemnou obsluhou. Všechny restaurace, které jsme vybrali, mají své genius loci a personál více než ochotný.

Vítězem několika anket o nejlepší restauraci roku se pyšní brněnská restaurace Koishi sídlící v Údolní ulici, která zrovna slaví deset let své existence. Samozřejmě, že si v tak skvělém podniku připlatíte, ale celkový servis je luxusní a budete mít zážitek na celý život. V Koishi si můžete pochutnat na kouskách rýže se syrovým masem připraveným od pravého sushimastera, nyní tam působí Takao Kuroki, ale i na evorpských jídlech snoubených s asijskými prvky. Euro-asijskou fusion kuchyni nyní vede Michal Babica, který je přesným protikladem jiného kuchaře se stejným příjmením. Nadstandardně kvalitní potraviny, vytříbená chuť a zážitková kuchyně, to vše v krásném interiéru s prvotřídní obsluhou.

Na Praze 1 najdeme restauraci nazvanou Miyabi, kde se okamžitě ocitnete na Dálném východě. Můžete využít i stolů s evropskými židlemi, jak to mimochodem bývá zvykem už i v Japonsku, ale zkuste se usadit na tatami, tradiční rákosové rohože a vychutnejte si své jídlo a čaj, se kterým se pojí posvátný čajový obřad sadó u nízkého stolu v oddělených místnostech. Můžete se zde stavit i na cenově velice přátelské polední menu ve formě obentó, tedy několik druhů japonského jídla (sushi, tempura, tofu, sashimi) v dělené krabičce.

A pokud hledáte nějaké cenově dostupnější sushi bistro, musíme doporučit YAMI Sushi Bistro v Praze v Dlouhé ulici. Najdete tam japonské polévky, předkrmy, sushi sety i několik korejských jídel servírovaných v horké kamenné nádobě a můžete si také nechat připravit vlastní kombinaci sushi rolky. Naštěstí zde naleznete dezerty evropského stylu, protože jedna z věcí, které Japonci doopravdy neumí, jsou sladkosti. Pokud tedy nemáte rádi ve svém dortíku fazole. 

Skvělých sushi restaurací a barů je v Česku určitě víc a neváhejte je objevovat. Ale vždy hledejte místa, kde se doopravdy dbá na kvalitu a čerstvost surovin. Jinak vám ani sebekrásnější kousek neudělá dobře, i kdybyste ho vydezinfikovali litrem horkého saké. 

 

 pinterest.com, oficiální stránky restaurací

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram