NON TOXIC: Konzervanty v kosmetice – Formaldehyd

NON TOXIC: Konzervanty v kosmetice – Formaldehyd

Každý den používáme nespočet kosmetických výrobků. Od krémů na obličej, přes šampóny až po běžná mýdla na ruce. Kolik z nich je ale skutečně přírodních a bezpečných a kolik obsahuje například formaldehyd?

Kosmetiku vybíráme podle její vůně, složení, i účinků, které jsou slíbeny na jejím obale či v reklamě. Obvykle nás zajímá i cena. V poslední době čím dál více sledujeme složení a snažíme se vyhýbat konzervantům.

Co jsou to konzervanty a kdy nám škodí

Konzervanty jsou totiž jednou z nejvíce sporných složek, které kosmetika obsahuje. Na jednu stranu je nám jasné, že jsou nezbytné pro udržení krémů a dalších výrobků bez bakterií, plísní a zároveň, aby výrobky nějakou dobu vydržely. Na druhou stranu se právě za konzervanty často skrývají látky zdraví škodlivé. Nespočet lidí by mohlo popsat zdravotní problémy, které je právě kvůli těmto „drobnostem“ potkalo…

Formaldehyd má mnoho podob

Jedním z konzervantů, které jsou pro tělo vysoce nebezpečné, je formaldehyd. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv zveřejnil informace o tom, že formaldehyd obsahuje jeden z pěti kosmetických výrobků a je mimo jiné známý jako lidský karcinogen. Je nebezpečným toxinem pro lidské tělo, jeho výpary dráždí sliznice očí, nosu i hrdlo a podle Světové zdravotnické organizace IARC je spojen se zvýšeným rizikem některých druhů rakoviny.

Formaldehyd najdete v běžné kosmetice, jako jsou šampóny, kondicionéry, tekutá mýdla, sprchové gely, pleťové vody i pěny do koupele, a to i přesto, že je silným alergenem. Odkrýt ho však na obalu dané kosmetiky je trošku oříšek. Jelikož ho společnosti nepřidávají v čistém skupenství, ale v tzv. uvolňovačích formaldehydu, které se postupně rozkládají a tvoří molekuly formaldehydu. Takto „kamuflované“ složky můžete hledat pod názvy: DMDM hydantoin, Hydroxymethylglycinate, Imidazolidinyl urea, Diazolidinyl urea, Quaternium-15, 5-Bromo-5nitro-1,3-dioxane, Bronopol (2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol), para-formaldehyd, hexamethylene tetramine, , polynoxyline, dimethylolurea, preventol D1, preventol D2, preventol D3, quaternium 15, bakzid, bakzid P, parmetol k50, grotan BK,  diazolidinyl urea, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol, KM 103, biocide DS 5249 (Proxel T), tris hydroxymethyl nitromethane (Tris nitro), hydroxymethylglycinate (Suttocide A).

 

Formaldehyd nebo jeho „náhradu“ najdete například v Make-up Remover For The Eyes/Face – Rose od značky Garnier i ve výrobku Bi-Facil značky Lancôme. Bohužel jej obsahuje i dětská kosmetika. V roce 2009 byla provedena Kampaň za bezpečnou kosmetiku v USA a testem formaldehydu neobstál ani dětský šampon značky 
Johnson´s.

 

Jak malé množství je opravdu málo? Žádné!

I když Evropská Unie nepovoluje v kosmetice větší množství konzervantu formaldehydu než 0,2 % pak si asi jen málo kdo již uvědomí, že denně použijeme několik takových výrobků, obsah je nakonec pro naše tělo mnohem vyšší a nebezpečnější. Nalézt ho totiž můžeme i ve vlasové kosmetice, zejména v přípravcích pro vyrovnání vlasů. A to i přesto, že na Evropském trhu je prodej prostředků na vyrovnávání vlasů s obsahem formaldehydu zakázaný směrnicí 76/768/EHS, přesto se dostávájí k zákazníkům prostřednictvím internetu nebo neopatrných kadeřnických salónů, které dováží vlasové výrobky z třetích zemí. I Irsko se rozhodlo výrobky obsahující formaldehyd na úrovni 1,7 až 2,0 % stáhnout z trhu a vydalo prostřednictvím systému RAPEX varování pro všechny evropské země. Dejte si pozor na keratinové zábaly vlasů a ženy žijící v USA na novinku s názvem brazilská foukaná neboli „Brazilian blowout“.

Rozhodnete-li se vyhnout tomuto konzervantu, vyzkoušejte kosmetiku, plně přírodní a certifikovanou, která používá pouze přírodní konzervanty či přírodně identické. Mezi ně patří například Formic acid, Dehydroacetic acid, Propionic acid či Phenethyl alcohol. Čtěte obaly jednotlivých kosmetických produktů, může vám to zachránit život!

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram