Obchody Premium Fashion Brands v insolvenci

Obchody Premium Fashion Brands v insolvenci

Další ekonomická rána do světa módy v Česku? Síť obchodů Premium Fashion Brands, která sdružuje značky jako Beltissimo, Geox nebo Armani jeans je od poloviny tohoto měsíce v insolvenci. Společnost však navrhla i reorganizaci celé obchodní strategie.

Ztráta po zdanění přes 10 milionů korun, 80 věřitelů s pohledávkami přes 200 milionů korun, většina z nich 30 dnů po splatnosti - to jsou strašlivá čísla, která měla jediný následek - módní retailer Premium Fashion Brands na sebe podal insolvenční návrh„S ohledem na přesycenost trhu výsledky za první pololetí 2018 zůstaly výrazně za očekáváním, neboť zejména v prvním čtvrtletí roku 2018 došlo k výraznému propadu tržeb, který postihl systémově celé odvětví. Dceřiné společnosti dlužníka (Premium Fashion Brands - pozn. red.) se dostaly do problémů s likviditou a přestaly být schopny splácet pohledávky,“ uvedla firma Premium Fashion Brands v insolvenčním návrhu. Majoritní hlasovací práva dle věřitelského podílu na pohledávkách Premium Fashion Brands má firma Besodeia ze skupiny Natland. Notné investice v minulosti zaujímal velký investiční hráč na českém trhu - zakladatel advokátní kanceláře Havel & Partners Jaroslav Havel.

Svůj podíl na vyhlášení insolvence na PFB mají hned dvě banky, které nejdříve vyvolaly insolvenční řízení s firmami kolem PFB - Česká spořitelna a Banka Creditas. Tyto banky navíc tvrdí, že PFB před vyhlášením insolvence z firmy záměrně vyvedla značnou část majetku„S ohledem na tyto skutečnosti se věřitel (Česká spořitelna - pozn. red.) domnívá, že vyvedení dlužníkova majetku bylo provedeno organizovanou skupinou za účelem cíleného poškození věřitelů dlužníka,“ uvedl v insolvenčním návrhu Jiří Tomola pro deník E15.cz, advokát z kanceláře Dentons, která v případu Českou spořitelnu zastupuje. Městský soud v Praze však minulý týden vyhověl žádosti České spořitelny o ustanovení předběžného insolvenčního správce, aby bylo zamezeno případnému nakládání s majetkem. Insolvenčním správcem se stane Lee Louda, který například v insolvenci spravoval i majetek uhelné společnosti OKD. Retailer a věřitelé tak v tuto chvíli čekají na ocenění majetku firmy, budoucnost na módním trhu je však velmi nejasná.

E15.cz; ČTUSI.INFO; kurzy.cz

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram