Příležitosti předčily mé sny, říká kostýmní výtvarnice Evženie Rážová

Příležitosti předčily mé sny, říká kostýmní výtvarnice Evženie Rážová

"Umělecký kostým dnes může dělat každý, což obor devastuje." Tak zněla slova kostýmní výtvarnice, která tvořila kostýmy třeba pro muzikál Královna Kapeska.

Jak dlouho trvá kostýmy vymyslet?

Nejdůležitější je text. Je rozdíl, jestli se realizuje historická dobovka nebo civilka. A je velký rozdíl mezi filmovým a divadelním kostýmem, to ovlivňuje i délku vzniku. Pro mě je zásadní, abych našla sjednocující klíč ke všem figurkám, které pak začnu vidět. A to co cítím, musím umět nakreslit.

Podle čeho se rozhodujete, jak který kostým bude vypadat?

Dobře pojmenovat charakter postavy - to je podstata všeho. Vědět proč chci mít třeba velké neforemné kalhoty, které zdánlivě nesedí... Víte, za největší omyl dnešní "rádoby" kostýmní tvorby, považuji myslet si, že dramatický kostým je o oblečení! Často vidím na obrazovce v jedné situaci téměř stejně oblečené herce, v podobných barvách, bez rozlišení charakteru. Bohužel, určitá generace režisérů přestala ctít profese a kostým dnes může dělat každý. Pro tento umělecký obor je to devastující. 

Šije se vše od začátku nebo se pro kostýmy používá jiné oblečení, které se přešívá?

Při stylizaci je nutné šít vše. A když má kostýmní výtvarník výrazný rukopis, který okamžitě poznáte, ani to jinak nejde.

Kolik kostýmů se na Královnu Kapesku muselo ušít a kolik lidí na nich pracovalo?

Něco kolem 90-ti kostýmů. Po nakreslení návrhů je předávám střihači. Roky spolupracuji s Romanem Dobešem, který dokáže mé fantazie přivést k životu. Pak nastupuje tým švadlen, patinérů... Po těch letech mne stále udivuje, kolik úsilí se za vznikem kostýmů skrývá.

Pro kolik divadelních představení už jste kostýmy navrhovala?

Víte, jsem především filmař. Jako autor kostýmů jsem podepsaná pod více než 800 filmy, pohádkami, seriály... Výlet do divadla je spíše vyjímečný.

Máte nějaký sen, jaké kostýmy byste ráda vytvořila?

Štastně mohu říct, že přiležitosti, které jsem dosud dostala, předčily mé sny. Pracovala jsem a pracuji s těmi nejlepšími režiséry, na mnohdy výjimečných projektech, kde se dá dělat ještě "umění"... a za to děkuji.

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram