Proč zůstáváme v nefunkčním vztahu?

Proč zůstáváme v nefunkčním vztahu?

Nejspíše si každý z vás na vlastní kůži vyzkoušel, jaké je to mít nefungující vztah. Otázkou ale zůstává, proč z takového vztahu nemůžete odejít? Je na vině strach, samota nebo něco jiného?

zdroj: pexels.com

Dokonalé a bezproblémové vztahy vídáme ve filmech a z toho usuzujeme, že ten náš není to pravé ořechové. Je tomu opravdu tak? Stojí váš vztah za starou belu? Pokud je vaše odpověď jednoznačné ano, tak z jakého důvodu ve vztahu stále přetrváváte?

Nefunkční vztah

Je to vlastně jednoduché, když vám něco nevyhovuje, máte odejít. Proč tomu tak není? Většina lidí věří, že hlavním důvodem přetrvávání v nefunkčním vztahu je zvyk. Jste už na svého partnera nebo partnerku tak zvyklí, že to nechcete měnit. Pocit z něčeho nového vás děsí a raději zůstáváte ve známých vodách na úkor pochybností i vlastního štěstí. Lidé, kteří nedokážou svůj špatný vztah rozseknout se bojí také samoty. Obávají se možné situace, že už jiného životního partnera nepotkají a zůstanou sami.

zdroj: pexels.com

Poslední šance

Buď jste tuto frázi již použili nebo slyšeli: „Pokud se tohle nezmění, už opravdu odejdu, dávám ti poslední šanci“. Z posledních šancí se pak stává donekonečna ohrané klišé. Pokud se něco nezměnilo doteď, tak je nepravděpodobné, že se to změní po vaší výhrůžce.

zdroj: pexels.com

Zůstat či nezůstat

Je možné, že vás ve vztahu drží děti, finance nebo jiné závazky. Snažíte se své děti ochránit před traumatem, ale dítě dokáže vnímat i nefunkční vztah rodičů, který napáchá větší škody, než kdyby se partneři rozešli. V případě, že se nacházíte ve špatném vztahu, ale chybí vám síla odejít, tak se zamyslete. Proč zůstávám a co z toho mám? O vztah stojí bojovat pouze v situaci, když máte oba stejné plány do budoucna, lásku i pochopení. V opačném případě jen plýtváte svým časem.

zdroj: pexels.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram