Rozhovor s návrhářem Michalem Markem

Rozhovor s návrhářem Michalem Markem

Vyzpovídali jsme pro vás talentovaného návrháře a vizážistu Michala Marka, který vlastní a vede stejnojmenný ateliér v Praze. 

Ahoj Michale, mohl by ses čtenářům moda.cz představit a něco málo o sobě říct?  
Ahoj, jmenuji se Michal, 29 let, původem z Olomouce. Jsem módní návrhář a makeup artist. Na Letné mám svůj ateliér.

Jak dlouho pracuješ jako módní návrhář a co tě k tomu přivedlo?
Asi od doby, co jsem se narodil. Já se nikdy nerozhodoval, co v životě chci dělat, vždy to bylo tak nějak jasné a jsem rád, že to tak i je.

Co máš nejraději na své práci a co tě k ní inspiruje?
Různorodost, kreativitu, požadavky a odlišné priority klientů, preciznost. A hlavně ten tvůrčí proces, z myšlenky vytvořit realitu a ještě lepší je, když se i má myšlenka líbí.


    O fotografie kolekce Rebélie se postarala fotografka Maya Duljević. Tvářemi kolekce jsou Agáta Prachařová, Kateřina Votavová, Tereza Jelínková a Stáňa Menčík.            

Tvá definice módy a stylu?
Nos to, v čem se cítíš dobře a co ti sluší…

Z jakých materiálů rád tvoříš a proč?
Bavlna, vlna, krajky, úplet a tyl. Přesně tyto materiály u mě často najdeš a často s nimi pracuji ve svých kolekcích i ve tvorbě na zakázku. Je to převážně kvůli vlastnostem materiálů, aktuálnímu trendu a požadavcích klientů.

Již na první pohled je znát, že tvá autorská práce je hlavně o jednoduchosti střihů, barev a to vše podtržené výsledným stylingem. Co dalšího bys mohl čtenářům o své dosavadní tvorbě říct? Jaká je?

Je rozdíl mezi kolekcí a tvorbou na zakázku. Zakázka je vždy o osobnosti daného klienta, jeho požadavcích, očekávání a samozřejmě i naturelu a příležitosti, pro kterou daný model tvoříme. Kdežto kolekce jsou vždy tematické. Za prvé vždy podléhají dané sezoně a pak také danému tématu. Tím, že si nekladu limity a baví mě dělat různorodé věci, dělám jak dámskou, tak pánskou módu. Ležérní kousky, svatební šaty ale také konzervativní modely.  Tvořím na všechny typy postav a pro všechny příležitosti. Tím plně využívám svůj potenciál a kreativitu. Gró mé tvorby spočívá také v tom, že vše tvořím u mě v ateliéru. Každý jeden kus projde mýma rukama. Na každém modelu se podílím a vidím průběh výroby. Rukopis mé tvorby je ve vypracování, a převážně v tom, že každý kus je vyroben jako originál a to max ve 2 - 3 velikostech ve vybraných modelech. Některé zůstávají jako onepieceonly.

Čemu se v současné době věnuješ a na co se můžeme v budoucnu těšit?
Připravuji novou kolekci podzim/zima pod názvem CONCEPT LOVE, už teď můžu říct, že to bude velmi zajímavý projekt s velmi zajímavými osobnostmi. Součástí nebude jen samotná kolekce a fotky, ale budeme vytvářet i krátký film na dané téma. Propojovat různé sféry odlišností, jinakostí a všech forem lásky. Kolekce bude mít svoji barevnost i střihovou sjednocenost.

Co je tvým profesním cílem? Máš sny, které by sis rád splnil?
Pár ze svých snů jsem si již splnil. Například otevření svého ateliéru a prací pro značku Chanel či cestováním po světě. Další cíle ještě samozřejmě mám a pevně věřím, že je budu schopný realizovat. Profesním cílem je samozřejmě setrvat a rozvíjet svoji značku.

Řekněme, že se člověk absolutně zblázní do tvých modelů a tak je jasné, že si je bude chtít koupit nebo nechat zhotovit? Jaké má možnosti?
Možností je spousta a jsou velmi individuální, závislé na potřebách a očekávání každé klientky/klienta. Nejjednodušší forma je koupit si něco přímo z aktuálních kolekcí, které jsou k dispozici v atelieru nebo je možné si je objednat na internetu nebo nechat zhotovit cokoliv na zakázku. Tím, že mám obrovské spektrum své tvorby, jsem schopný vymyslet a zpracovat téměř cokoliv.


                                                Fotografka Maya Duljević výborně vystihla podstatu kolekce Rebélie.

Jak vnímáš módu v Česku? Oblékají se Češi dobře? Kdo se podle tebe obléká lépe, ženy či muži?
Celkově musím říct, že my Češi jsme udělali v posledních letech obrovský posun, co se stylu a oblékání týče. Je fakt, že trochu tu ještě chybí individualita, ale myslím, je to otázka chvíle, kdy se to změní.

Je někdo ve světě módy, kdo tě inspiruje nebo je tvým vzorem?
Alexander Mcqueen mě velmi inspiroval. Nevytvářel pouze módu ale i takovou módní filozofii a to mě bavilo.

Práce návrháře musí být občas náročná, jak si dobíjíš baterky?
Momentálně moc nedobíjím či dobíjím jen prací vzhledem k zakázkám, které mám. Jinak mnohokrát stačí krásně prožitý den v pohodlí domova nebo nějaký výlet na místa, kde jsem ještě nebyl. Tím, že jsem single, plně svůj čas využívám k nové tvorbě a budování značky.

Kde se vidíš za deset let?
To je velmi těžké říct, ale pevně věřím, že to bude tam, kde si v ten daný moment budu přát.

 

Za redakci moda.cz děkuji za rozhovor. 

 

Foto: Maya Duljiević
Tváře: Agáta Hanychova / Prachařová, Kateřina Votavová, Tereza Jelínková, Stáňa Menčík
Místo: KARE       
Zdroj ostatních fotek: marekmichal.com / Michal Marek FB

                                                                                   

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram