Rozhovor s návrhářkou Darinou Ermisovou: co připravuje a jak zvládá nynější situaci?

Rozhovor s návrhářkou Darinou Ermisovou: co připravuje a jak zvládá nynější situaci?

Kabelka je součástí každodenního života většiny žen, bez ní si to ani neumíme představit! Každá kabelka je originální, praktická a krásná. Úspěšná návrhářka a dvojnásobná maminka Darina Ermisová nám představí svoji firmu a plány do budoucna.

Zdravím Darino, v úvodu se prosím trochu představte a připomeňte nám svůj příběh, kde se zrodila myšlenka založit si vlastní firmu?

Krásný den všem! Značku Dara bags jsem založila před dvanácti lety, když jsem byla doma na rizikovém těhotenství. Ten příběh už dozajista všichni znáte, šla jsem kamarádce na oslavu narozenin v rámci vycházek. A neměla jsem odpovídající kabelku, tak jsem si ji ušila. A kabelka se líbila, ušila jsem i kamarádkám a kamarádkám kamarádek… Vrátila jsem se z porodnice a měla jsem v náručí syna a značku Dara bags.

Co vše Vaše firma Dara bags nabízí, jak zvládáte nynější situaci a museli jste něco měnit?

V Dara bags máme v nabídce kabelky, psaníčka, brašny, peněženky, klíčenky a další drobnosti z koženky i kůže. Novinkou jsou bavlněné ústenky, ty jsme nasadili za pět minut dvanáct. Bylo mi jasné, že prodej kabelek během krize klesne na nulu. A stalo se tak. Díky ústenkám máme peníze na základní chod firmy – nájemné, výplaty a odvody. Tímto bych chtěla poděkovat všem, kteří si u nás svou ústenku objednali a trpělivě vyčkali. Díky nim zde budeme i v dalších dnech.

Jaké množství kabelek ušijete měsíčně a kolik máte zaměstnanců? Šije jednu kabelku více švadlen nebo jak to celé funguje?

Před krizí jsme měli produkci kolem padesáti až šedesáti produktů denně – kabelky, peněženky, obaly na telefony. Nyní jsme měsíc šili jen ústenky, takže teď doháníme resty ještě z “dob předkoronové“. A ano, každý náš produkt šije jedna švadlenka od začátku až do konce, díky tomu je každá taška nádherná. Zjistili jsme, že každá švadlenka má trochu jiný rukopis, kdyby se na kabelce střídaly, nebyl by výsledek tak perfektní.

Jaké kabelky mají největší úspěch? Co plánujete na jarní/letní kolekci?

Ono se úplně nedá mluvit o trendech, prodeje kabelek se značně liší podle ročního období. A náš sortiment je natolik rozsáhlý a rozdílný, že to nejde přesně ukázat a říct. Obecně na jaře prodáváme více květinových motivů a v zimě zákaznice sahají po geometrických kouscích. Já osobně bych ale řekla, že favoritkami jsou střihy Dariana a psaníčka Envelope. A těsně v závěsu jsou pracovní brašny Lele.

Na jaro a na léto jsem měla velké plány, v hlavě jsem měla spousty novinek. Ale víte, jak to je. Člověk míní, Pán Bůh mění. Jarní kolekci už nestihneme našít, byla by v nabídce uprostřed léta. Letní kolekci doufám stihneme, chtěla jsem velké květy a kombinace zmrzlinových barev. Ovšem to je teď ve hvězdách. Materiál si objednáváme od firem ze států zasažených koronavirem, dodávky se zpožďují a mnohdy nejsou kompletní. I přesto jsem ale optimistická. Máme nádherné tisky na koženky, jsou nadčasové a jejich krásu obdivuji každý den.

Lze skloubit mateřství a byznys dohromady?

Jde to. Ale připravte se něco obětovat. Vidím to nejzřetelněji za poslední měsíc, kdy jsem byla v práci prakticky nonstop s kolegyněmi. Řekla bych, že nikdo vás nemůže připravit na ten pocit, když děti doma brečí, že nevidí maminku. A vy musíte být v práci, protože jinak můžete zavřít podnik, který jste 12 let budovala. Je to neskutečně intenzivní, mnohdy jdete i přes svoje mateřské instinkty. Před krizí to bylo jiné, prožívala jsem mateřství s druhorozenou dcerou, 85 % pracovního času jsem mohla být doma na notebooku. Ale během krize jsem musela být tam, kde mě bylo nejvíce potřeba.

Co byste poradila začínajícím designérům a návrhářům?

Běžte do toho po hlavě. Nebojte se toho. Buďte autentičtí, buďte originální a neohlížejte se po konkurenci. Možná to bude bolet, možná to bude to nejlepší, co jste kdy zažili… Ale to nezjistíte, dokud to nezkusíte.  

Foto: darabags.com, ig: @darabags

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram