ROZHOVOR S PETREM NITKOU

ROZHOVOR S PETREM NITKOU

Naposledy jsme s Petrem mluvili v březnu roku 2016. Zajímalo nás, co se od té doby změnilo? 

 

Petře, co se od posledního rozhovoru u tebe změnilo? 

Musím říct, že mnoho. Je to rok a půl od našeho posledního rozhovoru a myslím, že jsem toho stihl hodně. Stal jsem se prvním "gender neutral modelem v Africe. Ale největší zlom přišel s Lakme Fashion Weekem v Bombaji na začátku roku. Bylo to poprvé, kdy v Indii předváděl pohlavně neutrální model a v té době jsem konečně začal dělat to, co jsem vždy chtěl. A tím myslím nebýt jen pěkná "modelka", která se prochází po mole, ale mít nějaké poslání a dělat prospěšné věci pro společnost. Díky mojí přítomnosti se v Indii začalo více mluvit o transsexualitě a mnoho lidí si uvědomilo, že mít odlišnou sexuální orientaci je v pořádku. Stejně tak i před nedávnem ve Slovinsku. Díky Olo Křížové jsem se mohl objevit i na Fashion LIVE v Bratislavě, a to bylo poprvé, kdy jsem mohl předvádět na Slovensku.:)

 

V roce 2016 si byl hodně viděn v ČR v médiích, co ti to přineslo? 

Upřímně si myslím, že více mi přinesla zahraniční média. Tím chci říct, že i přesto, že chodím přehlídky v Africe, Indii, Americe a tak dále, tak jsem se snažil, pracovat i v Česku, což se mi zatím nepodařilo. Myslím si, že u nás modeling funguje stále v zajetých kolejích a naši známí návrháři s pohlavně neutrálním, nebo chcete-li transsexuálním modelem, pracovat z nějakého důvodu nechtějí. Je to problém, protože v zahraničí, kde dělám často rozhovory, se vždy snažím svou zemi prezentovat v tom nejlepším světle, jelikož to beru jako svou povinnost. Bohužel, když přijde na otázku - kolik přehlídek jsem jakožto první "gender neutral"  model z Česka ve své zemi chodil, musím vždy celou odpověď nasměrovat jiným směrem. Proto se orientuji na zahraničí. Nicméně na podzim konečně dojde i na Česko. Začínám spolupracovat s designérkou Jaroslavou Procházkovou a jsem rád, že se poprvé v Česku mohu objevit právě na její přehlídce. 

Právě si přiletěl s NY. Byl jsi tam pracovně ? 

Ano. Jednalo se o Rainbow Fashion week.

 

Rainbow Fashion Week, můžeš nám popsat, o co přesně šlo? 

Je to nový koncept fashion weeku, který vytvořila Jaguar Beckford a který oslavuje každého, kdo se nebojí být jiný. Rainbow Fashion week je o toleranci vůči všem rasám, sexuálním orientacím, pohlaví a náboženství. Vedle mě se na přehlídkách objevil model, který je hluchý nebo slečna, která byla hendikepovaná. Jedna přehlídka byla dokonce prezentovaná pouze dětmi, které se narodily ve špatném těle a mají v plánu změnit pohlaví. Ze všech Fashion weeků, které jsem kdy viděl, byl tento opravdu neuvěřitelný. 

 

Na Facebooku a IG jsme tě hodně viděli na přehlídkách. Co ty a dámské šaty?

Popravdě... i když se prezentuji jako pohlavně neutrální model - modelka, na přehlídkách předvádím zásadně ženskou módu. Je to logické. Mám ženskou postavu i obličej. I moje výška je ideální pro ženský modeling, tudíž návrháři ani neuvažují, že by mi dali například oblek. Mám 54 kilo a z pánského oblečení bych pravděpodobně vypadl :D

Který módní návrhář, pro kterého si šel přehlídku se ti líbí, zamlouvá se ti jeho tvorba a proč ? 

Docela si libuji ve večerních róbách a zdobených věcech. Amit Aggarwal nebo Ritu Kumar z Indie jsou na to ideální a bavilo mě to s nimi. Přehlídka pro Notwhatiwear na Lakme Fashion weeku  byla na podporu ženských práv v Indii, a to bylo perfektní. Z československých návrhářů mohu uvést Borise Hanečku, Lukáše Krnáče, který vnáší do naší módy něco nového a samozřejmě Jaroslavu Procházkovou, která tvoří módu v uvozovkách pro normální lidi, není předražená a je nositelná pro všechny generace.:)

 

Když to spočítáš, kolik si od roku 2016 šel přehlídek? 

Tak to opravdu nevím. Za rok to bylo šest fashion weeků, ale na každém bylo mnoho přehlídek. Typuji tedy asi kolem čtyřiceti.

Kde se ti líbilo nejvíce? 

Já strašně rád cestuji a na každé zemi si vždy najdu to, co se mi líbí. Indie byla dokonalá. Byl to úplně jiný svět a jezdit každý den na přehlídky rikšou bylo vážně vzrůšo. Hodně mě překvapilo i Slovinsko. Za 14 dní odlétám na Feeric Fashion Week do Rumunska, takže jsem zvědav. Feeric fw je největší podobnou akcí ve východní Evropě, kam mě pozvala Landiana Cerciu. Zrovna vše připravujeme s tamními médii a těším se, že i na Balkáně mohu podpořit mladé transsexuály a poukázat na to, že být jiný je v pořádku. Denně mi píše mnoho podobných lidí, kteří se bojí jít s pravdou ven, a já vždy říkám, že život je příliš krátký na to, abychom skrývali to, kým opravdu jsme.

A kde je vlastně teď tvůj domov? Jsi zadaný? 

Jsem teď ve fázi, kdy hodně cestuji. Ale dokážu se vždy přizpůsobit a vytvořit si provizorní domov na každém místě, kde zrovna jsem. Ale samozřejmě vracet se domů pro mě znamená vracet se do Ostravy, kde žije moje mamča a babička. Díky tomu, že jsem pořád na jiném místě, tak je i těžké najít si někoho na stálo. Můj problém je ten, že se vždy někde zamiluji a za dva týdny odjedu, takže soukromý život opravdu není zase tak velká hitparáda.:D Ale už mám vybraný svatební dort a dokonce i místo na svatbu. Teď už jen najít toho manžela.:D Vím, že upřednostňuji kariéru před soukromím, ale je mi zatím 23, takže si myslím, že je to v pořádku:))

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram