Rozpracované modely sama zkouším, říká návrhářka tvořící pod Design Dictat

Rozpracované modely sama zkouším, říká návrhářka tvořící pod Design Dictat

Inspirace francouzskou elegancí se promítá do tvorby oděvů značky Design Dictat, kterou manželský pár založil v roce 2015. Jaká je jejich móda a co je nového?

Kde se vzal název Design Dictat?

P: Název Design Dictat se objevil na sklonku roku 2015, kdy jsme se s manželkou rozhodli založit módní brand s designovým oblečením navrhovaným v limitovaných kolekcích. Ale už delší dobu to zrálo v hlavě Dominiky, která určitě ráda zodpoví pozadí toho silného názvu.

D: Byla to taková vzájemná synergie a jasná volba pro nás pro oba. Je to rázné a lehce zapamatovatelné. Navíc má pro mě slovo „dictat“ i osobní význam a nese i velké množství vzpomínek na doby, kdy jsem pobývala v Anglii a s kamarádkou jsme chodily plné očekávání nakupovat oblečení a „dictat“ byl pro nás styl a super kousky, které jsme ulovily a těšily jsme se, až si je poprvé doma na Slovensku oblékneme. Dnes pro nás značka Design Dictat představuje módu, která je nadčasová, sportovně-elegantní a hlavně pohodlná.

Kdo za značkou stojí?

P: Za značkou stojí hlavně Dominika (moje milovaná žena), která je duší celé značky a jejím kreativním srdcem.

D: A samozřejmě za ní stojí i Pavel (můj skvělý muž), který se věnuje všemu ostatnímu, co by mě rušilo od navrhování a od kreativní práce.

Na čem si při navrhování, tvorbě a výrobě zakládáte?

D: Zakládáme si hlavně na tom, aby se naše zákaznice cítily v našich modelech velmi příjemně. Od toho se také odvíjí důležitost volených materiálů, které musí být hlavně příjemné. Jak nám napsala jedna z našich zákaznic: „nádherné, pohodlné, mäkkučké, voňavé šatičky... skvele sedia“.

P: Musím také říct, že Dominika si už od svých studijních let zakládala na ležérní francouzské eleganci. A to, že je s tímto stylem opravdu propojená, se projevilo, když vyhrála titul Módného tvorca roka na Slovensku s její kolekcí Coco odkazující na velikánku francouzské módy. Rozvoj jejího designérského stylu pak probíhal i během studia na Ecole supérieure des arts appliqués et du textile ve francouzském Roubaix.

D: Ale není to jenom francouzský styl, kde čerpám inspiraci. Při tvorbě mě inspirují aktuální období a momentální zážitky tak, jako byla např. naše poslední kolekce nazvaná Teherans Calling, kdy jsme byli týden v Teheránu, dovezli jsme si z tamního bazaru i látky a samozřejmě jsme tam nasáli tu nezapomenutelnou atmosféru orientu.

Do jakého oděvního stylu byste Vaši značku sami zařadili?

D: Tvoříme stylové věci ve sportovně elegantním duchu. Máme v oblibě mírně oversize střihy, které sednou vícero velikostem. Modely, které děláme, se dají velmi dobře navzájem kombinovat a nosit i na různé příležitosti.

Kde odebíráte materiály, podle čeho je vybíráte a kde své oblečení šijete?

D: Převážně se snažíme používat kvalitní české materiály z českých pletáren, které občas doplníme několika materiály ze zahraničí. Celá výroba kolekcí se odehrává ve Zlíně, a to od samotného návrhu střihů, až po konečné ušití.

P: No, že je Dominika hlavně maminka na plný úvazek, tak se většina tvorby odehrává u nás doma a já můžu zešílet, když přijdu domů a na zemi není jediné místečko bez nitky nebo ustřihnutého kusu látky.

D: Ale vraťme se k materiálům, ano? Tvoříme hlavně z pohodlných úpletů. Vždycky, když mám střih hotový a model je už ve stádiu pokročilé rozpracovanosti, tak si ho vyzkouším na sobě, abych odladila ten finální feeling, aby vše sedělo a cítila se v něm dobře.

Jak byste charakterizovali svou práci ve třech slovech?

Ležérnost, nadčasovost, variabilita.

Kdy uvedete novou kolekci na jaro a léto 2018?

P: Pravděpodobně to bude v polovině dubna.

Co je nosným prvkem vaší nové kolekce?

D: Nosným prvkem v nové kolekci Spring Summer 2018 je minimalismus s geometrickými prvky. Kombinujeme jemné rifloviny s úplety v pastelových barvách. Významným prvkem je u řady modelů šněrování, kterým se tyto modely odlehčují a provzdušňují.

P: Nová kolekce má evokovat, jak už to u letních kolekcí bývá, horké sluneční dny, ve kterých si sednete na rušném bulváru do zahrádky příjemné kavárny a vnímáte modré azurové nebe. Má evokovat, když jdete po pláži při zapadajícím slunku, a všude kolem se rozlévá pastelový sluneční svit v oranžových a růžových tónech.

Kde si ji můžeme prohlédnout? 

Hlavním místem je náš web www.designdictat.com. Ale spolupracujeme i se zlínským concept storem Courage, kde máme naše kousky přímo vystaveny k prodeji. V loni jsme také navázali spolupráci s Fairly Local Design Shopem v Olomouci.

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram