Sladké pečení? Jde to i zdravě aneb V hlavní roli špalda

Sladké pečení? Jde to i zdravě aneb V hlavní roli špalda

Místo bílé mouky špaldová, rafinovaný cukr nahraďte třtinovým a kakao vyměňte za karob. Přidejte ovoce, semínka či kokos a zdravý recept připravíte v cuku letu. Pojďme na to!

Čím dál tím více je bílá mouka označována spolu s rafinovaným cukrem za „bílý jed“. Proč tomu tak je? Bílá mouka nejen, že obsahuje lepek, na který má v dnešní době spoustu lidí alergii, ale také způsobuje řadu nemocí, mezi které patří revma, oční onemocnění, žaludeční záněty, kameny, cukrovka, osteoporóza, deprese, únava, kožní vyrážky aj.

Jak ale docílit toho, aby jídelníček neobsahoval stopy bílé mouky? Nemusíte být tak razantní. V malé míře vám bílá mouka neublíží. Zkuste alternativu v podobě špaldové mouky. Již dříve jí používaly naše babičky a špalda se opět vrací do kurzu.

Nešlechtěný druh pšenice je charakteristický dvojitou plevou, tudíž je špalda odolná proti škůdcům a kontaminaci. Neobsahuje chemikálie, za to obsahuje řadu minerálů, vitamínů a vysoký podíl vlákniny. Je lehce stravitelná a na rozdíl od bílé mouky z ní nebudete mít zažívací problémy. Nebojte se, je i výtečná! Na mýtus, že zdravé alternativy nejsou chutné, zapomeňte. Přidaná hodnota špaldy spočívá v oříškové chuti. Mňam!

Vyzkoušejte špaldu ihned a pojďte péct s námi! Po karobovém chlebíku s jablky vyřadíte bílou mouku ještě dnes.

Karobový chlebík s kousky jablek

Co budete potřebovat:
2 vejce
½ hrnku třtinového cukru
3 polévkové lžíce karobu
½ balíčku BIO kypřícího prášku
¼ čajové lžičky sody
½ hrnku řepkového oleje za studena lisovaného
2 až 2 a půl hrnku jemné špaldové mouky
1 hrnek vlažné vody
2 jablka
1 čajová lžička skořice
¼ čajové lžičky kardamomu


Jak na to?

Nejdříve si vyhněteme základ tvořený z vajec, cukru, oleje a karobu. Do vyšlehané hmoty přisypeme skořici a kardamom. Do směsi poté postupně zamícháme špaldovou mouku v kombinaci s vlažnou vodou. V posledním množství vody a mouky přimícháme sodu a kypřící prášek. Jakmile máme těsto hotové, přidáme nakrájená jablka na malé kousky.

Těsto vylijeme do bochníkové nádoby neboli srnčího hřbetu a dáme do předehřáté trouby na 170 – 175 °C. Pečeme zhruba 45 minut.

A delikatesa je na světě! Pokud chcete chlebík trochu ozvláštnit, přidejte kokos, mleté oříšky nebo různá semínka. Jablka můžete vyměnit za hrušky. Zapojte svou fantazii a chuťové buňky.

Sladký chlebík, ideální na svačinu nebo snídani.

Zdroj: instagram @zanetapodlahova

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram