Těchto osm výrobců textilu šetří svět

Těchto osm výrobců textilu šetří svět

Klimatická krize už není tématem, které by firmy přehlížely. Veškeré životní aspekty a úsilí o udržitelnost jsou hlavním programem a my si teď představíme osm společností, které snižují svou uhlíkovou stopu.

Ekologicky šetrné výrobky jsou tím, co zákazníci očekávají, a to bez ohledu na konkrétní průmysl či značku. I v módním světě se děje hodně změn a stranou nejsou ani výrobci textilu, kteří se rovněž snaží snížit svou ekologickou stopu. Jak to vypadá v reálném světě?

Jsou to právě textilie, zejména ty určené pro běžné použití, které jsou chemicky ošetřovány látkami nevhodnými pro životní prostředí. Látky sice zvyšují funkčnost materiálu, zato škodí planetě. Právě proto se některé značky rozhodly přehodnotit staré návyky a změnit způsoby výroby i následného ošetření.

Těchto osm značek se snaží svým přístupem zachránit svět.

1) Recyklovaná vlna od značky Kvadrat

Nejvýznamnější světový producent látek a textilií, společnost Kvadrat, sází na udržitelnost a svou výrobu směřuje ze 45 % na recyklovanou vlnu. Nerecyklovaná vlna dává tkanině její barvu, zatímco recyklované částí snižují její dopad na životní prostředí, protože již byly ošetřeny a zpracovány. Náklady a emise spojené s dopravou, zemědělstvím a barvením jsou z této rovnice jednoduše vynechány.

2) Mikrovlákno značky Knoll

Panelová textilie mikrovlákno je součástí neustále se rozšiřující řady ekologických tkanin značky Knoll. Jejich výroba je ze 100% recyklovaných materiálů. Závazek společnosti k udržitelnému zajišťování zdrojů vedl k šestiprocentnímu poklesu odpadu ze skládky společnosti a k devítiprocentnímu snížení emisí skleníkových plynů. To už stojí za zmínku!


 

3) A Band Apart od značky Maharam

Čalouněná textilie A Band Apart značky Maharam vyvrací zažitou koncepci, že udržitelný znamená neutrální. Barevný a svým způsobem i dost odvážný potahový textil je vhodný pro životní prostředí, má za sebou udržitelné postupy, pochází z recyklovaného materiálu a má certifikaci od společnosti Greenguard.

4) Xorel Kaleidoscope od Carnegie Fabrics

Xorel je materiál používaný v interiéru, například na osvětlení, čalounění i na čelní panely. Je první udržitelnou a vysoce výkonnou textilií společnosti Carnegie Fabrics a pochází z rostlin na výrobu cukrové třtiny místo fosilních paliv. Tato high-tech tkanina byla vyrobena v roce 2013, je velmi kvalitní, a přitom šetrná k životnímu prostředí.


 

5) Venkovní textilie Patio od značky Kvadrat

Venkovní látky jsou obvykle ošetřeny chemickými povrchovými úpravami, a je tedy obtížné přijít s udržitelnou variantou. Patio však představuje ekologickou alternativu ke svým běžným protějškům v přírodě. Značka Kvadrat místo chemických postřiků používá vodoodpudivý povlak na bázi tukem modifikovaných sloučenin, čímž zvyšuje svůj ekologický profil bez znehodnocení funkčnosti daného materiálu.


 

6) Tkanina s hadím vzorem značky Pollacka

Tato 100% recyklovaná textilie má žakárový vzor, ​​který jí dopřává motiv podobný hadí kůže. Výrobní proces používá čtyři různé hmotnosti polyesterové příze, aby látka získala strukturovaný povrch a žebra.


 

7) Potahový materiál značky HBF Textiles

Crafted Cloud je tkanina vyrobená ze 70% rychle obnovitelných zdrojů, především z vlny, což zmírňuje environmentální zátěž ve výrobním procesu. Ne všechny udržitelné materiály musí nutně vykazovat zvláštní certifikaci nebo nějakou matoucí zkratku. Někdy je to podstatně jednodušší.


 

8) Renaissance značky Sunbrella

Když jsou textilie vyráběny, z konečného procesu zůstanou zbytky vláken a příze. Tkanina Renaissance značky Sunbrella dává těmto zbytkům nový život vytvořením vlákna složeného z nejméně 50 % zbytkového materiálu, který je pak roztaven společně s novými materiály, aby bylo zajištěno, že finální produkt splňuje očekávané výkonnostní standardy.

 

foto: archiv značek

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram