Tibetské děti každoročně utíkají přes "střechu světa", proč...?

Tibetské děti každoročně utíkají přes "střechu světa", proč...?

Tibetsky „khimtsang“ znamená hnízdo, je to ale taky domov, nový domov. Každý rok v létě se vydáváme do míst, kde tyto tibetské domy stojí.

Již od šedesátých let utíkají tibetské děti ze „střechy světa“. Musí putovat přes nejvyšší hory světa až do Indie pouze s průvodci, většinu cesty jdou pěšky, musí se ukrývat před policií a pohraničníky, musí čelit krutému počasí. Tyto děti pochází z chudých rodin, které těžko mohou zajistit základní životní potřeby. Láska, právo na vzdělání a snaha o udržení tibetských tradic vede jejich rodiče k rozhodnutí poslat své malé děti na cestu. Kam je posílají?

 

 

 

Děti, které se v Indii ocitnou samy jsou předávány do SOS tibetských vesniček. První takovou založil v roce 1962 J. S. dalajláma v hornaté krajině dvě hodiny cesty od města Dehrádún. Jmenuje se Tibetan Homes Foundation (THF) a byla zřízena pro prvních 62 dětí, které uprchly z Tibetu. V současnosti tu žije 2500 takovýchto dětí, jsou tu pro ně domovy, ubytovny, lékařské středisko a hlavně školy. Ty mají jasný záměr – nabídnout nejlepší možné vzdělání, a propojit ho s bohatými tibetskými tradicemi. Když vesničkou procházíme, provádí nás přítel a pracovník v této vesničce - Kalsang Namgyal.

 

Fungování celé vesničky i jednotlivých domovů „khimtsangů“ je jedinečné. V jednom domku bydlí čtyřicet dětí s jedním pěstounským párem, jsou to pro děti noví rodiče. V takovém hnízdečku je to jako v mraveništi. Vaření, praní, úklid, koupání a příprava do školy, všechno toto hemžení vykonávají děti samy. Starší vedou a zaučují ty mladší a seznamy povinností jsou všem jasné. Když nakukujeme do dětských pokojíků, děti se před námi schovávají, stydí se. Každý z nich vlastní jednu krabici, v níž jsou všechny osobní věci. Uvědomuji si, že bych svoje věci určitě do jedné krabice nenaskládala... Ty starší nám ukazují dopisy s fotkami, které dostali od svých kamarádů ze zahraničí. Jsou to dopisy od lidí, kteří je podporují a jsou jejich novými rodinami, jsou od lidí z České republiky. Jsme zavaleni otázkami: jak to u nás vypadá a kde bydlíme a jakou hudbu máme rádi a jak se u nás slaví narozeniny...

  

Pokračujeme dál a Namgyal se před učebnou tibetské malby najednou zastavil a říká: „Tibet už nebude nikdy stejný, jako kdysi, ale o to v podstatě nejde. Důležité je, aby kontinuita tibetské duchovní kultury, způsobu života, přístupu k rodině, přírodě a bytostem kolem sebe nebyla ztracena.“

„Věřme, že se jednou tibetským dětem v exilu splní sen a ony využijí zde získaných znalostí ve své rodné zemi.“, dodává náš spolupracovník a přítel Kalsang.

 

Chcete–li se na tomto snu také podílet, zapojte se do projektu obecně prospěšné společnosti MOST - Kmotrovství na dálku. Poskytněte s námi nový domov a vzdělání konkrétnímu tibetskému dítěti. 

 

Zdroj: protibet.cz

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram