Uplynulo téměř sto let od vzniku malých černých. Jak se za tu dobu změnily?

Uplynulo téměř sto let od vzniku malých černých. Jak se za tu dobu změnily?

Malé černé šaty navrhla návrhářka Coco Chanel v roce 1926. Nejvíce je ale zpopularizovala Audrey Hepburn v šedesátých letech. Celebrity je s oblibou nosí dodnes a je téměř jisté, že díky své praktičnosti ze skříní jen tak nezmizí.

V počátcích nevypadaly malé černé šaty tak, jak je známe nyní. Měly dlouhé rukávy a dosahovaly délky po kolena, což bylo na svou dobu, dvacátá léta dvacátého století, velmi výstřední. Ženy totiž dříve nosily dlouhé těžké sukně a šaty, které nebyly v mnoha ohledech dvakrát praktické. Francouzská návrhářka Coco Chanel proto přišla s novou inovativní variantou: lehčími a hlavně kratšími šaty doplněnými perlovými náhrdelníky. 

Zleva: modelka Marion Morehouse, vévodkyně Wallis Simpsonová a herečka Rita Hayworth

Zřejmě nejvíce je proslavila herečka Audrey Hepburn ve snímku Snídaně u Tiffanyho (1961). Návrhář Hubert de Givenchy, s nímž spolupracovala, pro ni navrhl dlouhé černé šaty. K nim nosila černé rukavice, perly a vyčesané vlasy. 


Herečka Audrey Hepburn v černých šatech od návrháře Huberta de Givenchy

V devadesátých letech se délka sukně postupně krátila a končila v půlce stehen. Šaty sice působily svůdně, ale přesto zůstaly sofistikované. Nosily je celebrity na červený koberec i zpěváci na koncertní vystoupení. Princezna Diana šokovala svět, když si vzala velmi odvážné a krátké černé šaty bez ramínek. Černá byla v královské rodině vždy považována za symbol smutku a nosila se jen na pohřby. Proto když je Diana oblékla na slavnost, všechny překvapila. 


Zleva: modelka Cindy Crawford, zpěvačka Tina Turner a princezna Diana

V posledních dvou dekádách se délka malých černých nijak výrazně nezměnila. Krátké sukně jsou mezi lidmi i celebritami na červeném koberci nejoblíbenější verzí. Jednoduché a klasické linie přetrvávají a zůstávají nezapomenutelnou klasikou vhodnou pro každou příležitost


Zleva: modelka Lily Aldridge, influencerka Kim Kardashian a modelka Josephine Skriver

Vogue.com.au, MarieClaire.co.uk, RealSimple.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram