Vánoční trhy v Norimberku, krása zkalená obrovskou návštěvností

Vánoční trhy v Norimberku, krása zkalená obrovskou návštěvností

Norimberské trhy jsou nejstarší, největší a nejnavštěvovanější vánoční trhy ve střední Evropě. Naše redakce pro vás nachystala tipy a zajímavosti těchto vánočních trhů, které rozhodně stojí za navštívení.

Tradiční hodnoty Vánoc

Příchodem první adventní neděle se začaly v Norimberku konat tradiční vánoční trhy. Německo je pro toto období velmi oblíbenou lokací. Němci jakoby stále ještě drželi tradiční nekomercionalizované hodnoty Vánoc. Alespoň tak vypadá celé centrum Norimberka, plné tradičních dřevěných stánků s tradičními produkty.

Boj o parkovací místa

Do Norimberka se dostanete velmi jednoduše, autem to po dálnici z Prahy trvá 2,5 hodiny. V některých německých městech však letos platí nová enviromentální legislativa a je povolen vjezd autům se speciální zelenou značkou - osvědčení o minimální enviromentální zátěži. V Norimberku toto opatření proti znečišťování ovzduší nebylo dosud zavedeno. Je zde ale jiný problém. Pokud však pojedete autem, připravte se na velké komplikace s parkováním. V období Vánoc je centrum téměř vždy zasekané auty pracujících a turistů, kteří se bijí o místa v centru na ulici, proto se doporučuje auto nechat na kraji města v některé z norimberských čtvrtí, kde je navíc parkování zdarma. Do centra se pak můžete dostat pomocí místní hromadné dopravy jako například metrem, tramvají či autobusem. I o víkendu je zde doprava velmi frekventovaná.

Vlakem či autobusem

My jsme však byli schopni najít místo v centru, v okolí nádraží, asi 10 minut od prvních vánočních stánků, v parkovacím domě. Parkovacích domů je v Norimberku mnoho, průměrně zde zaplatíte 2 eura za hodinu, dejte však pozor, některé domy jsou rozdělené na časové zóny parkování. Pokud nechcete cestovat autem, doporučujeme vlak či autobus. Během vánočních trhů dokonce nabízí některé české i německé společnosti speciální vánoční spoje. Bohužel jste však potom limitováni jízdními řády.

Město je na vánoční turismus připraveno

Když se vám podaří dostat až do centra Norimberka, doporučujeme prvně vyhledat turistické informace. Zde jsou totiž již na zástupy turistů připraveni a můžete zde pořídit jak upomínkové předměty, tak zajímavé informační brožury a mapy vánočních trhů. Informace například najdete hned naproti hlavnímu nádraží.

Krásné město se zajímavou historií

Byť jste do Norimberka zamířili hlavně kvůli atmosféře vánočních trhů, nezapomeňte se dívat okolo sebe. Norimberk je totiž historicky významné město, a to napříč stoletími. Norimberk byl v 11. století součástí opevnění při hranicích mezi Saskem, Bavorskem, Franky a Čechy a této historii je věrný dodnes, ať už se podíváte na městské opevnění nebo Císařský hrad, kde dokonce bývaly uloženy i císařské korunovační klenoty. Prohlídka hradu Kaserburg rozhodně stojí za to. Potom, co se dostanete nahoru a projdete opevněním hradu si můžete sami s audio průvodcem projít celý hrad, z jehož oken jsou krásné panoramatické výhledy na Norimberk. Z dalších památek stojí za návštěvu kostel sv. Sebalda či například Stará radnice přímo na „vánočním" náměstí.

Přísná bezpečnostní opatření

Právě u radnice se každoročně koná největší a nejoblíbenější část vánočních trhů. Při příchodu vás možná zaskočí některá bezpečnostní opatření, která jsou zde ustanovena během Vánoc. Po událostech ve Štrasburku jsou tato opatření ještě přísnější. Například je zde sestavena ochranná bariéra z policejních dodávek, která má zabránit případnému teroristickému útoku a při vstupu na trhy vám mohou policisté kontrolovat vaše osobní věci. Jakmile však tuto „bariéru" překonáte, nic už nebrání tomu, abyste se zcela nechali unést vánoční atmosférou.

Hrnek svařeného vína za zálohu

Každému se jistě v souvislosti s vánočními trhy vybaví svařené víno. Je to ideální nápoj na zahřátí v chladném počasí. Norimberk navíc jako ostatní německá města chrání životní prostředí, a proto prodejci dle městské vyhlášky nesmějí prodávat svařené víno, punč a další nápoje v plastových nádobách. Za zálohu 3 eur dostanete na každém stánku hrneček, který si můžete nechat jako suvenýr či jej vrátit a dostat svou zálohu zpět. Každopádně tento hrneček je jistě krásná vzpomínka na trhy.

Tradiční norimberský vánoční perník

Dalším lákadlem norimberských trhů je tradiční vánoční štola, která je typická pro celé Německo. Konkrétně v Norimberku je však typickou vánoční pochutinou norimberský vánoční perník. Můžete ho dostat na každém druhém stánku, pokud si však chcete odvézt něco na památku domů, doporučuji navštívit některý z kamenných krámků přímo na náměstí, kde mají perníky speciálně balené v designových krabicích.

Stánky partnerských měst

Na norimberských trzích prostě najdete téměř všechno. Kromě hlavní části trhů, kterou najdete na druhé straně řeky směrem od nádraží, můžete navštívit i specializované trhy - regionální výrobky a mezinárodní vánoční trhy partnerských měst. České partnerské město Norimberku je Praha, která zde i letos měla své zastoupení. Kromě ní zde najdete stánky téměř všech evropských států a další partnerská města například z Izraele, USA, Palestiny, Sri Lanky či Afriky.

Návštěvnost exponenciálně stoupá

Opačnou tváří krásných vánočních trhů je však veliká návštěvnost. Pokud byste chtěli v Norimberku přespat, musíte ubytování na prosincové termíny hledat již začátkem října. Též počítejte s velmi vysokými cenami, které se odrážejí od zvýšené poptávky. Návštěvnost vánočních trhů v Norimberku se dlouhodobě nedaří regulovat. Organizátoři se rok co rok snaží, co nejvíce rozptýlit koncentraci návštěvníků po celém městě, avšak centrální hlavní náměstí je často kapacitně přeplněné, a to hlavně o víkendech, kdy se sem nedoporučuje jezdit s malými dětmi, které si kvůli množství zákazníků trhy ani neužijí. Pokud vám však davy lidí nevadí a milujete vánoční pohádkovou atmosféru, není lepší místo, které letos o Vánocích navštívit.

Trhy jsou otevřeny od 9 hodin od rána do 23 hodin večerních a to až do Štědrého dne. 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram