Vaši podporu potřebuji nejen já, ale i ostatní české značky, říká česká návrhářka Lucie Marková

Vaši podporu potřebuji nejen já, ale i ostatní české značky, říká česká návrhářka Lucie Marková

Zákazníci nenakupují, návrháři proto netvoří. Čeští designéři šijí jen roušky. Textilní průmysl v podstatě nic jiného neprodává. Pojďte to změnit tím, že uděláme radost sobě i jim.

zdroj: archiv Lucie Marková

Móda je nedílnou součástí kultury. Odráží v sobě vše, co se děje v naší společnosti. Přestože je současná doba náročná, zkusme se zamyslet nad blízkou budoucností. Bude svět aspoň trochu jako dřív? Těžko říct, ale něco máme ve svých rukách. Třeba existenci našich módních značek, které šijí prakticky jen roušky. Pokud je v této těžké chvíli nepodpoříme, za pár měsíců už může být pozdě.

Řada z nás má teď myšlenky jen na to nejzákladnější a mezi to design určitě nepatří. Nicméně krása, kterou tvoří designérská scéna, je jídlo pro duši. Sami nejspíše tušíte, že jednou z cest, jak se svobodně projevit, je možnost vzít si na sebe nějaký módní kousek, který podtrhuje naši osobnost.

Kabát Jack s kapsami a kapucí ze softshellu. Cena 5 900 Kč / archiv Lucie Marková

To, že jsme už delší dobu zavření doma a nemáme možnost jít do kavárny, divadla, na výstavu, do muzea nebo do oblíbeného obchodu, mění naše zvyky. Určitě se ale shodneme na tom, že se chceme zase mít kam vrátit a také si moci koupit něco pěkného na sebe, v čem se cítíme dobře a osobitě. Pokud ovšem právě teď nepodpoříme to, co máme rádi, tedy našeho oblíbeného českého designéra, za pár měsíců už to nemusí být možné. Za všechny návrháře se vyjádřila Lucie Marková, jedna ze stálic naší designérské scény.

„Vaši podporu potřebuji nejen já, ale i ostatní české značky. A zdaleka tím nemyslím jen velké firmy, jako jsou Pietro Filipi nebo obleky Blažek, ale především desítky českých návrhářů. Jsou tu pro vás už roky a připravují kouzelné kolekce plné šatů, se kterými budete mít spojené ty nejkrásnější vzpomínky. Na ně jsou vázané také další profese, jako jsou zkušené krejčové a švadleny, které mají desítky let praxi. Jejich zkušenosti nelze nahradit. Navíc řada z nich jsou matky samoživitelky. Tím, že nakoupíme u nadnárodní značky místo přátelské designérky, co si po škole otevřela malé studio, riskujeme ztrátu snů.“

Letní volné šaty s lučními květy a kapsami. Cena 3 450 Kč / archiv Lucie Marková

Lucie Marková je v současné době podruhé na mateřské. Těhotenství a obava z porodu v klasické roušce ji motivovaly k tomu, aby vytvořila vlastní kolekci roušek, kterou nazvala Le Bon-bon. Svým tvarem připomíná oblíbenou cukrovinku. Pohled na ně může aspoň trochu zlepšit náladu. Proto se snaží domluvit jejich distribuci také na dětská oddělení v nemocnicích a do porodnic nejen pro děti a budoucí maminky, ale i pro lékaře a zdravotní sestry.

„Pomocí projektu Le Bon-bon snažím propojit právě krejčovské dílny se sestrami a lékaři na dětských klinikách. Vy můžete pomoct svým nákupem. Nejen nákupem roušky, čímž přispějete na roušky pro nemocnice, ale třeba zakoupením kabátu, saka, šatů apod. u své oblíbené značky. Budete mít pak šanci, že tu po koroně zůstane,“ dodává Lucie Marková.

Softshellové minikoktejlky. Cena 4 200 Kč / archiv Lucie Marková 

 

Variabilní sako JACK. Cena 3 990 Kč / archiv Lucie Marková 

 

Pivoňkové koktejlky se šněrováním. Cena 4 900 Kč / archiv Lucie Marková 

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram