Vlna kontroverze na téma dětského modelingu

Vlna kontroverze na téma dětského modelingu

Je normální, aby desetileté holčičky žily svět dospělých? K čemu jsou vlastně soutěže krásy v dětském věku? A je v dnešní době dětský modeling vůbec na místě?

Když si zadáte do internetového vyhledávače heslo "Nejkrásnější dítě na světě", vyjedou vám tisíce výsledků a hned na jejich předních příčkách bude jméno Kristina Pimenová. Přesněji, desetiletá holčička z Ruska, která se aktuálně přestěhovala do Los Angeles, aby mohla podepsat kontrakty s americkými modelingovými agenturami. Po úspěšném startu její "kariéry", kdy stihla kromě editorialu italského Vogue také přehlídky pro Dsquared2, Armani či Roberto Cavalli ve svých dětských odnožích, se těší, že v Americe svoji profesní dráhu pořádně rozjede. Pro modelingové agentury je to mladý talent, který boduje u světových návrhářů a už v deseti letech je perfektním partnerem do budoucnosti. Dlouhodobé charaktery smluv, které holčičce předloží k podepsání, se jim již brzy pořádně vyplatí.

Jenže všechno má své háčky. Dětský modeling je totiž všeobecně znám jako podobně tvrdý pro dospělý modeling dívek, které do tohoto šíleného kolotoče nastoupí už ve třinácti či čtrnácti letech. Žádnou smlouvu děti samozřejmě nepodepisují samy, vždyť sotva přečtou její znění, natož aby ho pochopily. A to je snad největší absurdita - děti se stávají celosvětově známými, úspěšnými, vydělávají peníze celé rodině, ale pořádně neumějí ani počítat nebo gramatiku vlastního jazyka. Však si představte, jak malé je desetileté dítě ve třetí třídě základní školy. 

Modelingové agentury i koneční zákazníci v podobě magazínů nebo světových módních značek však nevyužívají dětskou krásu. Jen z malé holčičky vytvoří dospělou ženu v dětském těle. Tvářičky má stále naducané, ale už se na nich leskne tvářenka, oční víčka pokrývají vystínované kouřovky profesionálů a droboučké prstíky jsou nalakovány černými laky. Pohled na tento výsledek probouzí u spoustu lidí až strašidelný dojem. Vyškolení hairstylisté načešou dívkám takové účesy, že už je naprosto vyloučeno pohlížet na dětský modeling jako na přirozené a promyšlené odvětví módního světa

Kristina je krásná. Ale je to stále dítě!

fashionista.com ; tribecaphotography.com ; youtube.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram