dnes je 23.03.2019 a svátek má Ivona

Vyhrajte nad laktózovou intolerancí

Přidat na Seznam.cz
Pokud o laktózové intoleranci u sebe víte, máte vyhráno. Možná teprve tušíte, nebo už teď víte, že chvíli po požití laktózy se s vámi začne něco dít. 

Přesněji řečeno s vaším žaludkem - plynatost, bolesti břicha, křeče, nadýmání či zvracení. Někdy to přejde hned, jindy můžete trpět až tři dny. Ale nemusíte trpět vůbec.

Především vynechejte mléko od kraviček a nahraďte ho jinými mléčnými produkty, například těmi, které prošly procesem mléčného kvašení, tzv. fermentací. „Při tomto procesu výroby dochází k přirozenému snížení obsahu laktózy v potravinách o 20–30 %, navíc jsou fermentované mléčné výrobky lépe stravitelné a vápník v nich obsažený je lépe vstřebatelný,“ říká Iva Šmrhová a pokračuje: „Dále je velmi vhodná konzumace sýrů, kde je obsah laktózy téměř nulový. K dispozici jsou také rostlinné náhražky mléka. Z ostatních druhů živočišných mlék má mléko kozí obsah laktózy o 10 % nižší, zatímco ovčí mléko dokonce o téměř 10 % vyšší obsah laktózy než mléko kravské.

Kozí nebo kravské?

Ačkoliv se obsah laktózy v kravském i kozím mléce liší jenom mírně, u kozího mléka je méně často zdrojem pro rozvoj laktózové intolerance,“ říká MUDr. Jiří Slíva, Ph.D., z Ústavu farmakologie 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze. U bílkovin není důležitý jejich obsah, ale složení. A to je pravděpodobně důvod, proč organizmus některých lidí snáší kozí mléko podstatně lépe. „Lepší stravitelnost kozího mléka je způsobena zejména rozměry a složením tukových částic, které se více podobají těm v mléku mateřském,“ uvádí Iva Šmrhová. Tuk kozího mléka je přirozeně homogenizovaný a tím i lépe stravitelný. I přesto, že se kozí mléko produkuje výhradně v rámci malochovu, lze jej podle výživové poradkyně vyhodnotit jako kvalitnější, lépe stravitelné a zdravotně prospěšnější. Ovšem jen za předpokladu, že je dbáno na vysokou kvalitu podávaného krmiva a celkovou hygienu při odběru a zpracování.

Kozí i pro miminka

I přesto, že bylo zjištěno, že kozí mléko se svým složením velmi blíží mateřskému mléku, se jako výchozí surovina do kojeneckých mlék plošně používá kravské mléko,“ říká Ing. Hana Poskočilová, odborná poradkyně pro výživu a vývoj potravin společnosti Goldim, a vysvětluje: „To se poměrně složitými procesy upravuje, aby vyhovovalo potřebám kojenců a batolat. Homogenizací se zmenšují tukové částice a přidávají se např. nukleotidy, látky potřebné pro růst a správné fungování imunitního systému, které jsou přítomné v mateřském mléku. Přitom v kozím mléku jsou tyto látky přirozeně obsažené, a to zhruba v 5x vyšším množství než v kravském mléce. Není tedy třeba mléko složitě upravovat, aby se více blížilo mléku mateřskému. Kozí mléko v mnoha směrech takové je.“

Přidat na Seznam.cz
MÓDA V KUCHYNI INTOLERANCE KOZÍ MLÉKO MLÉKO MIMINKO TIPY

Související články

Asijská restaurace Chilli & Lime: Rozkvetlá zahrada plná lahodných chutí

Jste milovníci asijské kuchyně, ale stále jste nenašli tu „pravou“? Nová restaurace Chilli & Lime v samotném centru Prahy vás uchvátí, to vám slibujeme!

Celý článek

Restaurace, která zkvalitní a obohatí váš život i díky vegetariánskému menu, sídlí v Praze

​Nemohli jsem odmítnout pozvání do pražské restaurace FoodLab na degustační vegetariánské menu. A jak to dopadlo?

Celý článek

3 recepty z blahodárné cukety

Cuketa, módní záležitost ze světa zeleniny. Ptáte se proč? Díky její neutralitě lze recepty z této suroviny připravit na tisíc způsobů, přitom rychle, chutně a především zdravě!

Celý článek

Sladké pečení? Jde to i zdravě aneb V hlavní roli špalda

Místo bílé mouky špaldová, rafinovaný cukr nahraďte třtinovým a kakao vyměňte za karob. Přidejte ovoce, semínka či kokos a zdravý recept připravíte v cuku letu. Pojďme na to!

Celý článek

Syndrom histaminové intolerance? Možná jím trpíte i vy

Zažívací problémy, kožní vyrážky, bolesti hlavy, nevolnost, únava, návaly horka nebo problémy s dýcháním. Pokud trpíte těmito symptomy, zřejmě to má na svědomí histaminová intolerance.

Celý článek

Polévky pro uzdravení vašeho těla

Dochází vám inspirace, co dobrého si uvařit k jídlu? Chcete, aby bylo jídlo zdravé, dietní a zároveň, aby vás zasytilo a zahřálo v tomto mrazivém počasí? Máme pro vás odpověď: Krémová polévka! 

Celý článek

Na Boží hod i na Štěpána pečená kachna s vanilkou a pekanovými ořechy

Tento recept doporučuje uznávaný šéfkuchař, Steve McHugh ze San Antonia, který vás na Boží hod potěší obměnou oproti klasické pečené kačeně...

 

Celý článek

Provoňte dům vánočním punčem

Punč si můžete dopřát i v teple domova, nejenom na vánočních trzích, nebo v oblíbené restauraci. Zkuste si ho vytvořit během pár minut doma.

Celý článek