Zajímavá historie dámských kabelek

Zajímavá historie dámských kabelek

Jak to všechno začalo? Kabelky jsou dnes nepostradatelnou součástí téměř každé ženy. Zajímalo vás někdy, jak taková kabelka vůbec vznikla a kam až sahají kořeny historie dámských kabelek?

zdroj: pexels.com

Kabelky nejsou jen nepostradatelným módním doplňkem ale i praktickým pomocníkem pro mnoho žen. Ať už jde o osobní doklady, kosmetiku, hygienické potřeby, klíče a spoustu dalšího. Zamýšlely jste se někdy nad tím, kdy první kabelka vůbec vznikla?

Skokem do pravěku

Kdo by to byl čekal, ale nejstarší dochovaná kabelka byla objevena v Německu v roce 2012. Archeologové se domnívají, že patřila do období 2,5 tisíc let před naším letopočtem. Byla kožená, zdobená několika tesáky, zřejmě pocházela z doby kamenné.

Kabelka nejen pro ženy

Není tajemstvím, že až do konce 16. století byly kabelky běžně nošeny jak ženami, tak muži. Kabelku většinou nosili lidé z bohatých rodin. Dříve totiž nebylo běžné, že by oděvy měly kapsy. Kabelky se vyráběly z různých přírodních materiálů, nejčastěji ze zvířecích kůží a kožešin. Byly často zdobené šperky, sponami, různými materiály nebo výšivkami. Nosily se připevněné k opasku jako dnešní ledvinky. Později ve středověku měly látkové tašky, které se nosily nejčastěji přes rameno.

zdroj: pixabay.com

Barokní kabelky

V 17. století v období baroka se kabelky začaly nosit pod barokními sukněmi. Ženy trávily vyšíváním kabelkových vaků celé hodiny, poukazovalo to na jejich šikovnost a dívku to činilo vhodnou ke vdavkám. Pod velkými barokními suknicemi nosívaly dokonce dvě kabelky naráz.

V 18. století vznikla tzv. pompadůrka. Kabelka, kterou vymyslela milenka francouzského krále Ludvíka XV. madame de Pompadour. Tento hedvábný váček s třásněmi nesměl chybět na zápěstí žádné dvorní dámy. 

Dnešní kabelka

Příchodem 19. století se trendem oblékání staly rovné siluety s vysokým pasem, úzké střihy halenek i šatů. Tím pádem se pod sukně už nemohlo nic schovávat a přišla otázka, kam s dámskou kabelkou. A tak vznikla kabelka do ruky, kterou známe již dnes.

zdroj: pexels.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram