Ženy ženám. Výstižné heslo pro Denisu Navrátilovou, zakladatelku značky LOTA

Ženy ženám. Výstižné heslo pro Denisu Navrátilovou, zakladatelku značky LOTA

Mladá a energická žena, která se spojila s týmem odborníků a po několika testováních se jim podařilo vytvořit organické menstruační tampony. Tampony ze 100% biobavlny bez umělé hmoty, chloru, chemických barviv, dioxinu a parfemace. Co vše značka LOTA ženám nabízí a proč je menstruace stále kontroverzní téma?

zdroj: archiv Denisa Navrátilová

Velké téma, ale přesto se podle mě o něm stále málo mluví a možná i mnohem méně ví. Přitom se týká všech žen po celém světě, a to s měsíční pravidelností. Ano, řeč je o menstruaci a s ní souvisejícími dámskými hygienickými potřebami. Deniso, ráda říkám, pojďme to tabu zbořit. Lota má k tomu skvěle nakročeno, představíš nám hlavní myšlenku a cíl Tvého snu, který se stal vlastně skutečností? 

Nikolo, ano máš pravdu. Již od raného dospívání věnuji stavům, které mi perioda přináší, mimořádnou pozornost. S každým cyklem jsem zažívala velké bolesti a kvůli intoleranci na látky obsažené ve vložkách používám celý život výhradně tampony. Vím, že v tomto ohledu nejsem výjimečná, jelikož podobné problémy zažívá spousta žen. Některé z nás prožívají i závažnější stavy, případně se potýkají s nemožností otěhotnět, v nejhorších případech i rakovinou děložního čípku. Faktem je, že vložky nebo tampony používáme celý jeden týden v měsíci, 24 hodin denně a perioda je tak přirozenou a nedílnou součástí našeho života. Jelikož je pochva nejvíce savý orgán ženského těla, okamžitě začne vstřebávat veškeré látky, jež běžné tampony obsahují. Cítím tedy, že je na mně, a pak na každé z nás, abychom přijaly odpovědnost za sebe a za to, co vkládáme do našeho těla, do našeho lůna. V tomto uvědomění jsem pocítila touhu znovu se vrátit do přirozeného, původního stavu, zamýšleného přírodou. Začala jsem hledat cestu, jak se propojit sama se sebou, jak zůstat propojena se svým tělem. Po několika testováních se nám společně s odborným týmem podařilo objevit organické tampony, u kterých jsem věřila, že mi mohou ulevit od mého napětí a úzkostí v době menstruačního cyklu. Hned po prvním použití organických tamponů jsem poznala rozdíl. Ty silné křeče, které jsem považovala za samozřejmý projev při každé periodě, zásadně polevily. Uvědomila jsem si, že řešení je opravdu prosté – užívat pouze přírodní látky, udržovat své lůno v čistotě a žít v souladu se svým tělem, přírodou a vnitřní přirozeností. Toto jednoduché řešení je dostupné pro nás všechny, které máme, či znovu nacházíme intimní vztah samy k sobě. Každá z nás může převzít odpovědnost nad přirozenou součástí svého ženství, na kterou často pohlížíme jako na něco nečistého. Přitom je to právě naopak. 

zdroj: archiv Denisa Navrátilová

Název LOTA - co to vlastně znamená?

Název jsem řešila s designerskou společnosti Art Bureau celý rok. Když jsem přemýšlela nad tím, jak pojmout design svojí značky, má představa byla zcela jasná. Chtěla jsem se maximálně odlišovat od všech konvenčních značek na trhu. Potřebovala jsem vytvořit takový název a obal, se kterým se bude chtít každá žena pochlubit nejen ve svém okolí, ale i na sociálních sítích. Přes různé návrhy předního designerského studia, a že jich bylo, jsem si vybrala název LOTA. Je to název odvozený od lotosové květu, který charakterizuje čistotu a nevinnost. Je krátký, dobře zapamatovatelný a je v ženském rodě. Písmeno O v logu charakterizuje ženské lůno a kapička padající dolů, tak vykresluje přírodní jev, který pochopitelně ke každé ženě patří. Takže výsledkem práce je archetyp představující nevinnost, jednoduchost, čistotu a ženskost! Zadání bylo splněno a věřím, že se všem ženám bude líbit stejně jako mě.

Co Lota aktuálně ženám nabízí? V čem se liší od jiných hygienických potřeb?

Lota aktuálně nabízí možnost vytvořit si vlastní balíček na míru dle individuální potřeby každé ženy. Ženská sliznice dokáže absorbovat větší množství chemikálií než pokožka našeho těla, proto jsou naše tampony vyrobeny ze 100% BIObavlny. Naše bio bavlna je pěstována v ekologicky přísně kontrolovaném zemědělství – GOTS certifikace, neobsahuje žádné umělé hmoty, chlor, chemická barviva, dioxiny ani parfemace, které jsou v konvenčních značkách běžnou součástí, udržuje optimální pH a vlhkost, je vysoce hypoalergenní a vhodná pro citlivou pokožku.

zdroj: archiv Denisa Navrátilová

Začala jsem tím, že mám pocit, že se o věcech jako jsou tampony, vložky nebo menstruace všeobecně pořád moc nemluví. Myslím, že posledních pár měsíců budeš obklopena hlavně ženami, jak tohle vnímáš Ty?

Ano, bohužel. Téma menstruace je v tuto chvíli velmi kontroverzní téma. Řekla bych, že až pro mnoho žen sprosté téma. Chtěla bych to změnit. Jak jsem již několikrát zmínila, jsem přesvědčená o tom, že silné, zdravé a sebevědomé ženy dokážou vytvořit krásný a smysluplný svět kolem sebe! O tom projekt LOTA je. Tedy informovat ženy o tom, jak důležité je starat se o to, co do svého lůna vkládají, zajímat se o své tělo a problémy, řešit bolesti a problémy s tímto stavem spojené a podělit se o to s ostatními.

V nabídce jsou prozatím jen tampony. Plánuješ do budoucna rozšířit nabídku, kterou bude Lota poskytovat ženám?

Určitě máme v plánu sortiment rozšířit tak, aby si každá žena přišla na své. Bohužel je to všechno strašně finančně a časově náročné. Tampony jsem zvolila jako výchozí krok proto, že je to nejpraktičtější menstruační pomůcka, kterou ženy v produktivním věku používají nejčastěji. V tuto chvíli máme ve vývoji dva druhy menstruačních kalíšků, ale časem bych ráda sortiment doplnila o slipové a noční vložky. Přemýšlím i o menstruačních kalhotkách, ale v tuto chvíli je to hudba budoucnosti. 

zdroj: archiv Denisa Navrátilová

Nechci s Tebou úplně řešit cenu, ale jak vnímáš to, že i taková věc, která je ženskému tělu natolik přirozená, je vlastně schopná ženy rozdělit? Na ty, které si každý měsíc koupí tampony běžně dostupné v drogerii, na ty které si nemohou koupit nic a na ty, které si koupí tampony Lota.

Bohužel peníze dnes hýbou světem i v tak důležitých oblastech, jako je intimní hygiena. Já pevně věřím, že ženy to mají v hlavě srovnané a nenechají se opít rohlíkem. Jsem si vědoma, že náš produkt patří k nejdražším produktům na trhu, ale je to pouze a jen z toho důvodu, že chceme dát ženám to nejkvalitnější, co jen lze nabídnout. A právě certifikace GOTS tomu odpovídá. Apeluji na ženy, ať nevěří každému marketingovému nápisu BIO. To, že je na obalu napsáno, že se jedná o takový produkt, nemusí být ve skutečnosti pravda. Než si cokoli takového koupíte, pečlivě čtěte příbalové letáky a každou drobně psanou větu. Jde jen o vás, o vaše tělo.

zdroj: archiv Denisa Navrátilová

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram