Značka Victoria's Secret se omluvila za nevhodnou poznámku o transgender modelkách

Značka Victoria's Secret se omluvila za nevhodnou poznámku o transgender modelkách

Dlouho očekávaná gala přehlídka Victoria's Secret v NYC byla nejen plná obdivu, ale také nechtěných emocí, které vzbudilo vyjádření Eda Razeka, ředitele marketingového oddělení značky, o transgender modelkách.

Victoria's Secret Fashion Show

Přehlídka Victoria's Secret je nejspíše nejsledovanější módní událostí tohoto měsíce. Vše kolem ní bylo přísně utajováno a média se mohla jen dohadovat o tom, jaké hvězdy světového topmodelingu se na přehlídce objeví. Přípravy tak provázela řada emocí a média se snažila zjistit o chystané přehlídce co nejvíce.

Osudný rozhovor pro Vogue

Ale ačkoli přípravy byly téměř dokonalé, snesl se i na tuto hvězdnou událost velký skandál. Mediální prezentaci totiž nezvládlo marketingové oddělení Victoria's Secret, konkrétně ředitel marketingového oddělení Ed Razek. Jelikož je i on sám přítomen v procesu najímání modelek, které se na molu ve spodním prádle Victoria‘s Secret prezentují a má v tomto procesu i rozhodovací hlas, byl dotázán magazínem Vogue, zda se značka Victoria's Secret hodlá v budoucnosti stát více empatickou ve smyslu vybírání širšího spektra modelek, než jaké proporce značka vyžadovala až do této doby. Ed Razek v rozhovoru odpověděl, že zvažoval přijetí transgender a plus-size modelek na přehlídky, ale možnost zavrhl, protože by tento krok nebyl vhodný pro trhy v celém světě.

Transgender modelky bych proto na přehlídku neobsadil

Jestli značka přemýšlí o různorodosti? Ano. Nabízíme i velké velikosti? Ano. Neměli bychom mít na přehlídkách i transgender modelky? Ne, nemyslím si, že bychom měli... Naše přehlídka je fantazie. Je to čtyřiceti dvou minutové speciální představení. To je to. Ve světě je tento formát naprosto jedinečný," řekl Razek v rozhovoru pro Vogue. Toto zdánlivě pominuvší tvrzení však vytvořilo obrovskou vlnu emocí na Twitteru i ostatních sociálních sítích.

Omluva pod taktovkou společnosti

Na masovou kampaň musela značka zareagovat a na svém oficiálním twitterovém účtu Victoria's Secret uveřejnila omluvné vyjádření Eda Razeka. „Má poznámka ohledně zapojení transgender modelek do Victoria's Secret Fashion Show byla přes čáru. Omlouvám se. Aby bylo jasno, určitě bychom do show obsadili i transgender modelku. Na některých konkurzech jsme transgender modelky měli. A jako spousta ostatních modelek konkurzem neprošly... Ale nikdy to nebylo o pohlaví. Obdivuji a respektuji jejich cestu ke zjištění toho, kým opravdu jsou, " napsal Ed Razek na Twiter.

Odlišování trans a „ostatních" modelek je překvapivé

Mrzí mě, že představitel právě Victoria Secret odlišuje trans modelky od ostatních" modelek. Já sama jsem se nikdy na žádné přehlídce ani fashion weeku nesetkala s tím, že by mě někdo posuzoval jinak jen proto, že jsem trans modelka. V každé zemi se na mě v modelingové branži pohlíží jako na modelku. Ne jako na transgender holku. Proto jsem z této novinky docela překvapená,"vyjádřila se pro Móda.cz Peťa Nitka, první transgender model z České republiky.

bbc.com; Vogue; Twitter

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram