Český trh je připraven na nejdražší čokoládu světa: Kolik stojí a jak budou reagovat vaše chuťové pohárky?

Český trh je připraven na nejdražší čokoládu světa: Kolik stojí a jak budou reagovat vaše chuťové pohárky?

Milujete čokoládu? A co teprve tu nejdražší na světě? O tom, jak taková čokoláda chutná, kolik stojí i to, jak těžké je ji dostat do České republiky, jsme si povídali s Adamem Raw, nadšencem a propagátorem workoutu a zdravého životního stylu.

Adam Raw má za sebou mnoho let osobní disciplíny, sebevzdělávání a dřiny, které mu dávají pevné a zdravé tělo. Na své cestě za zdravým životním stylem se stal inspirací tisícům lidí, kteří i díky jeho sdíleným zkušenostem posouvají své hranice dál. Tento sportovní guru rovněž z mnoha zemí dováží výživové doplňky, které nesou značku té nejvyšší kvality. Zakládá si na organických doplňcích, ze kterých naše tělo získá maximum. Dnešní rozhovor je však zejména o té nejdražší čokoládě pod sluncem.  

Kdy ses poprvé setkal s To'ak chocolate a kde?

To'ak jsem poprvé uviděl před mnoha lety v nabídce Harrods a John Bell and Croyden, což jsou luxusní anglické haly a královská lékárna. Prodávají se zde mj. gurmánské top potraviny a doplňky stravy nejvyšších kvalit. Tím, že se sám zaměřuji na ryzí a nejkvalitnější doplňky stravy ze světa, mám různé konexe na dodavatele různých produktů, a to i v takto unikátních prodejnách a tenkrát jsem vlastně úplnou náhodou několik To'ak čokolád uviděl online. V té době se zdály být něčím nedosažitelným a nesmyslně předraženým, nikdy bych tenkrát nehádal, že jednou budu prvním hlavním distributorem To'ak Chocolate pro CZ/SK.

Jaký je Tvůj vztah k výrobci To'ak chocolate?

Kromě přímého kontaktu na sociálních sítích a emailu jsem s nimi do Ekvádoru již od konce minulého roku také několikrát telefonoval. Je to velmi profesionální a super tým. Jsme domluveni i na osobní setkání přímo u nich v Quitu, až budu schopen skrze rodinu konečně naplánovat svůj let. Moc se na to těším.

K čemu bys přirovnal To'ak chocolate?

To'ak čokoláda je zároveň umění i požitkářská delikatesa, řemeslná čokoláda nejvyšší úrovně vůbec, přirovnal bych ji snad jen k těm nejluxusnějším ročníkovým vínům či drahé stařené whisky apod. 
S tím rozdílem, že nejde o alkohol, ale o superpotravinu v tom nejluxusnějším zpracování, které si lze představit. Většina lidí ji bude vnímat jako snový dar, a právě k tomu bych ji také přirovnal, luxusní drahý dárek pro nejnáročnější. Samozřejmě to musí být člověk, jenž umí něco tak speciálního patřičně ocenit.

Je český trh a český zákazník připraven na takto drahé a exkluzivní čokolády?

Ano je připraven, opakovaně jsem si to potvrdil i u nejdražších a nejlepších doplňků stravy.
Češi a Slováci jsou lidé, kteří vyhledávají a umí ocenit to nejlepší i skrze vysokou cenu a také si umí na to vydělat.

Jaké jsou zpětné vazby od zákazníků, kteří již tuto čokoládu ochutnali?

Většinou jsou v šoku. Potvrzují, že je řemeslná čokoláda a pak je To'ak čokoláda. Tím, jak je úžasná, tvoří vlastně svou vlastní kategorii. Zatím nemáme žádný negativní ohlas nebo kritiku, pouze chválu a úžas.

Adam Raw při degustaci čokolád / foto renei

Co dělá tuto čokoládu nejdražší na světě?

Vlastně úplně vše, Heirloom kakaové boby Nacional (z původního dědictví Ekvádoru), ze kterých je vyrobena, to je nejstarších a nejvzácnější odrůda kakaa na planetě stará skoro 5500 let. Organická kvalita, způsob zpracování a hlavně čas, protože čokolády jsou stařeny / vyzrávány podobně, jako ročníkový alkohol v různých sudech a materiálech po dlouhé roky, právě to a mnohem více (luxusní obaly a pozornost médií apod.) dělá To'ak nejdražší čokoládou světa.

Jaké jsou klíčové ingredience a procesy zpracování této čokolády a jak ovlivňují její chuť a kvalitu?

Jako tomu má být u každé nejkvalitnější řemeslné čokolády, jediné ingredience jsou pouze vzácné organické kakaové boby a malé množství třtinového cukru (u To'aku navíc lokálního organického z Kolumbie). Nepřidává se ani kakaové máslo ani aditiva, jako lecitiny apod. Složení tvoří dvě složky. Samozřejmě chuť a kvalitu to nejen ovlivňuje, ale přímo definuje a To'ak v této definici nastavuje laťku, a to tu vůbec nejvyšší. Boby Heirloom Nacional tvoří čokoládu s intenzivní a prapůvodní hloubkou a rozsahem chuťových charakteristik, které jsou zcela unikátní. Jedinou výjimkou použití dalších ingrediencí je u To'aku řada Alchemy, která používá různé lokální ingredience čtyř hlavních ekosystémů Ekvádoru a jeho přilehlých oblastí, což je její podstata. V této řadě pak kromě bobů a třtinového cukru čokolády nabízejí světově zcela unikátní ingredience jako již výše zmíněné amazonské mravence (lemon ants), pralesní oříšky či aromatické tucupí.

Jaké jsou speciální způsoby, jak se tato čokoláda podává a kde naleznou zákazníci nějaké doporučení?

Čokoláda To'ak je natolik speciální, že nelze definovat způsob jejího podávání, volí ho libovolně sám konzument dle preferencí. Ovšem vzhledem k ceně i hodnotě se předpokládá postup podobný např. degustaci ročníkových vín či přímo párování s různým nejkvalitnějším alkoholem. Tipy, pokyny a návod k tomuto všemu přikládá přímo výrobce sám do každé jedné tabulky To'ak Chocolate, a to formou malých knížeček nebo celých brožurek (u nejvyšších řad). Nejvyšší řady To'ak Chocolate navíc obsahují veškeré komponenty a nástroje k dokonalé degustaci, ať už bude konzument kdekoli, včetně např. dřevěné podložky a kleštiček na kostičky čokolády. Další informace a inspirativní fotky naleznou zákazníci vždy v produktových profilech všech čokolád u nás i u výrobce na webu.

Jaké jsou ceny této čokolády a kdo jsou její hlavní zákazníci? Všichni, kdo na ni mají chuť?

Samozřejmě. Všichni, kdo jsou ochotni utratit za tu nejlepší čokoládu nemalé peníze a skutečně ji chtějí povýšit na úroveň, kde byla před tisíci lety, na úroveň zlata a pokrmu bohů. S To'ak Chocolate si zákazník nekupuje jen výrobek z kakaa, ten může daleko levněji a stále v TOP kvalitě pořídit u mnoha dalších řemeslných výrobců čokolád typu Bean to bar apod. Kupuje si prastaré dědictví z Ekvádoru, původního místa kakaa na naší planetě, od mistrů v oboru a navíc zpracované a zabalené tak, že proti němu jako luxusnímu daru neobstojí, možná už ani ten nejdražší alkohol (mj. i z hlediska originality a zdravotních benefitů kakaa).  Zlatou cihlu nebo minci také nenosíme přebalenou jen v papírku, většina lidí si ji dá do trezoru nebo pevného obalu. To'ak si své čokolády a její kvality, hodnoty i chuti cení natolik, že pro ni nechává ručně vyrábět speciální dřevěné krabičky, jako by sama byla zlatem, které bude darováno. I proto jsou ceny samozřejmě velmi vysoké. Nicméně To'ak řady Alchemy a Signature k dnešku optimalizovaly a tak si může milovník čokolády tu nejlepší čokoládu světa dopřát již od 350 Kč. Nečekejte však, že se bude prožitek rovnat nejvyšším řadám, na kterých To'ak začal a které ho definují, ty jsou upřímně řečeno prostě jinou dimenzí. Proto bych si jako zákazník osobně na nákup To'aku připravil nejméně 5000 Kč. Za tuto sumu může člověk vyzkoušet například celou řadu To'ak Alchemy a několik Signature tabulek, či jednu luxusní stařenou čokoládu z řady Origin / Reserve v dřevěné krabičce.

degustace čokolád / foto: renei

Jakou roli si myslíš, že hraje cena při rozhodování zákazníků, kteří si vybírají To'ak čokoládu?

Nemyslím si, že natolik rozhodující, jak by se mohlo zdát. Když už si někdo totiž  To'ak Chocolate vybere, většinou ví přesně do čeho jde a na její vysokou cenu je připraven. Kromě vyjádření Forbesu a mnoha dalších mediálních hledáčků už To'ak Chocolate totiž byla definována jako nejdražší a nejlepší čokoláda světa před mnoha lety. Dnes má navíc zákazník možnost, kterou dříve neměl, a to možnost sáhnout po štíhlejší variantě Signature či nejdostupnější řadě Alchemy. Zákazník nemusí tím pádem nutně utratit za To'ak tisíce korun.  Kdo však přijde pro to, na čem To'ak začal a co ho definuje, ať už pro sebe či jako luxusní dar pro milovaného by měl vědět, že 5000 Kč za nejkvalitnější ročníkový alkohol není stejný zážitek, jako 5000 Kč za nejkvalitnější ročníkovou čokoládu, i když je cena stejná. To'ak Chocolate se musí zažít, aby tuto větu člověk pochopil…

Co bys doporučili lidem, kteří se zajímají o ochutnání nejdražší čokolády na světě?

Určitě bych doporučil vyzkoušet předtím minimálně několik značek kvalitních řemeslných čokolád typu bean to bar, jednoho původu apod. Seznámit se s masivními rozdíly oproti levné čoko produkci v řetězcích a také prožít si několik degustací klidně i ve více zainteresovaných lidech. Pokud člověk již má nebo získá vztah k opravdu kvalitní čokoládě a chápe ten neuvěřitelný rozdíl, umí to ocenit. Teprve tehdy je čas vyzkoušet To'ak Chocolate. Řadou Alchemy může začít takřka kdokoli. Ale k vyšším řadám bych se stavěl vlastně stejně jako k drahému alkoholu či vínu. Pokud jsem nikdy nepil dobrou whisky, také přece nezačnu dvacetiletou lahví za 10 tisíc Kč.

Jakou roli hraje degustace To'ak chocolate v propagaci čokolády a co od toho nyní očekáváš?

Velmi důležitou, seznámení se s každou jednou tabulkou individuálně, zápis chuťového profilu a subjektivního prožitku z každé čokolády od deseti lidí, kteří již mají s čokoládou zkušenosti, byl k nezaplacení.  Degustovali jsme celý sortiment To'ak Chocolate jako první v Evropě a byl to životní zážitek. Očekávám, že díky této zkušenosti a faktickým recenzím dokážeme ještě lépe To'ak předat a prezentovat. A také ho nyní dokážu i osobně ještě více ocenit, je to totiž opravdu něco zcela výjimečného.

Jaké byly tvoje celkové dojmy z degustace všech To'ak čokolád od Alchemy řady až po tu nejdražší limitovanou a jedinou čokoládu tohoto typu- 78% ENRIQUESTUARDO Masters Series?

Jelikož degustace trvala 7 hodin, tak plnohodnotné vypsání celkových dojmů by trvalo minimálně polovinu tohoto času (smích). Proto řeknu jen jedno, vysoké řady jsou ten nejluxusnější zážitek, co člověk z kakaa zatím vyrobil. Alchemy je úžasná a zároveň dostupnější jízda dálavou čtyř ekosystémů z Jižní Ameriky. Od Galapág přes Andy až po Amazonský prales ve spojení s kraftovou čokoládou. Co víc můžu dodat. Nezapomenutelné.

Na jakou čokoládu ses nejvíce těšil a proč?

Těšil jsem se upřímně na všechny Origin tabulky v krabičkách, kvůli jejich staření v sudech či se dřevem a na Masters series od Enriquestuarda kvůli umění, které skrývá a celkovému mistrovskému provedení. Žádná nezklamala.

Jaké bylo Tvé největší překvapení z této degustace a proč?

Že byla ještě lepší, než jsem čekal. A to jsem čekal opravdu hodně.

 

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram