Dopřejte si luxusní start dne: Brunch je jasnou volbou pro letní víkendy a dovolenou
Probudit se do vlahého srpnového dne a nechat se příjemně šimrat mírnými paprsky slunce. Mít dost času, užít si jich, než se síla letního žáru projeví naplno. Kouzlo ničím nerušených okamžiků si přímo říká o přípravu dokonalého brunche .
foto: Martin a Jan Malý / se svolením fotomaly.cz
Zvolte si pestrou paletu pochoutek, nad kterými budete se svými blízkými hodovat a užívat si společné chvíle klidně i celé dopoledne, od toho tu brunch je! Brunch [branč] vznikl totiž spojením slov breakfast (snídaně) a lunch (oběd). Můžete kombinovat všechny dobroty, co vás napadnou. Nevynechejte oblíbené pečivo, domácí marmeládu z poslední sklizně, müsli, ovoce a sýry, ale pusťte se i do kombinací, kterými překvapíte a potěšíte vaši brunch-společnost.
Začněte kávou nebo čajem, připravte domácí limonádu nebo vymačkejte džus. Mimořádná chvíle si však zaslouží i mimořádný přípitek. Vychlaďte den předem lahev Bohemia Sekt Prestige brut a pozvedněte vaše setkání o laťku výš. Nechte bublinky kouzlit i v koktejlu typickém právě pro brunch – Mimose. Připravte si ji rovnoměrnou kombinací čerstvě vymačkané pomerančové šťávy a sektu. Pokud se po brunchi chystáte na výlet autem, doporučujeme Mimosu připravit s nealkoholickým Bohemia Sektem.
Vedle osvědčených kombinací a tradičních pochoutek ozvláštněte vaše brunch-menu stylovými recepty. Blýskněte se před vaší rodinou a přáteli a nechte se společně uchvátit novými chutěmi ve spojení s vynikajícím sektem.
Pastrami sendvič v rozpečeném bílém chlebu se salátem coleslaw, marinovanou zeleninou a hořčičnou majonézou
8 plátků bílého chleba
Máslo
400 g pastrami
4 lžíce cibulek v nálevu
Červená cibule
200 ml červeného vinného octa
200 g moučkového cukru
4 lžíce majonézy
1 lžíce hrubozrnné hořčice
1 lžíce dijonské hořčice
1 lžička medu
Coleslaw
1/2 malé hlávky červeného zelí
4 lžíce majonézy
2 lžíce octa
2 lžíce cukru
Sůl
Červené zelí nakrájené na tenké nudličky lehce osolte, přidejte ocet, cukr a majonézu. Promíchejte a salát coleslaw nechte v chladničce do druhého dne odležet. Do čtyř lžic majonézy přidejte oba druhy hořčice a lžičku medu, dle potřeby dosolte. Vinný ocet smíchejte s cukrem a špetkou soli a do této směsi vložte červenou cibuli nakrájenou na tenké plátky a stříbrné cibulky. Plátky chleba pomažte změklým máslem a opečte je z obou stran na mírně rozpálené pánvi dozlatova. Poté je potřete hořčičnou majonézou, na jeden z nich naskládejte coleslaw, pastrami a zeleninu. Druhým plátkem přiklopte.
foto: Martin a Jan Malý / se svolením fotomaly.cz
Tartar z červené řepy s krémem z kozího sýra s hruškovým chutney a karamelovými ořechy
4 červené řepy
4 větvičky tymiánu a rozmarýnu
Olej
Sůl
5 lžic balzamikového octa
3 lžíce medu
Tymián, nasekaný najemno
150 g kozího sýra
300 ml smetany
2 lžíce vlašských nebo lískových ořechů
4 lžíce cukru
1 lžíce medu
Hruškové chutney
Červenou řepu zabalte do alobalu s tymiánem, rozmarýnem, trochou oleje a solí. Pečte v troubě na 180 °C cca 30-40 minut do změknutí řepy. Po vychladnutí řepu oloupejte a nakrájejte na malé kostičky, které smíchejte se směsí balzamikového octa a medu, dle potřeby dosolte. Ořechy nasucho opražte dozlatova. Z cukru a medu připravte světlý karamel, do kterého přidejte opečené ořechy a zalijte trochou vody, krátce provařte. Kozí sýr rozpusťte ve smetaně s tymiánem, rozmixujte tyčovým mixérem a lehce osolte. Nechte v chladničce vychladnout. Tartar servírujte s krémem z kozího sýra, hruškovým chutney a zkaramelizovanými ořechy.
foto: Martin a Jan Malý / se svolením fotomaly.cz