Jak na sacher dort?

Jak na sacher dort?

Mít perfektní sacher, to není jen tak. Co dělat, aby byl dokonale hladký a vyšel vám i chuťově? Dali jsme dohromady pár receptů a tady máte ten, podle kterého sacher zvládnete hravě a s úspěšným výsledkem!

KORPUS (průměr 20 cm)

100 g hořké čokolády (od 70% výše)
130 g másla
5 vajíček
100 g moučkového cukru
100 g krupicového cukru
130 g hladké mouky
špetka soli

NA POTŘENÍ

250 g meruňkové marmelády

POLEVA

200 g hořké čokolády  a 100 g másla

  1. Hořkou čokoládu do korpusu nechte rozpustit ve vodní lázni.

  2. Mezitím ušlehejte máslo, přidejte moučkový cukr a postupně 5 žloutků.

  3. Vedle v míse si ušlehejte bílky s krupicovým cukrem a postupně je vmíchejte do těsta, opatrně nakonec do hmoty zamíchejte i hladkou mouku spolu se špetkou soli.

  4. Těsto nalijte do dortové formy vymazané máslem nebo olejem a hladkou moukou, a aby vám v troubě korpus nepraskl, vezměte si špejli a tou v těstě ve formě ještě trochu zakružte. S dortovou formou zacházejte opatrně, aby se vám korpus nesrazil. 

  5. Korpus se peče v troubě rozpálené na 190°C zhruba 45 - 50 minut. Nám se korpus trochu vypoukl, ale stačilo ho nechat ve formě a položit na něj mělký talíř zatížený skleničkou a rychle se srovnal. Pokud naše rada nepomůže, korpus zkrojte a upravte tak, aby byl korpus rovný a přetočte ho spodní stranou nahoru, ta je dokonale rovná pokaždé.

  6. Rozkrojený vychladlý korpus potřete meruňkovou marmeládou zevnitř i nahoře a po bocích, kterou jste předtím v hrnci smíchali s troškou vody a rozmixovali do hladka.

  7. Téměř hotový sacher dejte uležet na pár hodin do lednice, už schází jen poslední krok!

  8. Ve vodní lázni si rozpusťte hořkou čokoládu a máslo. Korpus si položte na mřížku a polijte ho připravenou čokoládovou polevou. Neuhlazujte a neupravujte polevu stěrkou, čokoláda vám sama steče i po stranách dortu. Pokud se jí nebude chtít, dort trochu nakloňte na tu stranu, kde čokoláda ještě chybí. Dort vraťte do lednice a dejte polevě pár hodin na ztuhnutí, nejlépe dort porcujte až druhý den.

Foto: vlastní, austria.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram