Silvestrovské menu, které potěší každého: Řepový hummus a ďábelská vejce s dijonskou hořčicí

Silvestrovské menu, které potěší každého: Řepový hummus a ďábelská vejce s dijonskou hořčicí

Konec roku si žádá pohoštění, které je barevné, chutné, a hlavně snadné na přípravu. Pokud letos chcete servírovat něco jiného než klasické chlebíčky, zkuste tuhle dvojici: jemný řepový hummus s fetou a koprem a ďábelská vejce s dijonskou hořčicí a majonézou. Dva recepty, které zvládnete připravit během chvilky a které na stole vypadají stejně dobře, jako chutnají.

Silvestr je o slavení, rekapitulaci uplynulého roku a vítání příchodu toho nového, ale také o dobrém jídle ve společnosti vašich blízkých. A právě proto se hodí recepty, které snadno připravíte dopředu, nezaberou moc času a dají se servírovat studené. A pokud vám po svátcích zbyla vařená vejce z bramborového salátu, využijte je právě teď – promění se v drobné chuťovky, které zmizí z tácu jako první. Spolu s barevným řepným hummusem tvoří lehké a hravé pohoštění, ideální k přípitku i dlouhému večeru s přáteli.

Můžete je servírovat samostatně nebo společně. Třeba jako dvojici na jednom tácu s pečivem, zeleninou a sklenkou prosecca po ruce. Společně vytvářejí menu, které spojuje tradici s moderním pojetím a dokazuje, že i jednoduché recepty se mohou proměnit v efektní pohoštění pro každou oslavu příchodu nového roku.  

Řepový hummus s koprem a slunečnicovými semínky

Doba přípravy a vaření: 90 min
Obtížnost: jednoduchý

Na 3 porce budete potřebovat:

·        400 g cizrna bez nálevu

·        125 g česnekový olej

·        75 g sezamová pasta tahini

·        Šťáva z 1 citronu

·        Sůl

·        Řepa

·        Sýr Feta

·        Čerstvý kopr

·        Slunečnicová semínka

Postup: Řepu zabalte do alobalu a pečte v troubě při teplotě 180 °C, dokud nezměkne. Po vychladnutí ji oloupejte a vložte do mixéru. Přidejte cizrnu, česnekový olej, sezamovou pastu tahini, citronovou šťávu a sůl, poté vše rozmixujte dohladka. Pokud je směs příliš hustá, přilijte trochu nálevu z cizrny, aby hummus získal krémovou konzistenci. Nakonec dochuťte solí podle potřeby. Hotový hummus přendejte na talíř, ozdobte rozdrolenou fetou, čerstvým koprem a opraženými slunečnicovými semínky.

TIP kuchaře: Hummus nemusí být jen o cizrně, skvěle chutná i v kombinaci s pečenou kořenovou zeleninou, jako je mrkev, pastinák nebo batáty. Pokud zvolíte pečenou dýni, získáte jemnější, nasládlou variantu, která se perfektně hodí k pita chlebu nebo grilované zelenině. Klasický cizrnový hummus pak vynikne, když ho ochutíte římským kmínem.

foto: se svolením značky BEKO

Ďábelské vejce

Doba přípravy a vaření: 30 min
Obtížnost: jednoduchá

Na 3 porce budete potřebovat:

·        5x vejce

·        50 g majonéza

·        25 g dijonská hořčice

·        Pažitka

·        Uzená paprika

·        Sůl a pepř

Postup: Vejce nejprve uvařte natvrdo a nechte zchládnout. Poté je opatrně rozpulte nožem a bílky rozložte na talíř. Žloutky vyjměte a dejte do misky, kde k nim přidejte majonézu a dijonskou hořčici. Směs důkladně promíchejte, dokud nevznikne hladký, jemný krém. Dochucujte solí a pepřem podle chuti. Připravenou náplň přendejte do cukrářského sáčku a opatrně ji nastříkejte zpět do dutin bílků. Nakonec vejce posypte špetkou uzené papriky a nasekanou čerstvou pažitkou pro barevný i chuťový kontrast.

TIP kuchaře: Nebojte se experimentovat s ozdobami i chutěmi, plněná vejce snesou spoustu variací. Zkuste je posypat křupavou pečenou slaninou, kolečky jalapeños nebo tenkými plátky nakládané okurky. Skvěle se hodí i půlky cherry rajčátek pro svěžest. A pokud chcete modernější verzi, vymixujte žloutky s avokádem a citronovou šťávou – vznikne svěží, zelená varianta s lehce krémovou strukturou, která překvapí i milovníky klasiky.

Mohlo by vás zajímat