Sladké pečení s jablky a mrkví
Zapomeňte na klasické recepty a pojďte s námi experimentovat. Máte rádi bábovku? Co takhle do přidat trochu šťavnatých jablek pro lepší chuť? Jaro je plné i sladké mrkve, tak toho pojďme využít, aby si pochutnali všichni z rodiny.
Bábovka podle nového receptu nebo moderní pojetí svěžího bezlepkového dortu? Proč ne! Nakonec právě teď je na experimentování v kuchyni více času, tak směle do toho...
Bábovka z jablek
Klasika číslo jedna je určitě bábovka na mnoho způsobů. My vám prozradíme, jak zachutnala nám. Vsadili jsme na jablečné těsto, které je snadné a chutné zároveň.
Ingredience
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek třtinového cukru
- 1 hrnek mléka
- ¾ hrnku rozpuštěného másla
- 1 hrnek strouhaných jablek
- 2 lžičky kypřícího prášku
- 2 lžičky jedlé sody
- 2 lžičky skořice
- 4 vejce
- špetka soli
Postup
Všechny suché suroviny smíchejte dohromady a poté přidejte máslo, strouhaná jablka, mléko a vejce. Do vysypané formy vlijte těsto a přiklopte. Pečte na 180 stupňů, 50 minut. Nechte formu vychladnout a až poté bábovku opatrně vyklopte. Ozdobte si ji například hrozinkami a posypte cukrem. Jednoduchý a zdravější recept zachutná všem.
Mrkvový bezlepkový dort
U sladkého zůstaneme a tentokrát si ukážeme, jak upéct svěží jarní dort z čerstvé jarní karotky. Tento dort je bezlepkový, tak neváhejte, je výborný a vláčný.
Ingredience
- 500 g strouhaných ořechů
- 500 g strouhané mrkve
- 300 g třtinového cukru
- 2 hrnky rýžové mouky
- 2 lžíce kypřícího prášku
- 2 lžíce jedlé sody
- 2 lžíce skořice
- 5 vajec
- špetka soli
Krém
- 500 g smetanového sýru
- 1 hrnek moučkového cukru
- 5 lžic citronové šťávy
Postup
Rozdělíme žloutky od bílků a žloutky vyšleháme s cukrem. Přimícháme všechny ostatní suroviny a promícháme. Připravíme si zvlášť sníh z bílků, který také přimícháme. Hmotu nalijeme do dortové formy na pečící papír a dáme do trouby na 40 minut, 180 stupňů. Po upečení necháme dort vychladnout a vyklepneme z formy a podélně rozkrojíme.
Smetanový sýr promícháme s cukrem a citronovou šťávou na chutný krém. 2/3 krému natřeme na rozkrojenou část a přiklopíme. Dle libosti můžete zbylý krém potřít na vrchní část dortu, popřípadě i kraje, které pak obalíte mletými oříšky. Ozdobte dort dle libosti nastrouhanou mrkví nebo oříšky a dejte jej na 2 hodiny do lednice.
Zdroj foto: Pinterest.com, Pixbay.com