
Zaměřeno na vitamín B. 9 nejbohatších potravin, které dodají energii vašemu tělu a mozku
Pokud vás přepadají odpolední útlumy, nebo chcete prostě přirozeným způsobem nabudit své tělo a funkci mozku, dejte šanci potravinám bohatým na vitamín B. Kde je najdete a jak často je konzumovat?
Skupina vitamínů B je pro naše tělo klíčová pro produkci energie, silný a vyvážený nervový systém, tvorbu červených krvinek, zdraví mozku a pro klidný spánek. Nejoblíbenějšími vitamíny ve světě krásy jsou vitamín B7 (nebo biotin), známý pro posilování vlasů, a niacinamid (derivát vitamínu B3 neboli niacinu), který snižuje záněty a hyperpigmentaci v pokožce. Všechny vitamíny skupiny B jsou však nezbytné pro zdraví našeho těla. Každý z nich jednotlivě poskytuje specifické výhody, například vitamín B9 (neboli kyselina listová), nezbytný během těhotenství; vitamín B5 (kyselina pantothenová), nezbytný pro metabolismus makroživin; a vitamín B12, který bojuje s anémií.

Naše tělo si většinu vitamínů skupiny B neprodukuje a ty, které přijímáme stravou, si nedokáže dlouhodobě ukládat. Proto je musíme denně doplňovat, zejména po 50. roce věku, obzvláště pokud jsme sportovci, vegetariáni nebo vegani, a to prostřednictvím potravin, které jsou na ně obzvláště bohaté. Vybrali jsme pro vás devět zdravých potravin, které obsahují mnoho prospěšných vitamínů skupiny B. Tyto potraviny by měly být do našeho jídelníčku zařazovány střídavě, aby naše tělo denně přijímalo všechny tyto důležité vitamíny.
1. Játra
Játra patří mezi nejbohatší zdroje všech B-vitamínů. A ano, jsme si vědomi, že to není pochoutka pro každého, ale pokud právě vy játra milujete, máte to štěstí doplnit vysoké množství vitamínu B1 až B12 v extrémně vysokých dávkách.
2. Losos
Losos je bohatý na omega-3 mastné kyseliny a vitamín D a je doslova nutriční superstar, protože stimuluje produkci kolagenu a vyplňuje pokožku. Navíc je bohatý na cenný vitamín B12, stejně jako na vitamíny B1, B2, B3, B6 a kyselinu pantothenovou.
3. Vejce
Vejce obsahují biotin (B7) i značné množství dalších B-vitaminů, např. B12, B2 a B5. Jedno vejce obsahuje 35 % doporučené denní dávky biotinu. Výborná rychlá volba pro energii i podporu nervové soustavy.
4. Listová zelenina (špenát, kapusta)
Tajemství spočívá v tom, vytvářet saláty, které kombinují co nejvíce listové zeleniny, od obyčejného hlávkového salátu přes lahodnou rukolu až po ultrazdravou kapustu a špenát . Tato zelenina je zdrojem minerálů a vitamínů a je plná vitamínu B9 (neboli kyseliny listové), který se však vařením ničí, proto si ji vychutnávejte syrovou.

5. Mořské plody
Tyto plody poskytují vysoké dávky B12 a riboflavinu (B2), a navíc další B-vitaminy v menším množství. Luxusní a efektivní volba pro rychlé doplnění. Zařaďte je do svého jídelníčku, mají nízký obsah kalorií a jsou bohaté na bílkoviny.
6. Luštěniny
Ať už se jedná o cizrnu, fazole, čočku nebo mungo fazole, luštěniny jsou vynikajícím zdrojem kyseliny listové, vitamínů B12, B2, B3, B5 a B6. Vychutnejte si je nejen v polévce, ale přidejte je do salátů, smíchejte je s hnědou rýží, ječmenem a quinoou a pečte je v troubě jako výživnou svačinu mezi jídly.
7. Avokádo
Krémové avokádo je bohaté na folát (B9), pyridoxin (B6) a riboflavin (B2), navíc přispívá zdravými tuky, které podporují vstřebávání tuk-rozpustných látek.
8. Mléčné výrobky (mléko, jogurt)
Mléko a jogurt obsahují vitaminy B1, B2, B5 a B12. Kelímek jogurtu, zejména řeckého, poskytuje až 50 % doporučené denní dávky vitamínu B12 a také riboflavinu. Vychutnejte si ho k snídani, jako odpolední svačinu nebo si ho přidejte lžičkou do smoothie. A ne! Sójový, mandlový nebo kokosový jogurt bohužel nemají stejné vlastnosti.
9. Slunečnicová semínka
Tato drobná semínka, malá a křupavá, pokud je lehce opražíte, jsou plná minerálů, jako je selen a měď, ale také vitamíne E, vitamíne B9 a vitamíne B5, které jsou nezbytné pro tvorbu energie a pro krásnou pleť, nehty a vlasy. Hojně jimi posypte saláty, polévku nebo rizoto.
