Zdravé mlsání pro horké dny

Zdravé mlsání pro horké dny

V posledních dnech nás neustále mučí vysoké teploty a dusno. Proto vám přinášíme malé ochlazení v podobě zdravých zmrzlinových receptů a receptů na další dobrůtky, které vás příjemně osvěží.

V těchto horkých dnech si snad každý z nás rád dá ledovou zmrzlinu nebo jinou chladivou dobrůtku. Ne každá je ale opravdu zdravá.
Podívejte se s námi na to, jak si doma vyrobit zdravou zmrzlinu a jiné zdravé osvěžující pokrmy.

DOMÁCÍ ZMRZLINY
 

Zmrzlina s lesním ovocem (pro 4 os.)

500 g lesních plodů (maliny, ostružiny, borůvky a lesní jahody)
1 lžička šťávy z citrónu
1 lžíce třtinového cukru
200 g bílého jogurtu

Omyté lesní ovoce zalijeme citronovou šťávou a rozmixujeme nebo rozmačkáme vidličkou. Ve větší míse smícháme vzniklé ovocné pyré s bílým jogurtem a směs vléváme do formiček na zmrzlinu (můžeme použít i kelímky od jogurtů, které ze shora zakryjeme alobalem). Vložíme do mrazáku, necháme alespoň 8 hodin tuhnout a poté můžeme podávat.

Zmrzlina z banánu a broskví (pro 4 os.)
2 banány
3 broskve
1 lžíce šťávy z citrónu

Oloupané banány rozmačkáme vidličkou ve větší míse. Zalijeme šťávou z citrónu (aby nezačal hnědnout). Omyté broskve oloupeme a nakrájíme na menší kostičky. Můžeme i rozmixovat a vmíchat do banánu. Ovocnou směs nandáme do formiček na zmrzlinu (či kelímků od jogurtu) a vložíme do mrazáku. Necháme tuhnout alespoň 8 hodin.

Zmrzlina ze švestek a nektarinek (pro 4 os.)
6 měkčích švestek
3 nektarinky
1 menší vanilkový lusk
1 lžička agáve sirupu / medu

Omyté švestky a nektarinky nakrájíme na menší kousky a podusíme ve trošce vody společně s vanilkovým luskem do měkka, asi 2-3 minuty. Do vzniklého pyré přidáme podle potřeby a chutě 1 lžičku agáve sirupu, případně medu. Vyndáme vanilkový lusk a necháme vychladnout. Po vychladnutí vkládáme do formiček na zmrzlinu, vložíme do mrazáku a necháme tuhnout minimálně 8 hodin.

Melounová zmrzlina s růžovým vínem (1L)
400 ml vychlazené melounové šťávy (ideálně z melounu bez pecek, získáte ji rozmixováním z cca 600 g dužiny)
120 ml šumivého růžového vína
140 ml cukrového sirupu (rozpuštěný cukr, můžete použít také bio sirupy)
1,5 lžíce limetové šťávy (podle chuti)

Melounovou šťávu (i s dužinou) smícháme s cukrovým sirupem, vychlazeným vínem a limetovou šťávou. Před zmrznutím by měla být směs výrazně sladká, ale nikoli přeslazená. Směs dáme do mrazáku, ale pozor, každých 45 minut ji musíme promíchat, jinak vznikne tvrdá ledová kostka. Víno však zabrání úplnému zmrznutí, proto je dobré servírovanou zmrzlinu okamžitě sníst – rychle taje. V domácí zmrzlině nejsou stabilizátory, nevydrží v mrazáku měsíce – nezkazí se, ale vytváří se na ní námraza. Pokud ji ale zabalíme do potravinářské fólie, vydrží nám jako čerstvá až 3 týdny.

Sorbet z červeného rybízu (1L)
450 g červeného rybízu
315 ml cukrového sirupu
100 ml vody
šťáva z 1 pomeranče
2 lžíce pomerančového likéru Grand Marnier (lze vynechat)

Otrhané a omyté kuličky rybízu vložíme do hrnce s vodou a cukrovým sirupem. Povaříme na mírném ohni do úplného změknutí, přibližně 10 minut. Směs necháme trochu vychladnout a propasírujeme ji nebo ji protlačíme přes síto. Přidáme šťávu z pomeranče a likér. Po vychladnutí dáme do mrazáku ztuhnout.
TIP: Nahraďte polovinu rybízu malinami a přidejte bezinkový sirup, klidně několik lžic použijte místo části cukrového sirupu a získáte další skvělý sorbet!

 

ZMRZLINOVÉ DOBROTY
 

Chřest s jahodami a vanilkovou zmrzlinou
100 g jahod
20 g chřestu
balzamický ocet
1 vanilková zmrzlina
třtinový cukr
máta

Chřest uvaříme do měkka a nakrájíme na špalíčky. Jahody nakrájíme na čtvrtky a promícháme s chřestem. Směs zakápneme balzamikem a necháme odležet cca hodinu v chladu. Jahodo-chřestovou směs podáváme s vanilkovou zmrzlinou sypanou třtinovým cukrem a dozdobenou snítkou máty.

"Cheesecake" s mandarinkovou zmrzlinou
Korpus
1 šálek kešu ořechů
2 polévkové lžíce agave
1/4 šálku kokosového oleje
2 čajové lžíce vanilky
špetka soli

Kešu ořechy rozmixujeme na mouku. Přidáme ostatní ingredience a dobře promícháme. Směsí vyplníme dno formy a dáme na chvíli do lednice.

Náplň
3 šálky kešu namočené 1 až 2 hod.
1 šálek kokosového oleje
1/2 šálku citronové šťávy
2 polévkové lžíce vanilky
špetka soli
3/4 šálku Agave
1a půl šálku šťávy z granátového jablka
1/2 šálku šťávy z červené řepy (nemusí být, je to jen kvůli barvě)

Vše vložíme do mixéru, rozmixujeme na jemno a nalijeme na zchladlý korpus. Takto připravené dáme do mrazáku. Jakmile se směs přestane lepit na formu, přendáme ji i s formou do lednice, kde už bude jen čekat na podávání.

Mandarinková zmrzlina
2 šálky kešu
1/2 šálku kokosového oleje/másla
1/4 šálku agave
1 čajová lžička vanilky
3 šálky mandlového mléka (šálek mandlí, 3 šálky vody)
1 šálek mandarinkové šťávy
2 čajové lžičky mandarinkové kůry
špetka soli

Připravíme si mandlové mléko, tak, že důkladně rozmixujeme jeden šálek mandlí s třemi šálky vody a následně přecedíme. Mandlové mléko spolu s ostatními surovinami na zmrzlinu rozmixujeme do jemného krému. Ochutnáme, zda je krém dost sladký a případně přidáme agave. Poté dáme do formy a necháme zamrazit.

Dobrou chuť!

Zdroj: mimi-klub.cz, dobromysl.cz
 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram