Carla Fendi zemřela ve věku 79 let

Carla Fendi zemřela ve věku 79 let

Carla Fendi, která měla společně se svými sestrami na starost provoz jednoho z nejslavnějších módních domů v Římě, zemřela ve věku 79 let.

Jedna z pěti sester, které přetvořily rodinný průmysl kožených výrobků na luxusní módní dům, jež si jako jeden z prvních získal celosvětový věhlas, zemřela 19. června 2017 v Římě. Módní dům potvrdil její smrt.

Rodiče Carly Edoardo a Adele Fendi založili firmu v roce 1925 v obchodním domě ve Via del Plebiscito v historickém centru Říma. Tím připravili svým dcerám základní půdu pro budoucí byznys. Pět sester Fendi - Paola, Anna, Franca, Carla a Alda převzaly po smrti jejich otce kontrolu nad společností a v roce 1964 otevřely svůj první ochod Fendi. O rok později si najaly mladého německého designéra Karla Lagerfelda, který pomohl katapultovat italskou značku na světovou úroveň.

První velká díla byla kožešinová, přinesla velký úspěch i velkou nenávist ze strany aktivistů za práva zvířat, proto od nich značka postupně ustoupila. Zanechala si kožešinu pouze jako podšívku hedvábných plášťů a pro pár další maličkostí.

Každá ze sester měla ve společnosti svou roli. Paní Fendi byla prezidentkou módního doma a veřejnou tváří rodinného podniku. Byla známá jako „Signora della moda“ nebo také jako „Dáma módy“. V roce 2001 uzavřely sestry dohodu s francouzskou skupinou LVMH a paní Fendi si udržovala svou roli prezidenta až do roku 2008. V roli tvůrčí ředitelky nyní stojí neteř Carly Fendi, Anna Fendi. Hlavním návrhářem stále zůstává Karl Lagerfeld.

V mnoha médiích bylo uveřejněno, že móda ztratila svou hvězdu, kultivovanou a rozumnou ženu, která byla velkým patronem módy a umění.

wwd.com
 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram