Exkluzivní výstava „Tatoueurs Tatoués“ v Musée du Quai Branly

Exkluzivní výstava „Tatoueurs Tatoués“ v Musée du Quai Branly

Paříž ožívá exkluzivní výstavou Tatoueurs Tatoués, která se vrací ke kořenům tetování a zároveň oživuje současné globální téma.

Když pomineme dávné kultury, vybavíme si tetování jako nedílnou součást námořníků, jejichž paže zdobily mořské želvy a kotvy. Nyní ale tento fenomén pronikl do pařížského muzea Quai Branly, kde se koná výstava s názvem Tatoueurs Tatoués, dokumentující podrobnou genezi body artu.

Výstava upozorňuje na nehynoucí kult, který hýbe společností. V orientální, africké a tichomořské kultuře mělo tetování náboženskou, někdy až mystickou úlohu a bylo součástí rituálních obřadů při začleňování se do dané komunity. Západ si ale význam tetování jako takového vyložil po svém, proto jej zde můžeme vnímat spíše jako symbol zločinu.

 

 

Možná i proto je tetování v Paříži prezentováno jako moderní umění a ne pouze jako detailní rozbor zvyklostí a mravů nejrůznějších částí naší planety. Výstava v Musée du Quai Branly může dokonale otevřít oči puritánům, ale i přívržencům tetování, které je zde vyobrazeno jako skutečné umění. Proto také poskytuje velký prostor mladým umělcům, ty zde dokonce reprezentuje i úspěšný český tatér Lukáš Musil alias Musu.

Tvorba mladých umělců je k vidění na tělech ze silikonu, ale i tělech známých ikon

 

 

Pokud tedy plánujete cestu do Paříže, třeba i v rámci letních prázdnin, pak by vám tato fascinující výstava, která trvá až do 18. října 2015, rozhodně neměla ujít.

 

Zdroj: quaibranly.fr, google

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram