Horečka sobotní noci sklidila potlesk ve stoje

Horečka sobotní noci sklidila potlesk ve stoje

Legendární disco muzikál Horečka sobotní noci v podání uměleckého souboru Divadla Kalich nám doslova vzal dech.

Muzikálová legenda Horečka sobotní noci se na českých prknech znamenajících svět představila vůbec poprvé a tak samotná premiéra tohoto fenoménu 70. let nemohla ujít pozornosti ani naší redakce.

V sedmdesátých letech se proměnil z filmového plátna proměnil svět v jeden velký taneční parket a v devadesátých letech se stal divadelní senzací. Taková je stručná historie muzikálového fenoménu s názvem Horečka sobotní noci, která se díky realizačnímu týmu pražského Divadla Kalich dostala až k českému divákovi.

Neskrýváme své nadšení z celkového pojetí této disco legendy, jejíž složitá choreografie, zpěv a dobové kostýmní aranžmá s notnou dávkou současnosti, to vše doplněno o originální světelné efekty, ve všech zúčastněných zanechalo dech beroucí dojem.

 

Horečka sobotní noci je pro nás velkým tématem i proto, že krom zpěvu a tance stojí na módě 70. let, která čím dál častěji ovlivňuje i tu současnou. A nyní bychom neměli opomenout práci kostýmní výtvarnice Zuzany Strakové, která zde zúročila své bohaté zkušenosti nasbírané ve spolupráci s TV Nova, pro kterou navrhovala kostýmy do několika seriálů či hudební soutěže Superstar. Na divadelních prknech se její práce osvědčila i v případě muzikálu Michala Davida Děti ráje.

V případě kostýmů pro Horečku, je zřejmé, že na jejich výrobu a uzpůsobení pro tak náročnou scénu bylo vyvinuto velké úsilí. Zdálo se nám ale, že přes všechny ty typické prvky jakými jsou široké límce košil a zvonové kalhoty v nejrůznějších, někdy až křiklavých barvách, se paní Straková zaměřila více na pánské kostýmy, které byly doslova dokonalé.

U dam vsadila kostýmní výtvarnice na modernější pojetí, čímž docílila kompromisu, který celkovému dojmu ani trochu neublížil, ba naopak byl skvělý a nám se za doprovodu písní skupiny Bee Gees chtělo tančit. Velkým zadostiučiněním celému realizačnímu týmu Divadla Kalich byl i závěrečný hurónský potlesk v podobě standing ovation.

 

 

OSOBY A OBSAZENÍ

TONY Jan Kříž, Přemysl Pálek

STEPHANIE Markéta Procházková, Alžbeta Bartošová

BOBBY Roman Tomeš, Jan Tenkrát

ANNETTE Michaela Doubravová, Marie Blahynková

DOUBLE – J Zbyněk Fric, Petr Novotný

OTEC / DJ Michal Pleskot, Antonín Moravec

MATKA Lucie Novotná, Veronika Bošjaková

PETE (a další role) Juraj Bernáth, Antonín Moravec

FRANK, JR, JAY Oldřich Smysl, Martin Bačkovský

GUS Petr Šudoma, Ladislav Korbel

 

Zdroj: Divadlo Kalich, Fotografie: Richard Kocourek

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram