Marie Copps a Sofiya Chorniy bojují za záchranu Arktidy

Marie Copps a Sofiya Chorniy bojují za záchranu Arktidy

Česko-kanadská módní návrhářka, výtvarnice a fotografka Marie Copps a Miss Earth Canada 2013 Sofiya Chorniy spojily své síly v ekologickém projektu na záchranu Arktidy.

Návrhářka a fotografka Marie Copps před nedávnem dokončila uměleckou fotografii pro svůj projekt Give Help a Chance - FASHION FOR HELP, který pomocí módy upozorňuje na určitá společenská témata. Tentokrát se zaměřila na téma budoucích hlubinných ropných vrtů na Arktidě. Společnost Shell, jež byla označena za jednu z nejméně odpovědných korporátních společností světa, totiž oznámila, že letos v létě chystají začít zkušební vrty na Arktidě. Tento počin je příkladem toho, jak fungují bezohledné zájmy dnešních korporací, jejichž společným znakem je chamtivost. Vše je nyní v rukou aktivistů, aby apelovali na amerického prezidenta Baracka Obamu, aby Shellu povolení k těžbě ropy neudělil.

Proto se česko-kanadská návrhářka Marie Copps a Sofiya Chorniy rozhodly, zapojit své síly a bojovat za záchranu Arktidy módní fotografií. Umělecká fotografie a příběh, který ukrývá, byla primárně vytvořena pro společnost Greenpeace a jejich Save the Arctic iniciativu.

Fotografie získala jméno „Královna Arktidy“ a ta se ve svém zlém snu ocitla uprostřed ropné havárie. Obklopena třemi ledními medvědy, se královna Arktidy ocitla v beznaději a zoufalství. „Pevně věříme, že ani lední medvědi a jiná volně žijící zvířata v této oblasti nebudou nucena zažít podobnou katastrofální situaci a překrásná Arktida zůstane čistá a nedotčená ropnými společnostmi, které mají plány začít těžit ropu v této vzácné oblasti,“ řekla autorka.

„Celý kostým královny a post-produkce trvala téměř 400 hodin a my společně s Miss Earth Canada 2013 Sofiyí Chorniy doufáme, že budeme moci alespoň trochu přispět k obecnému povědomí o tom, k čemu se společnost Shell chystá. Umění má jednu pozoruhodnou sílu, je schopno vrhnout světlo na něco, čemu jsme zatím nevěnovali žádnou pozornost. Naším cílem je přispět naší uměleckou fotografií k tomu, aby lidé tomuto tématu věnovali alespoň malou pozornost a začali o možných rizicích přemýšlet. Všichni se můžeme zapojit alespoň tím, že podepíšeme petici.

Celý projekt vznikl na základě cesty britské herečky Emmy Thompson, která Arktidu navštívila v loňském roce. Osobně jsem byla velmi potěšena, že Miss Earth Canada Sofiya Chorniy se spoluprací souhlasila. Fotografie se nedávno dostala do galerie "Your Art for the Arctic" na facebookové stránce Save the Arctic, kterou spravuje Greenpeace. Ti ji zveřejnili jako oslavu toho, že jejich komunita zastánců na této sociální síti překročila první milion. Umělci z celého světa měli možnost přispět svými uměleckými díly do této galerie a já jsem velmi ráda, že „Královna Arktidy“ je jedním z nich,“ doplnila fotografka.

Po celém světě se k petici proti hlubinným vrtům na Arktidě přidalo již přes 6 milionů lidí a zbývá doufat, že oblast Arktidy zůstane ekologické katastrofě ušetřena a že společnost Shell povolení k těžbě ropy od amerického prezidenta nedostane. „Pevně věřím, že se najdou moudří lidé, kteří nenechají tuto situaci dojít do krajních mezí, a zdravý rozum zvítězí nad silou korporátní,“ zdůraznila autorka na závěr.

Výroba kostýmu
Nejnáročnější částí celého projektu byla pro autorku výroba kostýmů. Jak sama řekla, setkala se s nespočtem komplikací. Ještě v noci před focením doslova zápasila se stojacím límcem a jeho upevňovacím systémem. Ten se druhý den při focení stejně odchlipoval, a tak jím musely protáhnout culík a upevnit ho za vlasy. Dalším oříškem bylo, jak udělat šaty dvoudílné, aby byly oddělitelné při polévání barvou na konci focení. Naštěstí měla Marie Copps v Torontu šaty, které navrhovala do soutěže Česká Miss 2007 pro Lucii Hadašovou. Z nich využila objemnou sukni. S tou se ovšem vzhledem ke své váze těžce manipulovalo a vykluzovala. Ideálním řešením se proto stal suchý zip, který během focení držel vše pohromadě. I přesto, že návrhářka šaty šila pouze podle Sofiyných mír a neměla možnost je před focením vyzkoušet, vše dopadlo skvěle.


Na celý kostým padlo 300 hodin práce a 80 metrů různých textilií a ozdobných prýmků. Dalších více jak 100 hodin si vyžádala post-produkce finální fotografie, která se skládá z pěti různých snímků. „Na konci je vždy komické si připomenout, z čeho jsou některé díly kostýmu vyrobené. Nikoho by určitě nenapadlo, že její honosná „berla mrazilka“ je ve skutečnosti násada na koště,“ s úsměvem dodává Marie Copps a líčí nám další příhodu z focení.

“Nejtěžší na celém focení byl ale jeho závěr. Když přišlo na polévání šatů kyblíkem barvy, byla jsem velmi nervózní. Tato část se nedala předem nacvičit a hlavně na místě zopakovat. Jakmile je polijete, tak se s tím nedá již nic dělat. Prosila jsem svoji kreativní ředitelku, ať se toho ujme, ale nikomu se nechce vám „zničit“ šaty. Musela jsem to tedy udělat sama. Jeden vůbec netuší, kolik nepořádku se rozlitím několik litrů barvy na podlahu napáchá. Musela jsem studio pak uklízet dva dny.“

Modelka - Sofiya Chorniy - Miss Earth Canada 2013
Fotografie a kostým královny - Marie Copps
Make- up, vlasy, manikúra - Valentina Dang
Make- up poskytla MarieNatie Cosmetics
Kreativní ředitelka - Michelle Aristocrat
Fotografie přírody - Getty Images
Post-produkce Marie Copps

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram