Naučme se správně vázat kravatu

Naučme se správně vázat kravatu

Kravata! Někdy nenáviděný, ale velmi důležitý módní doplněk každého úspěšného muže. Ne každý ji ale dokáže uvázat bez cizí pomoci. Jak tedy na to?

Kravata neboli vázanka je módním doplňkem, který je neodmyslitelně spojován s formálním oblečením a rozhodně by neměl chybět v nejednom pánském šatníku. Kravaty sice nezastávají žádnou praktickou funkci, nýbrž pouze tu estetickou a právě proto by měly být součástí obleku ať při obchodních jednáních, nebo na společenských akcích.

Málokdo možná tuší, že historie moderní kravaty se datuje k roku 1635, kdy ji do Paříže přivezli chorvatští vojáci v podobě šátku z různých materiálů, uvázaného kolem krku a ze slova „la Croate“ tedy Chorvat se postupně zrodilo slovo „la cravatte“, které je užíváno dodnes.

Kravatu tak jak ji známe dnes vážeme zpravidla ke košilím s širokými límci. Ačkoli se samotné uvázání kravaty může jevit jakkoliv jednoduše a ono v podstatě jednoduché je, stále nepatří mezi domény každého z nás. Většinou se muži obrací s žádostí o pomoc na své nejbližší a po zbytek dne se pak chlubí perfektně uvázaným uzlem z rukou své přítelkyně či manželky.

Jak tedy zůstat nezávislý a přesto vyrazit do ulic s perfektním uzlem u krku? My vás to naučíme pěkně krok po kroku a vězte, že vázání kravaty nebude nic složitějšího než vázání tkaniček u bot.

Uzel Windsor

  1. Uchopte kravatu širokým koncem do levé ruky. Široký konec kravaty by měl být delší asi o 30 cm než užší konec. Překřižte širší konec kravaty přes užší konec.
  2. Provlékněte široký konec kravaty nahoru skrz oko, které nyní tvoří vaše kravata a poté ji vnější stranou vyvlékněte ven.
  3. Protáhněte široký konec kravaty pod užším koncem a doprava, poté zpátky skrz oko kravaty a opět doprava tak, že široký konec kravaty bude naruby.
  4. Přeložte široký konec kravaty přes přední část kravaty zprava doleva.
  5. Protáhněte široký konec kravaty nahoru znovu skrz oko kravaty.
  6. Protáhněte široký konec kravaty dolu skrz uzel v přední části.
  7. Nyní použijte obě ruce k jemnému utažení uzle a jeho stažení nahoru k límci.

Uzel Manhattan

  1. Uchopte kravatu širokým koncem do levé ruky, široký konec kravaty by měl být delší cca o 30 cm než užší konec. Překřižte širší konec kravaty přes užší konec.
  2. Přehněte širší konec kravaty zezadu za užší konec.
  3. Přehněte širší konec kravaty směrem nahoru.
  4. Protáhněte širší konec skrz oko kravaty.
  5. Přeložte širší konec přes užší konec kravaty zleva doprava.
  6. Opět provlékněte širší konec kravaty nahoru skrz oko kravaty.
  7. Protáhněte široký konec kravaty dolu skrz uzel v přední části.
  8. Nyní použijte obě ruce k jemnému utažení uzle a jeho stažení nahoru k límci.

Uzel Four in Hand

  1. Uchopte kravatu širokým koncem do levé ruky. Široký konec kravaty by měl být delší cca o 30 cm než užší konec. Překřižte širší konec kravaty přes užší konec.
  2. Přehněte širší konec kravaty zezadu za užší konec.
  3. Pokračujte opětovným přeložením širšího konce kravaty zepředu přes užší konec.
  4. Protáhněte širší konec směrem nahoru skrz oko kravaty.
  5. Přidržte předek uzle volně svým ukazováčkem a protáhněte širší konec kravaty skrz přední část uzle.
  6. ​Pusťte přední část uzle a opatrně utáhněte uzel k límci přidržením užšího konce kravaty a posunutím samotného uzle směrem nahoru.

 

Zdroj: google, blazek

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram