Östersund: srdce Švédska

Östersund: srdce Švédska

Malebné město ve středu Švédska v provincii Jämtland. Proč navštívit právě tuto oblast? Důvodů je hned několik!

Co se vám vybaví pod Švédskem? Pustý sychravý sever, zasněžená krásná příroda, majestátní zvířata s parožím na hlavě, obdivuhodné přírodní úkazy či výborné jídlo? Tak to jste na správné adrese. Vezmu vás do středu této nádherné země, do hlavního města provincie Jämtland, kterým je Östersund.

Se švédskou kulturou jsem vás seznámila v minulém článku, dnes se zaměřím na tipy na výlety po provincii Jämtland.

Samotný Östersund je velmi malebným městem s přibližně 50 tisíci obyvateli, které se rozléhá na březích jezera Storsjön. Návštěva tohoto místa láká lidi z celého světa kvůli mezinárodním sportovním akcím, kde se každoročně konají závody Světového poháru v biatlonu a jubilejní 50. ročník mistrovství světa se odehrával v Östersundu před 2 měsíci. Nejen sport a obdivuhodná příroda láká k návštěvě této oblasti, ale také patří mezi vyhledávanou destinaci studentů, díky Univerzitě středního Švédska – Mittuniversitetet.

Nevýhodou této oblasti je nedostatečná hromadná doprava a především je velmi nákladná, a tak pokud chcete procestovat tuto provincii, zajisté se vám vyplatí vypůjčení automobilu minimálně na 2 dny.Co lze stihnout za 2 dny?

Åre: český Špindlerův mlýn a království čokolády

Obec Åre jesrdcem alpského lyžování, kde se v roce 2007 konalo mistrovství světa. Je nejen úchvatným lyžařským střediskem v severní Evropě, ale zajisté potěší srdce každého mlsouna, nachází se zde totiž čokoládová fabrika, která od roku 1991 vyrábí „home-made“ čokoládové pochutiny, jako jsou pralinky či lanýže.

Jsou vyráběny ručně, bez konzervačních látek, ideálně zmístních horských surovin.Rozhodně ochutnejte tradiční morušky, pralinky s brusinkami, borůvkami či kozím mlékem. Vhodné jsou také jako suvenýr pro vaše blízké díky svému reprezentativnímu dárkovému balení v kornoutcích. Tak překvapte své blízké kvalitní, čerstvou čokoládou bez chemie!

Největší vodopád Švédska: Tännforsen

Každého příznivce přírody potěší největší a nejsilnější vodopád ve Švédsku Tännforsen. Nachází se v blízkosti obce Åre. Zaujme vás svou šířkou 60 metrů s celkovým poklesem 38 metrů. Pokud chcete vidět vodopád s co největším průtokem, naplánujte si cestu v letních měsících. Pokud chcete vidět vodopád i z dolního balkónu a plánujete cestu v zimních měsících, rozhodně si s sebou nezapomeňte vzít přezky na boty s kovovými hroty, které vám zabrání uklouznutí na ledovém povrchu cestou dolů.

V této přírodní rezervaci roste mnoho vzácných rostlin, které si hoví v hojné vlhkosti právě díky vodopádům.

Renranchen aneb Ráj sobů, koní ale také slepic

Už od dětství chovám silnou lásku ke zvířatům, a tak návštěva ranče sobů byl můj splněný sen. Přivítá vás mladá, milá a velmi krásná švédská žena jménem Ullis, která navzdory svému ekonomickému zaměření, alergii na zvířata a jinému názoru rodičů, chová nespočet zvířat v čele se soby. Ranč obývá také banda slepic, dva američtí koně Curly a Border kolie.

Na ranči žije s přítelem, se kterým trénuje zvířata pomocí metody clicker, která je založena výhradně na odměnách, na budování vztahu se zvířetem. Opak agresivní drezury, bez dominance a útoků na zvíře. Hlavní myšlenkou Ullis je, že zvířata se mohou naučit cokoliv, když jim dáte tu správnou motivaci. V čele sobí tlupy vítězí tři šampióni – Rudolf, Frost a Vide.

Rudolfa Ullis trénuje už přibližně 7 let, narodil se v horách a je to nejstarší člen této party. Je neuvěřitelně inovativní, rád se předvádí a učí se novým kouskům a trikům jako například krádež pokrývky z vaší hlavy, výskok na zadní nohy či lehnutí vedle vás. S Videm jsou nejlepší kamarádi. Není divu, když se Vide narodil v zábavním parku Santa Claus v Dalarně. Byl narozen mezi lidmi, a tak jsou pro něho společenské události mezi lidmi přirozené. Frost vás zaujme svou krásnou bělostnou srstí. Je to veselá kopa, má v sobě spousty energie a miluje skákání.

Setkání s nimi bude pro každého nezapomenutelným zážitkem.

Zdroj: wikipedie.cz; @zanetapodlahova; pinterest.com

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram