Robotický oblek HAL vám dodá šťávu

Robotický oblek HAL vám dodá šťávu

Přesně takový pocit vám brzy dodá futuristická novinka HAL - robotický oblek vyvinutý japonskou univerzitou Tsukuba.

Bizarní, ale i skvělé a užitečné nápady se rodí v hlavách vědců po celém světě dnes a denně. Těmi nejzajímavějšími se ale může chlubit Japonsko.

Na tamní univerzitě Tsukuba se zrodila i myšlenka o robotickém obleku, který nejen že usnadní a urychlí lidské pohyby, ale také člověku dodá nadlidskou sílu. Zní to jako science fiction, ale takový oblek už skutečně existuje a nese název HAL neboli hybridní asistent končetin.

HAL i jiné robotické obleky jsou vyvíjeny pro nejrůznější účely. Těmi nejdůležitějšími jsou ale pomoc v rehabilitačních centrech, odklízení následků katastrof, nebo udržení továrních dělníků v kondici.

Prozatím bohužel není dostupný pro širokou veřejnost, alespoň v kompletní sestavě. V Japonsku je v současné době možné zapůjčení spodní části pro podporu funkce nohou, která vychází přibližně na 2 200 dolarů za měsíc. Již se ale objevují první informace o ceně kompletního aparátu, který by měl běžného uživatele přijít na 4 200 dolarů. A to už stojí za pocit, který zažíval marvelovský hrdina Iron Man neboli Tony Stark.

 

Zdroj: gajitz.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram