V polovině dvacátých let 17. století nosili muži krajky

V polovině dvacátých let 17. století nosili muži krajky

V polovině dvacátých let 17. století, kdy Anglii vládl nový král Karel I., začaly vycpávané dublety z dob krále Jakuba I. (oblíbené i na dvorech kontinentální Evropy) vycházet z módy.

Delší kabátce
Delší kabátce z jednobarevného nebo neokázale vzorovaného hedvábí nahradily starší oděv se šůsky, šitý z těžkých tkaných a vyšívaných látek.
 
I kalhoty se změnily
Byly teď delší, sahaly do půlky lýtek a nosily se s měkkými koženými holínkami místo zdobených bot. Velká okruží (podepíraná za hlavou drátěnou výztuží, nazývanou také supportasse, ztrácela na oblibě a ustupovala extravagantním krajkovým límcům. Jednodušší vzhled nového kabátce se pro takové doplňky hodil a výroba krajek zažila velký rozkvět. Velké množství krásné krajky se používalo všude, na manžetách, límcích, kapesnících a vložkách do bot. Vlámská paličkovaná krajka byla široce dostupná, ale z nové módy těžila všechna krajkářská centra v Evropě.
 
Celý v černém
Ve Spojených nizozemských provinciích se hodně nosily tmavé šaty. Velká okruží z vrstev pečlivě vypraného a vyžehleného plátna tu zůstávala módní dlouho i poté, co tyto límce ve zbytku Evropy zmizely.
 

Široký klobouk, manžety s krajkou, plášť nesený na jednom rameni, zdobené boty

Širší kalhoty
V polovině třicátých let 17. století se kalhoty rozšířily. Látka byla těsně pod koleny stažena zapínátky. Rukávy kabátce byly někdy otevřené, aby byla vidět spodní košile.

Široký krajkový límec, pás na meč přes rameno, otevřené rukávy, zapínání na kolenou, měkce nařasené boty 

Široký límec
Široké krajkové límce s vroubkovanými okraji nosili v polovině třicátých let 17. století muži i ženy. Límce byly často vyrobené z vlámské paličkované krajky, vypracované z nejjemnějších lněných nití.

Dlouhé lokny zavázané stuhou, dublet ve stylu kabátku, rukávy otevřené k manžetě, krajková vložka do bot, boty se širokými manžetami

Na počátku 17. století muži nosili vycpávaný kabátec, zvaný také dublet. Mohl mít různý tvar a styl. Na obrázku je dublet s dlouhými vyztuženými šůsky, ušitý ze vzorovaného hedvábí. Dublety se připevňovaly ke kalhotám (krátkým, balonovým, jaké se tehdy nosily) zapínátky nebo tkanicemi. Konce šňůrek zapínání měly kovové špičky. Často se vyráběly ze stříbrných a zlatých nití a sloužily i jako ozdoba.

Delší kabátec

Ke konci dvacátých let 17. století přišel dublet o šůsky a býval dole delší, aby zdůraznil vysoko položený pas. Rukávy oděvu se stále prostříhávaly, aby byla vidět košile.

Dlouhé nakadeřené vlasy, menší přeložený límec, vysoko položený pas, dlouhý spodek kabátce, krajková manžeta na holínkách

Kožená kazajka
Ve třicátých letech 17. století se přes kabátec nosily kazajky bez rukávů z jemné kůže, často s vojenskou šerpou přes ramena. Na kazajku se někdy dával kovový kyrys nebo ochranný límec.

Splývavější okruží, přiléhavé rukávy, ohrnuté široké manžety, ostruhy

V 17. století patřilo k mužským doplňkům několikero řemenů s přezkami, nošených na různých částech těla. Řemínky se připevňovaly ostruhy, meče se nosily na opascích nebo přes rameno, bandalíry (nábojové pásy) šikmo přes tělo obsahovaly munici. Vojenské doplňky jako ochranné límce a kyrysy se také přidělávaly řemeny. Jen v pase řemen chyběl, aby se nepokazila hladká linie kabátce, přivázaného poutky ke kalhotám.

BSAH PŘEVZAT OD VYDAVATELSTVÍ EUROMEDIA
TITUL: MÓDA
PŘEJÍT NA NÁKUP

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram