Boris Kráľ se stál vítězem soutěže VAN GRAAF Junior Talent 2019

Boris Kráľ se stál vítězem soutěže VAN GRAAF Junior Talent 2019

Čtyři finalisté, čtyři krásné přehlídky, čtyři talenti… Vyhrát však mohl jen jeden z nich. Vyhlášení vítěze se uskutečnilo uprostřed probíhajícího týdne módy v Praze a rozhodně stálo za vidění.

Módní týden Mercedes-Benz Prague Fashion Week hned druhý den představil čtyři kolekce začínajících oděvních designérů, které vybrala odborná porota na základě předložených portfolií. Mezi nimi svou práci prezentovala absolventka Ateliéru Designu oděvu Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, Denisa Dovalová, dále pak student Ateliéru módní tvorby Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze Jakub Patka, Boris Kráľ, student Ateliéru Design oděvu Univerzity Tomáše Bati a Adam Grmolec, student Střední školy designu a módy, Prostějov.

Posouzení kolekcí a jejich vyhlášení proběhlo bezprostředně po skončení módní přehlídky, která byla fantastickým prolnutím všech čtyř kolekcí v jednu jedinou. Kdo by se na chvíli ztratil, hned se zase našel a práce každého návrháře se nám upřímně líbila. Odborná porota však mohla rozhodnout jen o jednom vítězi a tím se stal Boris Kráľ s kolekcí inspirovanou epochou siluety new look, která designéra vždy fascinovala. V této kolekci vás na první pohled zaujme úzký pas v kontrastu se širšími boky. Výrazných prvků však bylo vice, jako například barevná paleta, určitá míra dramatičnosti či kontrastní siluety a odepínací detaily.

Kráľ získal finanční příspěvek na zhotovení nové kolekce a možnost představit svou kolekci v září na mole Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku po boku největších profesionálů v oboru a také PR podporu ze strany MBPFW. Odborným garantem poroty, která se skládá ze sedmi porotců je oděvní designérka a vedoucí Ateliéru designu oděvu a obuvi UMPRUM profesorka Liběna Rochová.

 

I Adam Grmolec ve své práci rozhodně měl co říct. Kolekce dámských společenských šatů inspirovaná klasickými pánskými prvky přinesla lesklé materiály, kombinace s různými průstřihy a materiály, které v nás evokovaly osobitý styl a elegance. I tohle byla jedna z nositelných kolekcí, čímž má body navíc.

 

Jakub Patka přinesl ryze pánskou kolekci, která se zabývá nešťastnou chlapeckou láskou náctiletých a adolescentů, kteří jsou Jakubovou hlavní inspirací. Za těmito modely můžete hledat křehký svět chlapců bez pravidel a omezení s touhou po pravé lásce a sexu, které střídají pocity dospívání a obhajování vlastní identity a nakonec boj s odmítnutím a zlomeným srdcem.

Upřímně nás zaujala práce návrhářky Denisy Dovalové, která prezentovala kolekci reflektující na instinktivní ztvárnění vnímání krásy kolem nás, jež je podle ní nevyčerpatelným zdrojem inspirace. Kolekce tak upozorňuje na aktuální témata ve společnosti, například na otázku ekologie. Kovové masky na obličejích a dekoltu modelek byly jedním z nepřehlédnutelných prvků. Šaty plné volánů v odstínech hnědé, černé a šedé působily elegantně a přitažlivě. Celková myšlenka i pojetí kolekce nás oslovily.

 

 

 

 

backstage foto: Lucie Křížková

archiv Mercedes-Benz Prague Fashion Week

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram