Chanel nezklamal – do centra Paříže umístil vodopády

Chanel nezklamal – do centra Paříže umístil vodopády

Karl Lagerfeld s každou další kolekcí nechává svět tápat, jak to, že mu stále nedochází inspirace. Se svým uměním zašel zase o kus dál.

Vodní živel

Prostředí Grand Palais pohltily vodopády. Právě mezi vodou se Karl Lagerfeld rozhodl prezentovat svou jarní kolekci. A určitě to není samo sebou. Vždyť jeho necelých devadesát modelů svým způsobem připomínalo ztělesnění elementu vody; vícero odstínů modré, tyrkysové a zelené a k tomu průhledné kozačky, klobouky či šály. "Cítili jste to?" zeptal se Lagerfeld po přehlídce. "Vdechování molekul vody je pro nás velmi zdravé. Proto se na místech jako je toto, cítíme tak dobře." Samozřejmě, souhlasíme.

Batikovaná procházka

Průhledná představil Lagerfeld také ponča, která by zřejmě mohla sloužit spíše jako pláštěnky. Tímto netradičním prvkem dal kolekci novou dimenzi. V základu však zůstal rukopis Coco spolu s tím Karlovo neměnným - tvídové kostýmky, dvouřadé zapínání, hodně šperků. V síle přírody se kloubilo vytříbené krejčovské umění a tradicí a závanem nových nápadů. Jednou z novinek byla také batika na plavkách a letních šatech, které Lagerfeld snad musel navrhnout přesně pro procházky po přímořských promenádách. V tomto úseku kolekce dal prostor mládí a odkaz na zakladatelku na okamžik upozadil.

Politika v pozadí?

Optimismus kolekce nelze popřít. Možná však v jejím pozadí byla také reakce na aktuální dění v rodné zemi Karla Lagerfelda - v Německu, kde je čerstvě po volbách. A pokud chcete souvislosti nalézt, určitě se vám to podaří. Karl Lagerfeld však podal vysvětlení jednoznačné: "Nevysvětluji, co navrhuji. Nejsem filosof, abych po sobě nechával poznámky. Můžete se dívat na moji tvorbu a vidět v ní cokoli." Mezitím, co místo přehlídky opouštěli lidé, příroda jako by chtěla vyslat znamení a ve vodopádu se utvořila opravdová duha. Biblický symbol naděje lepší budoucnosti. 

vogue.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram