Co nového chystá návrhářka Beata Rajská

Co nového chystá návrhářka Beata Rajská

V rozhovoru s módní návrhářkou Beatou Rajskou jsme se dozvěděli, že bez pokory to nejde.

1. Co nového připravujete a na jaké projekty se v dohledné době chystáte?

V současné době začínáme realizovat step by step kolekci podzim zima 2016/2017. Nyní ale nejvíce času věnuji svým novým kolegyním, které k nám nastoupily po ukončení školy. Chtěla bych vybudovat perfektní tým v ateliéru i v butiku. Děvčata sice přišla s vědomostmi ze školy, ale praxe a práce s lidmi je něco jiného, takže pokud mi to čas dovolí, věnuji jim svůj čas. Zabývám se ale i novými projekty a také se připravuji na Trés chic Ostrava, kde jsem předsedkyní jury. Právě tam bych chtěla dovést jednu z absolventek Laboratory mody Viaceslava Zajceva. Samozřejmě sleduji i finalizaci našeho březnového plesu, ale to je již produkční záležitost mého týmu. Mou povinností je pouze zúčastnit se 5. března v 17:00 připravené akce v maximální pohodě, abych byla dobrou hostitelkou pro přibližně 1000 hostů. 

2. Co pro Vaši značku znamená aktuální plesová sezóna? Ples v ŽITĚ?

Plesy - to je realizace šatů pro naše zákaznice i náhodné klientky. Na Plese v Opeře jich bylo pár desítek, ale to určitě není jediný ples, kde se naše šaty objevily. No a co je Ples Beaty Rajské V ŽITĚ? Dnes již možná tradice (12.ročník), kam se přijde pobavit kolem 1000 hostů z celé republiky.

3. Účastníte se sama ráda plesů a bálů?

Pokud je skvělá parta, tak ano. Letos byl u nás doma ale trochu zdravotní problém, který se táhl od podzimu, tak jsme všechny společenské akce vypustili. Ples V ŽITĚ bychom už měli zvládnout.

4. Jaká kolekce a pro které období je pro Vás teď aktuální?

Určitě je to Kolekce Léto 2016 a autorské léto 2017.

5. Jakou formu prezentace svých kolekcí a modelů upřednostňujete a proč?

Autorské přehlídky. Jsou sice nesmírně produkčně a finančně náročné, ale je to o nás. Je to moje výpověď o módě, stylu i o době, ve které žiji.

6. Jak se díváte a vnímáte mladé návrháře, kteří se snaží se v České a Slovenské republice prosadit a co by jste jim do budoucna poradila?

To, co mi v začátcích doporučoval můj manžel: “Nezapomeň, že fashion má být pro lidi!” Takže prezentace ano, pak teprve byznys. Modely, které jsou určeny jen na molo, si můžete atelier “vytapetovat” 2x – 3x, pak vás to přitlačí – doslova “priklincuje” a klinec je ve slovenštině hřebík ☺.

7. Máte více takovýchto projektů, kdy sama hodnotíte a ocitáte se v pozici soudce v porotě? Je pro Vás snadné hodnotit mladé návrháře?A jaké typy a forma fashion show a modelů je Vám nejblíže? 

Naposledy jsem seděla v červnu v úžasné jury Slavy Zajceva, kde se hodnotily diplomové práce budoucích návrhářů. Potkala jsem se se skvělými novináři, blogery a publicisty působícími ve světě. Jsem nakloněna klasickým (možná až luxusním) fashion show módních domů. Stupidní (pro mě) obrazy vzpírajících modelek mě opravdu neoslovuje. A mladí návrháři? Fandím jim. Moc jim fandím a snad jim jen doporučím nebo vyzdvihnu jedno slovo, které by měli kromě svých nápadů nosit v hlavě. POKORA. Je jedno, jestli k řemeslu, lidem nebo kolegům…

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram