Design pro život je mou prioritou, říká Katka Čábelková za Brunetti Design

Design pro život je mou prioritou, říká Katka Čábelková za Brunetti Design

Jak probíhá navrhování interiérů, jaké to je, dát důvěru lidem, aby se vaše podnikání mohlo rozrůstat a jak se propojuje rukopis designérky s představou klientů.

Zabýváte se navrhováním a realizací interiérů, jak takový proces vypadá od začátku do konce?
Každý designér má vlastní postup práce, proto je určitě potřeba najít pro návrh interiéru toho, jehož přístup k práci vám bude vyhovovat. Designér by měl klienta respektovat a pomáhat mu, ne ho do něčeho nutit. Velmi důležitá je úvodní konzultace, kde obě strany zjistí, jestli spolupráce může fungovat. Zároveň zastávám názor, že je velice důležité, aby si klient s designérem sedli i po osobní stránce. Je třeba si uvědomit, že nás pouštíte do svých životů a soukromí, což je vždycky příjemnější, když fungují vzájemné sympatie.

Pro vytvoření prvního návrhu si nechávám nějaký čas. Ten je asi nejdůležitější, protože i když pak prezentuji nejprve jen dispozice, musím mít představu o celém interiéru od stylu až po konkrétní řešení, abych mohla reagovat na klientovy dotazy či připomínky ke konceptu. Dále pak návrh stále zdokonalujeme a přecházíme do 3D, vybíráme materiály a vybavení, až vznikne kompletní návrh. Poté pak běží spíše technicko-administrativní část, kdy vzniká dokumentace pro realizaci, rozpočet, výběr dodavatelů apod.

Poslední fází je pak samotná realizace, kdy funguji jako autorský dozor a snažím se za klienta vyřešit situace vzniklé na stavbách, koordinuji řemeslníky a dodavatele. Mým cílem je, aby při zařizovaní interiérů, zbyly na klienty jen ty příjemné starosti.

Odvádíte veškerou práci sama nebo řídíte tým designérů?
Díky důvěře našich klientů mám v současné době tolik zakázek, že bych kompletní práci na nich již sama nezvládala a bylo pro mne nutné vytvořit tým lidí, který mi je v mé práci oporou. Jeho vznik sice doprovázela určitá dávka „porodních bolestí“ a pro mne bylo těžké si zvyknout dát lidem důvěru, ale nyní neváhám tvrdit, že mám tým velmi kvalitních lidí, a to jak po lidské, tak i profesní stránce.  

Co je pro Vás při tvorbě nejdůležitější?
Nejdůležitější je pro mne kombinace srdce spolu s mou filozofií „Design pro život“, která v podstatě jednou větou vyjadřuje to, jak ke své práci přistupuji. Ať řeším soukromé nebo komerční interiéry, vždy se je snažím navrhovat tak, aby dobře sloužily lidem. Soukromé interiéry jsou osobní a pracujete hodně s emocemi. Komerční projekty jsou zase zajímavé svou pestrostí, neboť kromě interiéru samotného s klienty často řeším i celkovou firemní kulturu, marketing, zdravé prostředí apod. Zkrátka se snažím tvořit projekty, ve kterých lidé rádi bydlí, pracují a vůbec žijí. Interiér by měl lidem hlavně sloužit, ne se mu přizpůsobovat. Designér v podstatě tak trochu čaruje, ale neměl by tvořit jen iluze.

Na jaký svůj projekt jste nejvíce pyšná?
Takové projekty mám asi dva, a je těžké se rozhodnout jen pro jeden. Mojí srdeční záležitostí je určitě malostranský apartmán, který, když se mi dostal do rukou, byl miniaturním vlhkým místem s naprosto nevyhovující dispozicí. Návrh tohoto interiéru považuji za malý prostorový zázrak, neboť z bytu je dnes nádherné romantické místo s vlastní walk-in šatnou. Majitelé se do bytu dokonce zamilovali tak, že dostal jméno po nás „Brunetti design-Charles bridge apartment“.

Druhým projektem je určitě salon přírodní krásy OliOla. Původní prostor, ve kterém jsem tvořila, vyžadoval několik prostorových triků jako např. vyvýšené podium pro oddělené masáže či kosmetiku apod.
Osobně byl pro mne tento projekt přínosný v samotné myšlence. Před touto realizací by mne nikdy nenapadlo, že budu jednou při nákupech zkoumat složení produktu nebo na dovolené chodit po loukách a sbírat vlastní bylinky. Co se týká samotné realizace, myslím, že díky kombinaci interiérových kouzel, úžasné paní majitelky Oli Vackové a zahradnickému umění Atelieru Čarodějka vznikla oáza zdraví a přírodní krásy. Sama se sem nyní vracím jako spokojený zákazník a salon je pro mne místem, kde přestává existovat čas a naplno jen relaxujete.

Držíte si svůj styl, který ladíte s představou klientů, a nebo jsou výsledky vaší práce naprosto rozdílné? Máte vlastní rukopis?
Od každého trochu. Jistě mám své oblíbené styly, které mou práci ovlivňují, ale obecně si nejraději tvořím styl vlastní. Nejedná se však o jeden neustále se opakující, ale s každým novým projektem se upravuje a mění. Interiéry, které tvořím, jsou především pro lidi, kteří v nich budou žít, a proto je pro mne důležité, aby se na tvorbě „svého“ stylu podíleli. Sedět musí hlavně jim. Bylo by ode mne domýšlivé, snažit se jim vnucovat něco, co v podstatě ani nemusejí chtít a pro mne nuda tvořit stále to samé.
Často klientům také říkám, aby se víc než na aktuální trendy zaměřili hlavně na to, co chtějí oni sami. Interiér neřeším jen na teď, ale měl by jim ideálně sloužit celý život.

Co vás na interiérovém designu baví nejvíce?
Smyslem této práce samozřejmě je vytvořit nádherný a funkční interiér, to by měla být samozřejmost. Osobně si ale myslím, že každý, kdo tuto práci dělá, by si měl uvědomit, že tím, jak pro klienta navrhuje a co pro něj vytvoří, ovlivňuje kvalitu jeho života. To, v jakém prostředí žijeme nebo pracujeme, na nás má obrovský vliv. Dobrý designér tedy pracuje s klientem nejen v rovině konkrétního zadání, ale dívá se i pod povrch na věci, které si často neuvědomuje ani sám klient. Moje práce tedy není jen o tom být designérem s dobrým vkusem a perfektní znalostí ergonomie, ale často se stávám i psychologem, mediátorem a někdy i tak trochu detektivem. Nejvíce mě tedy na této práci baví rozmanitost komunikace s klienty, která je v této oblasti specifická, a především samotné emoce, které doprovází hlavně předání hotových interiérů.

Jak vypadá Váš běžný pracovní den?
U mne se asi nedá říci, že bych nějaký běžný den měla. Skladbu pracovního dne hodně ovlivňují schůzky s klienty a především probíhající realizace, kde musím reagovat pružně a být k dispozici, kdy a kde je třeba. Zároveň pokud máte kreativní práci, nedá se úplně plánovat, že budete tvořit od do, ale ideálně tehdy, když máte nápad. Běžný pracovní den bych asi jako jediný nazvala pondělí, které mám vyhrazené pro svůj tým, kdy společně řešíme a plánujeme práci na projektech pro následující týden.

Můžete prozradit, na čem právě pracujete?
Ráda. Asi nejaktuálnějším projektem, na kterém pracuji, je realizace administrativní budovy pro společnost J.A. Clean, která by měla být dokončená do konce června. Jedná se o nově vznikající objekt, kde jsem autorem interiérové části a zároveň se podílím i na řešení exteriéru budovy a jejího okolí. Na projektu samotném považuji jako největší přínos přístup investorů. Spolu s manželi Janoušovými (investoři) jsme se v podstatě okamžitě shodli na konceptu, jakým chceme budovu řešit a našim společným cílem je vytvořit zajímavé, ale především zdravé a pro zaměstnance příjemné prostředí. Je rozhodně příjemné tvořit pro někoho, komu nezáleží jen na reprezentaci a prvním dojmu, ale snaží se jít pod povrch. Pokud vám na lidech, kteří pro vás pracují, záleží, staráte se o ně a dáte jim prostředí, kde budou pracovat rádi, bude vám odměnou jejich vyšší produktivita a loajalita. Toto je určitě projekt, kde mne práce těší a dává jí smysl.

brunetti.cz

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram