Fairytas - móda pro víly a unikát na světovém trhu

Fairytas - móda pro víly a unikát na světovém trhu

Podivuhodné, magické, fascinující. Návrhářka Jolien Rossane Klaasen přišla s konceptem, který nemá na trhu obdoby - navrhuje světový unikát - módu pro víly.

Fairytas - jméno společnosti, kterou v Holandsku založila návrhářka a designérka Jolien Rossane Klaasen. Jedná se o první módní značku, která se zabývá navrhováním módních šatů pro velmi specifický segment - víly. Čtete správně, Jolien přišla na trh s unikátním nápadem vytváření šatů pro víly. Název firmy je proto složen ze svou pojmů, na kterých strategie firmy leží. Fairy znamená v českém překladu z latiny víla a tas je magická osoba. 

Zájem o její produkty byl již od samého počátku až nečekaně veliký. O unikátní šaty se perou nejen filmové produkce a umělci, ale návrhářka vytváří speciální kostýmy i pro svatby či lidem, kteří chtějí na společenském setkání či plese prostě zazářit. Člověk, který si šaty oblékne, se stává nadpozemskou bytostí, díky správnému využití třpytivých materiálů a neobvyklých tvarů.

Zajímavý je především příběh, který se za Fairytas skrývá. Rodiče Jolien měli těžkou autonehodu, když jí bylo 20 let. Jolien se proto rozhodla zanechat studií a starat se o domácnost, kterou musela mladá dívka podporovat i finančně. Již od malička ráda kreslila a tento zájem ji neopustil ani během dospívání. Když rodiče poznali, jaký talent Jolien má, podporovali ji v tom, aby si ze svého koníčka vytvořila živobytí. A tak se z Jolien stala profesionální návrhářkou.

Inspiraci pro své návrhy hledá především v přírodě a na jejích šatech je znát především inspirace květinovou a ptačí konstrukcí. Odstíny barev jsou voleny tak, jak se opravdu v přírodě běžně vyskytují, často zde můžeme vidět též motiv květu. Svou vášeň pro malování návrhů zkombinovala s vášní pro fantazii, a především magické bytosti - konkrétně je návrhářka velkým fanouškem draků. Na nich ji fascinuje dračí podoba, kterou si lidé po generace předávali. Přesto, že je nikdo neviděl a většina lidí je zná především jako obrázek, jenž nám nabízejí filmové produkce, Jolien je fascinována svou představou o dracích. Fascinující jí mimo jiné připadnou milióny částí, ze kterých se dračí tělo často skládá - šupinatý trup, členitá hlava a ostnatý ocas.

Smyslem kostýmů, které firma Fairytas vyrábí, je povzbudit lidskou představivost a zároveň vyvolat pocity, které obyčejné šaty nikdy nevyvolají. Každý kousek je tvořen ručně a je uměleckou prací.

Pořízení kostýmu rozhodně není levná záležitost, vše je naprosto jedinečně vytvořené přesně na míru zákazníka. Ve videu níže se můžete podívat, jak náročné je tyto šaty vyrobit - konkrétně se jedná přímo o vílí kostým, jenž je inspirován draky.