Jak nám bavlna zničila Aralské jezero

Jak nám bavlna zničila Aralské jezero

V atlasech se naše děti stále můžou dočíst, že Aralské jezero, někdy též nazývané mořem, je čtvrtým největším slaným jezerem na světě. Jenže od dob, kdy se okolní poušť začala zavlažovat a začala se tam pěstovat bavlna, se z jezera plného života stala jedovatá kaluž.

Aralské jezero se rozprostírá mezi Kazachstánem a Uzbekistánem a kdysi zabíralo plochu téměř 70 tisíc kilometrů čtverečních. Do této bezodtoké vodní plochy plné ryb a jiného života se vlévaly dvě mohutné řeky, Amudajra a Syrdarja. Jenže v padesátých letech minulého století, kdy se oba státy staly součástí SSSR, se soudruzi rozhodli využít obrovských okolních ploch, řeky odklonily a vodu začali používat na zavlažování jedněch z největších bavlněných polí na světě.

Tyto satelitní snímky jsou z let 1989 a 2014. Úbytek vody začal v sedmdesátých letech a pokračuje ve většině oblastí až dodnes. V jezeře zbyla necelá desetina vody, která je ale několikanásobně slanější. Mimo jiné se do vody vypouští nebezpečné pesticidy a hnojiva. Život neustal nejen v jezeře, ale i v okolí. Města, která kdysi byla městy přístavními, dnes už jen smutně vzpomínají a obyvatelé ještě stále chodí rozebírat zrezivělé vraky do pouště. Na severu Kazachstánu probíhá revitalizace a v posledních letech se jim podařilo zvednout hladinu vody. Ale katastrofa ještě zdaleka odvrácena není.

Uzbekistán stále patří mezi největší světové producenty a exportéry bavlny. Intenzivní pěstování této komodity se vysoce podílí na hospodářském rozvoji i za cenu sociálních a enviromentálních důsledků. Bavlna je, a pravděpodobně nedále i bude, nejvýznamnější plodinou pro výrobu textilního vlákna. Problém není samozřejmě v této rostlině, ale v lidech. Považujeme za absolutně normální mít plná obchodní střediska textilií všech možných barev, materiálů, velikostí a jen málo lidí si uvědomuje, co za tím vším stojí.

Jestli hledáte v obchodech oblečení z organické bavlny a dáváte si pozor na složení látky, to ještě neznamená, že nepřispíváte ničení naší planety. Oblečení je v tuto chvíli vyrobeno víc, než bychom byli schopni obléct v příštích sto letech. Abychom dokázali ubránit naši planetu, je potřeba se uskromnit v několika ohledech a omezit konzumní nakupování oblečení je jedno z nich.

foto: pinterest.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram