Kim Kardashian čelí žalobě za krádež patentu

Kim Kardashian čelí žalobě za krádež patentu

Žaloba o sto milionů dolarů probíhá soudním řízením a týká se designu pouzdra Smart Case LuMee. Žalovanou je Kim Kardashian.

Muž jménem Hooshmand Harooni tvrdí, že v roce 2013 podal patent na podobný výrobek, jehož licenci pak předal společnosti SnapLight v rámci krytů mobilních telefonů a jejich LED osvětlení. Kardashian však patří mezi sebevědomé podnikatelky a velké milovnice selfie snímků a v lednu 2016 uzavřela mimo jiné smlouvu se společností LuMee v oblasti smartpohonů s LED diodami v rámci předních fotoaparátů.

Spolupráci s LuMee však zahájila již v roce 2014 a velká odezva na sebe nenechala dlouho čekat. Zakladatel značky Allan Shoemake přiznal, že po první propagaci výrobků populární Kardashian získala společnost dvojnásobný prodej, jaký byl za celý rok 2015 v rámci pouhého jednoho měsíce.

Soudní žalobu podal Harooni v pondělí na okresní soud v Kalifornii proti společnosti Kimisaprincess Inc., která patří Kim Kardashian. V soudních dokumentech podle magazínu Fashionista.com žalobce tvrdí, že LuMee okopíroval jeho design pro přenosné řešení osvětlení LED integrované v rámci ochranného pouzdra telefonu. Podle BBC dále v žalobě Harooni tvrdí, že zisky společnosti SnapLight, kam svůj patent licencoval, v důsledku kopírování LuMee a propagací s Kardashian výrazně klesly. V podobném smyslu pak hovořil i zakladatel společnosti SnapLight Bardia Rahim: „Je nelegální snažit se monopolizovat trh, ale co víc, je to neamerické!“ Zástupce společnosti Kardashian na situaci reagoval slovy: „Soudní proces o patent podaný společností SnapLight nemá žádný význam a je jen dalším pokusem o reorganizaci. Kim neudělala absolutně nic špatného.“

fashionista.com, instagram.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram