Kolekce Max Mara Pre-fall 2020 inspirovaná průkopnicí rocku Debbie Harry

Kolekce Max Mara Pre-fall 2020 inspirovaná průkopnicí rocku Debbie Harry

Debbie Harry, zpěvačka, která změnila americký rock, se stala inspirací pro novou kolekci Max Mara pre-fall. Inspiroval se jí návrhář a kreativní ředitel značky Ian Griffith.

Důvěrná přítelkyně Warhola

Návrhář a hlavní kreativní ředitel značky Max Mara Ian Griffith se inspiroval pro svou novou podzimní kolekci 2020 svou dávnou múzou a snad i platonickou láskou ke zpěvačce a průkopnici feminismu v americkém rocku Debbie Harry. Zpěvačka se stala nezapomenutelnou díky účinkování v kapele Blondies. Ta se stala globálně slavnou, když část jejich skladeb vyšla jako součást alba Rolling Stones. Slavná je však Debbie Harry i díky svému přátelství s ikonickým Andy Warholem. Ten ji zvěčnil několika portréty. 

Memoáry slavné zpěvačky

Impulzem pro vytvoření kolekce bylo kromě lásky návrhářek postavě Debbie Harry i vydání Harryiných memoárů v říjnu roku 2019, které sklidily u veřejnosti velký úspěch. Zpěvačka tyto memoáry nazvala Face it (překl. Čelit tomu) a kromě své kariéry v nich zabrousí i do soukromého života, ve kterém popisuje soužití se svým slavným manželem Jacksonem Pallockem. 

„Ve své knize mluví tom, jak těžké bylo být ženou ve světě rocku. Být uměleckou, asertivní ženou a dámským tahounem, ne mužským. A v tom je ten způsob vzbouření, " řekl pro magazín Vogue návrhář Ian Griffith.

Volán v hlavní roli

V kolekci si návrhář pohrál především s mísením mužských a ženských prvků. Podle slov návrháře totiž Debbie Harry byla ženskou průkopnicí právě v působení v tehdy čistě mužském hudebním žánru. A tak se v kolekci střídají lehké vrstvené šaty, balonové pláště, béžová, zelená, červená i růžová barva a další. Jeden prvek však provází celou kolekci - volány.

„Volány jsme zvolili jako symbol něčeho, co je spíše provokativní a drzé než romantické, " říká o konstrukci kolekce Ian Griffith.

Průkopnice rocku

V této kombinaci pak přesně vzniká předobraz Debbie Harry. To vše za doprovodu slavné fotografie psa umělce Williama Wegmana. Jeden model růžových šatů přes rameno s iluzí velké mašle je dokonce inspirován jedním ze zmiňovaných portrétů Andyho Warhola. Podle slov návrháře je kolekce tvořena jako na míru zpěvačce. Stejně tak extravagantní, drzá a impulzivní. Návrhář Ian Griffith chtěl totiž od začátku přesně tyto vlastnosti v kolekci demonstrovat. Podle něj totiž zatím bereme jako samozřejmost přínos Debbie Harry do světa rocku, časem ale zjistíme, jak moc přinesla z hlediska feminismu do světa hudby.

Foto: Courtesy of Max Mara; Vogue

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram