Minimalistické šperky – víte, jak je správně nosit a kombinovat?

Minimalistické šperky – víte, jak je správně nosit a kombinovat?

Minimalismus prostupuje všemi oblastmi designu, včetně módy a šperků. A právě minimalistické šperky není těžké si zamilovat a pustit si je k tělu.

A to hned z několika důvodů: jsou nadčasové, nezaberou moc místa a vymyslíte s nimi nekonečně mnoho kombinací. I tento trend ale může mít mnoho různých podob. Šperky můžete nosit v duchu celkového minimalistického stylu oblékání a zacházet s nimi střídmě. Nebo si pohrát s vrstvením pro rozvernější a ženštější dojem.

Minimalistické šperky využívají základních geometrických tvarů – typicky kruhu, trojúhelníku nebo rovné linky – a vyznačují se také nízkou spotřebou materiálu. Jsou opakem vyzývavosti a extravagance, ačkoli i ony mohou poutat pozornost, zvláště pokud jejich výběr nenecháme náhodě. S hotovou soupravou zcela jistě chybu neuděláte, nicméně tento typ šperků se dá nosit i mnohem kreativněji. Přinášíme vám několik tipů a pravidel, jak díky minimalistickým šperkům budete vypadat jako módní ikona.

Vybírejte chytře

Pokud chcete nechat vyniknout svůj obličej, jemné náušnice pecky jsou jasnou volbou. Zároveň je oceníte v situacích, kdy je váš outfit již sám o sobě dokonale sladěný a jakýkoli větší zásah by mu spíš uškodil. 

Tvar náušnic volte podle toho, jakého efektu chcete dosáhnout. Zpravidla platí, že užší a ostřejší tvary umí obličej prodloužit. Kulaté náušnice zase mají tendenci podpořit oblé tvary v tváři. Elegantního dojmu docílíte, když sladíte motiv náušnic se vzorem šatů nebo halenky. Na slavnostnější příležitosti se hodí minimalistické náušnice s diamanty, které hravě doplní i sofistikovanou večerní róbu.

Hrajte si a střídejte styly

Dnes už neplatí, že jednotlivé tvary by se neměly míchat, takže pokud máte v jednom uchu více dírek, nebojte se zkombinovat třeba kuličku s tyčinkou. Můžete si také pohrát s asymetrií a na každé ucho nasadit jiný tvar. Oblíbená je třeba kombinace hvězda – měsíc, kolečko – trojúhelník apod.

Jemný řetízek s přívěškem je nestárnoucí klasikou. Je čistě na vás, jestli pro vás má daný symbol speciální význam, nebo se vám prostě jen líbí. Pro docílení výraznějšího efektu můžete na jeden řetízek navléci více přívěsků nebo použít techniky vrstvení. I tady ale platí, že méně je více, a vrstvení má také svá pravidla. Řetízky by měly mít různou délku, aby byly všechny dobře viditelné a nezamotávaly se do sebe.

Jestliže jsou řetízky stejného typu, výsledek je harmonický a elegantní. Pokud použijeme různé šířky a struktury řetízků, případně přidáme i jiné materiály, třeba korálky, perly nebo střapce, docílíme uvolněnějšího a více bohémského vzhledu. Skvělým základem pro různé kombinace jsou kulaté medailonky, ať už hladké, nebo s gravírováním, případně se vsazeným diamantem.

Romantika i business styl

Dalším typem šperku, který umí být neuvěřitelně variabilní, je minimalistický náramek. Dnes snad není oblíbenější způsob, jak se ozdobit, než několika společně nošenými jemnými náramky. Na pracovní schůzku doporučujeme zvolit méně divokou sestavu. Pro běžné nošení máte ovšem volnou ruku, jak co se týče množství, tak i mixování různých barev zlata, případně i jiných materiálů – kůže, textilních šňůrek, minerálů nebo perel. A co nošení náramků na obou zápěstích současně? Rozhodně ano!

Zlatnictví KLENOTA nabízí široký výběr minimalistických šperků a v jeho nabídce najdete i nejnovější trendy. Šperky můžete vybírat pohodlně online a výhodou je, že si je můžete přijít vyzkoušet do ateliéru v centru Prahy.

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram