Neexistuje nic lepšího než dobrý příběh, říká René Nekuda na svých kurzech kreativního psaní

Neexistuje nic lepšího než dobrý příběh, říká René Nekuda na svých kurzech kreativního psaní

Náš mozek strukturuje vzpomínky jako příběh, neumíme žít a myslet bez příběhu, protože neexistuje nic lepšího než dobrý příběh. Ano, vše je o PŘÍBĚHU a jeho světem vás provede René Nekuda.

Mladá nastávající maminka ukazuje své drahé polovičce pozitivní těhotenský test, oba se láskyplně tetelí, jásají a nedočkavě čekají, až onen zázrak přijde na svět. Poté, co přijde, opadává počáteční radost a promění se v každodenní strasti o svou ratolest. Nevyspání a neustálý strach. Vyčerpanost se stupňuje s přibývajícím věkem dítěte a bezpochyby také rodičů. Když se tatínek marně snaží pracovat uprostřed obývacího pokoje připomínající výbuch a fantastický dětský svět plný poházených hraček, kde tu a tam vám nějaká ta hračka přistane na pracovním stole či na hlavě, drahá polovička mu přinese chlazený nápoj Coca-cola. Při vychutnávání si této sladké limonády, mu žena s vráskou na čele, po několika letech, ukáže druhý pozitivní těhotenství test. Mužský zkroušený výraz se nyní transformoval na více než radostný a objímá svou ženu dojetím. Zázračný nápoj, který sbližuje. Sbližuje pohádaný pár, dodá sebevědomí mladšímu bratrovi, který je celé dětství šikanován starším, či rozdává radost do smutných dní. To a mnohem více vidíte na obrazovkách vašich televizí při reklamách na nápoj Coca-cola. Nápoj, který má příběh. Příběh, který prodává. Který zatraceně vydělává! Příběh, který je schovaný za obsah potravinářských barviv, chemických látek, které jsou přibližně 200x tak sladší než cukr, můžou negativně ovlivnit stav naší nervové soustavy, kardiovaskulární systém, stav naší pokožky, zrak, trávicí systém a mnoho, mnoho dalšího. Příběh je natolik silný, že tento produkt je na výsluní už několik let. Ptáte se proč? V každém reklamním spotu na Coca-colu je nějaký konflikt a podle Reného Nekudy z 95 % neexistuje kvalitní příběh bez dramatizace.

Kde se všude příběh skrývá, jak ovlivňuje společnost, ať už negativně či pozitivně, co stojí za spisovatelským řemeslem, jak probudit kreativitu v každém z nás – to a mnohem více vám ukáže absolvent Literární akademie v Praze, kreativec s nevyčerpatelnými nápady, vášnivý cestovatel, přednášející, lektor a spisovatel René Nekuda na svých kurzech kreativního psaní.

Že nejste příznivci takových kurzů, bojíte se vyjít ze své komfortní zóny, ale přitom vás zajímá svět psaní? Nebojte, v kurzech u Reného jste v bezpečí. Je to i pro ty největší strašpytle, jako jsem já sama. Abych pravdu řekla, tak právě já nejsem příznivcem veškerých kurzů. Vždy se strachuji z neznáma, z představy, že budu sedět v uzavřeném kruhu neznámých lidí, z toho, kdy se postupně jeden po druhém představuje, kdy vím, v jakém pořadí přijdu na řadu a s blížícím se momentem se mi více a více začnou potit ruce a začnu rudnout. Vždy si přijdu, jak kdybych přišla na „odvykačku“ a přicházím se slovy: „Ahoj, jmenuji se Žaneta a jsem alkoholik.“  Tady to bylo zcela, ale zcela jiné. Na víkendovém malém kurzu kreativního psaní jsem se cítila opravdu v bezpečí. Tam, kde lektor není nucenou autoritou, ale přirozenou. Více než autoritu, bych nazvala Reného mentorem, dobrým přítelem, který vás inspiruje.

Kurz je vhodný pro každého, kdo chce sepsat své životní příběhy, pro toho, kdo miluje literaturu, kdo chce napsat svou knihu, zlepšit se ve psaní, ve své fantazii, kreativitě, anebo zkrátka pro toho, kdo se rád učí novým věcem a chce si tak zlepšit literární rozhled. Pro maminky na mateřské, dospívající děti, mladé ženy, muže, vysoce postavené manažery, prodavačky, sestřičky, pekařky, „ajťáky“, automechaniky, filozofy, důchodce, pro nikoho to není nemožné.

Kurzů je hned několik přes jednodenní kurzy, víkendové, krátkodobé kurzy, trvající 4 dny, po dlouhodobé až roční kurzy. Pokud si vyberete víkendový kurz jako já, čekají vás 2 dny aktivně stráveného času na sobě samotném, zlepšíte si komunikační dovednosti, osvěžíte si literární pojmy a nabydete nové, které vám budou vysvětleny praktickými ukázkami a cvičeními. Poznáte, kam až sahá vaše fantazie, ale také, kde máte mezery a možná najdete nové přátele se stejnými zájmy. Praktické cvičení mimo jiné čerpá René ze svého Kreativního zápisníku. Budete tvořit příběhy na základě daných kritérií, zakomponování určitých slov nebo za doprovodu hudby. Čeká vás ale také práce v týmu, kdy si vyzkoušíte, jak se tvoří dialogy.

Tak se nebojte vystoupit ze své komfortní zóny, poznávejte a poznejte své vlastní kreativní já.

Zdroj: pinterest.com; renenekuda.cz

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram